Asian Dub Foundation Sound System: звуков бяс в Mixtape 5


Asian Dub Foundation Sound System: звуков бяс в Mixtape 5

3855

Mixtape 5, 26 февруари.

Часът е малко след 22.00.

Вратите на столичния клуб вече са отворени и малки групи от познати и непознати лица влизат в популярното столично заведение. Признавам си, че бях забравила кой ден от седмицата е, докато малко по-рано същата сутрин не си припомних Asian Dub Foundation. Добре, че има YouTube! Заедно с тълпата и аз се понасям към вътрешността на популярното заведение.

Само преди няколко минути зад пулта е застанал Selector Lazy Face, който подгрява повече от качествено нарастващата тълпа меломани. Очаква се след него на същото място да излязат гостите и да ни отвеят със своя микс от рага-джънгъл, дъб и хип-хоп, пънк рок китарни рифове и азиатски мелодии. Вероятно няма да се сетите на първо помисляне кои точно са ADF, но сте чували поне едно тяхно парче. Ако определя гостите като британска електронна инди банда, няма да съм права, защото не е само електронна, не е и инди - в музикално отношение, въпреки че формацията си е абсолютно инди, индипендънт, независима по смисъл на звучене и послания.  Съставът разглежда наболели проблеми като финансовата криза, разсизма, неравенството. За аранжимента на една от песните в последния й албум "The Signal And The Noise" е използван семпъл на пеещи протестиращи в Сирия.

"Песента "Get Lost Bashar" е написана от Ibrahim Qashoush, който е убит заради нея. Нямаше как да не го използваме, за да разкажем за смелоста му", заявяват ADF. Групата е проактивистки настроена, което показва не само чрез социалните си текстове. В края на февруари ADF ще озвучат прожекцията на френския филм La Haine, в който основни теми са расизмът, наркотиците и социалното положение в предградията на Париж. Всъщност протестите са пряко свързани с началото на бандата.

Но да се върнем обратно в клуба, където точно в 00. часа, преди приказката да се е превърнала в кошмар, излизат Asian Dub Foundation в следния състав: Jon Pandit, Aktar, Ghetto Priest и Sonny Green. "Свещеникът от гетото" беше голямата изненада на шоуто, за която се разбра няколко часа преди самото участие на групата на българска земя. Ghetto Priest е познато име, има няколко общи парчета с друг мой любимец – Kiril Dzajkovski.

Прекално меко казано ще е, ако опиша атмосферата като жестока. Sonny Green - най-младият член на групата, е пълен с енергия колкото за поне още две банди. Признава си, че атмосферата му харесва, че за пръв път е София и че иска всички да се забавляваме заедно. Което става от самосебе си . А какво каза "свещеникът"? "С музиката обменяме енергията си". Момчетата представят една след друга "Hovering", "A History Оf Now", "Zig Zag Nation", "La Haine", "Flyover", "Stand Up" и "Naxalite".

Купонът продължава малко след 22.00 часа, когато поизморените герои се прибират зад сцената, но на пулта остава Selector Lazy Face - да ни довърши окончателно. Очевидно на никой не му се тръгва. Оцелелите продължават да подскачат пред сцената и да се раздават. А усещането за много силното присъствие на Asian Dub Foundation остава във въздуха.

Докато не излезеш от клуба, продължаваш да си част от шоуто.

Снимка: Иво Стоянов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички