Jeremy?, Пейо Колев и Виктор Лилов срещу насилието на жени


Jeremy?, Пейо Колев и Виктор Лилов срещу насилието на жени

4314

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени.

И през 2015 сред тях са и известни личности - музикантите от група Jeremy?, създателят на сайта "Изгубената България" Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов, които изпращат и видеопослание.

Тази година "Извърви километър в нейните обувки" ще се проведе на 8 март от 14.00 ч. на "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София). Осигурени са обувки за участниците, но е най-добре всеки, който може, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

Фондация "Ресурсен център Билитис", Българският хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете – те трябва да бъдат съюзници на жените в борбата срещу домашното и сексуалното насилие и ясно да покажат, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

По случай Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Има ли мъжки професии?" в Дома на Европа от 10.00 до 12.30 ч. на 6 март. Събитието ще покаже примери на хора в "необичайни" за двата пола професии, ще се говори за разликата в заплащането и мястото на жените в управленските бордове.

На 8 март от 11.00 ч, малко преди шествието на мъжете с токчета, фондация "Билитис", Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът "Мулти Култи" с подкрепата на "Сдружение 365" (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка. Тя тръгва от градината до Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски" и ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда със същата начална точка от 14.00 ч. всяка неделя на март и април.

Лицата на кампанията

Пейо Колев е създател на сайта "Изгубената България" (www.lostbulgaria.com) – огромен албум с фотографии за всичко, изчезнало от света ни. Пейо е софиянец, завършил е Художествената академия и се запалва по идеята да направи сайта след като ретушира една снимка на прадядо си от Първата световна война. Така започва да търси, събира, сканира и обработва ретро фотографии, изнамерени откъде ли не – стари вестници, лични архиви, фондове... Обикаля антиквариатите, а познати му позволяват да рови в родовите им албуми, стари скринове, тавани и мазета. "Изгубената България" бързо набира популярност, а страницата на сайта във фейсбук има над 26 000 почитатели.

***

Jeremy? (на снимката) e сред най-популярните в момента рок банди у нас. Те са четири момчета: Ерсин Мустафов – вокал и китари, Ташо Колев – китари, Росен Ватев – барабани, и Емилиян Бонев – бас. Ерсин Мустафов и Ташо Колев се местят от родната си Каварна с една-единствена цел – да правят музика и да се качват на все по-големи сцени. Имат успех. Феновете ги обичат, а наскоро MTV ADRIA започна да излъчва видеото към сингълa на Jeremy? "Fake Fruits". Бандата ще издаде албум до края на годината, а в момента музикантите работят по нов сингъл, който ще промоутират със специално европейско турне тази пролет.

***

Виктор Лилов се занимава професионално с музикален мениджмънт и е ангажиран в областта на културната индустрия. Член е на Надзорния съвет на ПП ДЕОС. Бил е радиоводещ в RFI – България и музикален рецензент. Съосновател е на Black Flamingo Publishing – издателство, в което се публикуват книги, голяма част от които са свързани по един или друг начин с човешките права. Издателството има и LGBT поредица.

***

Иван К. Иванов е активен общественик и политик, а по образование клиничен психолог. В момента е заместник-председател на Народното събрание. Има опит в управлението на конфликти и кризи и е докторант в Нов български университет. Иван Иванов е запален по колоезденето и народните танци, а през март – и по "Извърви километър в нейните обувки". Той се включи малко по-късно в кампанията и записа отделно видео в подкрепа на каузата.

"Walk A Mile In Her Shoes" (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

За повече информация, снимки и видео следете Фейсбук страницата "Извърви километър в нейните обувки" и събитието.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички