Четирима хореографи от САЩ гостуват на Dance It! 2015


Четирима хореографи от САЩ гостуват на Dance It! 2015

4078

Четирима американски и двама български преподаватели и хореографи ще обучават танцьорите по време на 11-то издание на пролетната Танцова работилница, която ще се проведе в залите на Dance Station, Paradise Center, етаж 3, от 6 до 12 април.

Интензивната програма е разпределена в различни танцови стилове  –  класически балет, модерен танц, джаз, хип-хоп, характерен танц. Основната цел на проявата е да срещне млади професионални танцьори и напреднали любители с интересни хореографи, които да обогатят познанията им.

Тази година за пръв път класовете по класически балет (стил "Баланчин") ще бъдат водени от Пола Уебър - професор по балет и ръководител на катедра "Танц" в Университета на Мисури. Професионалната  ѝ кариера наброява повече от 45 солови роли в класически и съвременни творби. В момента е един от директорите на Wylliams/Henry Contemporary Dance Company и ръководител на трупата на Albany Berkshire Ballet. Носителка е на редица награди за танц.  Избрана е за един от хореографите на National Choreographers Initiative през 2011.

Това ще бъде третото гостуване на пролетната "Танцова работилница" на съоснователя и артистичен директор на Deeply Rooted Dance Theater в Чикаго - Гери Абът. По време на Dance It! 2015 той ще обучава на модерен танц. Гери Абът е артистичен директор на програмата Performing Arts Workshop и преподава модерен и африкански танц по програмата Choose Dance, която предоставя танцово обучение в държавните училища и в центровете за деца в рисково социално положение. Отличен е с наградите Katherine Dunham и Alvin Ailey за най-добра хореография.

Маркъс Галанте отново ще бъде сред преподавателите в София. Той има широк опит като хореограф и преподавател по целия свят. Участва в работилници по балет и Бродуей джаз в Буенос Айрес, Аржентина, преподава в New American Youth Ballet. Галанте е редовен гост-преподавател в Kathryn Posin Dance Company в Ню Йорк и в American Theater Dance Workshop. Сред неговите учители са Патриша Уайлд, Ричард Рап, Стенли Уилямс и Джордж Баланчин. На Бродуей се изявява като певец, танцьор и актьор. Преподавал е в едни от най-престижните институции в САЩ като Ню Йорк Сити Балет, Американски балетен театър, Alvin Ailey, Pacific Northwest Ballet, Балетното училище и компания Пенсилвания, Балетната компания Lines Contemporary, Еглевски балет, балет Чикаго и много други.

Андреа Бър е дългогодишен преподавател в Танцовата работилница. Тя е професионален хип-хоп танцьор. Живее в Лос Анджелис и работи към танцовата агенция Go Тo Talent. През 2013 участва в турнето Macy`s Glamorama - Fashion In A New Light заедно със Cirque de Soleil, Backstreet Boys и Шерил Кроу. Андреа е асистент в турнето на Monsters Of Hip Hop. Танцува с Риана в X-Factor миналата година.

По традиция класовете по характерен танц се водят от основателя на фондация "Танцово изкуство - Илиев" – Петър Илиев. Той завършва Държавното хореографско училище и Института за музикални и хореографски кадри в София. След петгодишна работа като солист в ансамбъл Филип Кутев, продължава образованието си в американския Държавен танцов институт в Ню Йорк, където работи в тясно сътрудничество с Жак Дамбоа. Преподава интензивно в училища по изкуства и работи с различни танцови трупи. Преди повече от десет години получава покана да се присъедини към преподавателския състав в престижното училище на Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, същата покана следва и от Ballet Chicago. През 2008 възобновява дейността си в България чрез различните програми на фондацията, която основа същата година.

Николина Карагеоргиева ще дебютира в преподавателския екип на Танцовата работилница като ръководител на класовете по балет за средно напреднали. Тя завършва Националното училище за танцово изкуство – София и е бакалавър по "Балетна педагогика" от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. През 2008 се включва в първото издание на Dance It и печелили пълна стипендия за обучение в САЩ, което я отвежда в интензивните летни курсове на Ballet Chicago. Карагеоргиева e поканена да продължи обучението си в целогодишната програма на балета и да танцува в неговата трупа. До края на 2009 учи и работи в Ballet Chicago. През 2010 започва работа в трупата на Balletto del sud - частна балетна компания в Италия. В момента Николина е балетен педагог в студио Odette и асистент-преподавател в програмата "Танцуващи хлапета" на фондация "Танцово изкуство - Илиев".

В края на Танцовата работилница четирима от участниците ще получат пълна стипендия за обучение в рамките на шест седмици в едни от най-престижните американски танцови училища и трупи.

Финалният спектакъл, резултат от работата на хореографите и танцьорите, ще се състои в аула "Максимум", УАСГ, от 19.00 ч. на 13 април.

Пролетната Танцова работилница се организира от фондация "Танцово изкуство - Илиев" с подкрепата на фондация "Америка за България".

Фондация "Танцово изкуство—Илиев" е организация с международна дейност, чиято мисия е да предоставя уникални възможности на млади танцьори да се обучават при изявени специалисти в интензивна и мотивираща среда, както и да развива танцовото изкуство в България и неговото място в българската култура и общество.

Фондация "Америка за България" подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.

Повече информация - на:
http://ilievdance.org/

Facebook:
Iliev Dance Art Foundation

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички