(Back)space Unwind с Lamb в снежния март


(Back)space Unwind с Lamb в снежния март

4392

To weather the rain
To weather the snow
To weather the storm

Най-хубавата черта на баба ви Марта – сиянието на преспите в светлината на уличните лампи.

Повтаряме маршрута от Интерпред в китната зона на дръвчета и индъстриъл, за да преоткрием студио "Орфей". Последно бяхме тук през декември за GusGus и, познайте какво: беше топло и нямаше сняг.

Не че това има някакво значение: манчестърското дуо може да стопи всякакви ледове - доказано пред българската публика. Затова и студиото е пълно – трудно е да си представим фен базата на Lamb натъпкана в Sofia Live Club. Първият съпорт: Mytrip обаче вероятно губи от замяната на клубната атмосфера със зала. Мрачният ембиънт на Ангел Симитчиев получава доста по-малко внимание отколкото заслужава – но пък и не е лъжица за всяка уста. Връзва се с постера на Lamb – доколкото звучи като самотен слънчев вятър, загубен в необятната чернилка на открития космос.

Втората група за вечерта са френетичните ню уейв маниаци Help Me Jones. Теоретично са подходящ избор, на практика обаче предизвикват смесени чувства у публиката. Звучат като ранните Depeche Mode с щипка Ladytron – всичко това подправено с психопатски текстове. С тази разлика, че Марий Росен се движи по-скоро като късния Дейв Гахан. Андрония от Насекомикс е внушителна, както винаги, но за съжаление гласът ѝ е само поддържащ в тази група. Константин Тимошенко пък хептен докарва визията и дистанцията на ню уейв ръб. Цялата тази смес не успява да предизвика бурни аплодисменти, но пък отделни индивиди (вариращи между деца на цветята и деца на Алистър Кроули, ако посрещаме по дрехите), изпадат в див възторг.

С известно закъснение, на сцената излизат трип-хоп ангелите Lamb.

You've got music in your step
A kind of glow

Сетлистът е пропит от излезлия през ноември албум "Backspace Unwind", който като жанр и стил доста наподобява стари техни рилийзи – но звученето на инструменталите е откровено по-съвременно. Т.е. не очаквайте олдскул трип-хоп и осезаемo IDM влияние. Lamb са различни. Но Lou Rhodes и разкошният ѝ глас са останали незасегнати от времето. Магията - също.

Стартираме с мистичното и леко трайбъл "In Binary". Lou и басистът Jon Thorne излизат боси – или почти боси. Юнашката фланелка на Andy Barlow пък го оставя почти гол, за всеобщ възторг. Има нещо доста шаманско тук -  както в поведението на Анди, така и в звученето на новите песни. Предмет на спекулация е дали мистериозната цветна течност в бутилката му за вода има отношение към неговата енергия. Lou го кара здравословно на чай от симпатично термосче.

"We Fall In Love" – буквално, преносно, музикално. Това е и парчето, което ще остане в ушите ни и на излизане.. и вероятно още много,много дни.

Lamb на живо са наистина трудно описуеми – и усещането е много по-различно от това да ги слушаш на запис. Динамиката варира от нежни парчета, при които цялата зала затихва – като "As Satellites Go By", до космически денс инжекции като заглавното "Backspace Unwind". Пренасяме се в предишни албуми с "Butterfly Effect", "Strong The Root", "B Line" и др., като, разбира се, най-топла е реакцията на дълбоко емоционалните "Gabriel" и "Gorecki". Сърчица от ръце се насочват нагоре, "Nobody Else" – едно доста открояващо се като различно парче в новия албум – е в пъти по-мощно на живо. Какво ли не бихме дали, за да го преживеем отново. Анди командва масите като езически бог, а гласът на Lou разпилява душите ни на милиони парченца.

"What Makes Us Human" е поздравът за международния ден на жената – със забележката, че не бива да са ни нужни празници и дни за уважение към всички хора, независимо от принадлежност и убеждения. И да не забравяме да се радваме на малките неща, нали. Чувстваме се малко като в "Homogenic" на Bjork – изобщо, доста пиеси от новите попълнения в сетлиста напомнят за исландката.

Бисът започва с "What Sound" и завършва с "Trans Fatty Acid", след което който има търпение (и може да се въздържи да не пуши) получава шанс да вземе автограф от дуото. Или пък да се изстреля със затоплено сърце обратно в преспите.

Снегът е сякаш по-красив.

Сетлист на Lamb:

In Binary
We Fall In Love
Butterfly Effect
Little Things
As Satellites Go By
Backspace Unwind
Strong The Root
Nobody Else
What Makes Us Human
Gabriel
B Line
God Bless
Seven Sails
What Sound
Gorecki
Trans Fatty Acid

Снимки - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички