Мира Кацарова празнува музиката на Били Холидей с новия си проект


Мира Кацарова празнува музиката на Били Холидей с новия си проект

3819

Светът отбелязва стогодишнината от рождението на една от най-харизматичните и влиятелни певици в историята на джаза – Били Холидей, тази година, наред със стогодишнината на Франк Синатра.

На 7 април, когато Лейди Дей е родена, Мира Кацарова ще представи своя проект, посветен на музиката на голямата джаз вокалистка. Заглавието на новата си концертна програма певицата е избрала от името на една от най-знаковите песни на Били – "Blue Moon" за Songs Оf Billie Holiday.

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915. Тогава нейните родителите били все още тийнейджъри. Баща ѝ ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм..., но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Песни, които карат слушащия ги да съпреживява историите, разказани в тях – лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

Известните думи на Лейди Дей -"Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен, или думата "любов" ... Може би е така, защото много добре знам какво означават и двете думи... Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях и достатъчно смелост да не искам да забравя...", вероятно очертават най-силната съставка на нейното творчество – проникнала във всеки тон, акорд, дума и фраза на Били Холидей. В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой с топлия си, отличителен глас. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели.

Следа, която продължава да провокира музикантите да я изследват и допълват със собствения си прочит на композициите на Били Холидей сто години по-късно. В предстоящия си проект Мира е вложила себе си и своето лично музикално пътуване, свързано с Били Холидей, стартирало когато тя е била дете...

Ето какво казва Кацарова за своя първи досег до музиката и магнетичната личност на Били Холидей, както и за предстоящия си проект: "Прочетох биографията ѝ "Лейди пее блус" когато бях 14-годишна... Оттогава съм влюбена в джаза, в нейния магичен глас, в провлачената ѝ меланхолична певческа фраза, във вродената ѝ тъга, в самобитната ѝ вокална изказност, близка до инструменталния начин на изразяване, в отношението ѝ към ритъма, живота, думите, които пее, любовта... Оттогава мечтая да изпея песните на Били Холидей... И тази година, когато се навършват 100 години от рождението ѝ, се чувствам зряла и смела да интерпретирам по мой начин тези красиви песни, пълни с истини, простота и дълбок смисъл. Научих и за първи път ще изпея отдавна мечтаните "Don't Explain", "What A Little Moonlight Can Do", "God Bless The Child..."

На рождения ден на Лейди Дей - 7 април, от 20.00 часа в Sofia Live Club, заедно с нейните любими музиканти и приятели - Мирослав Турийски, Веселин Веселинов - Еко и Христо Йоцов, Мира ще представи Blue Moon- Songs Оf Billie Holiday. Аранжиментите са направени от тримата страхотни инструменталисти, а към тях на сцената ще се присъединят двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев – алт саксофон и Божидар Василев – тромбон. Гост-музикант ще бъде и виртуозният китарист Николай Карагеоргиев, който през последните 10 години живее и работи в Швейцария, и по-специално в Swiss Jazz Orchestra. След концерта DJ Mr. Moon ще направи специален тематичен сет.

Всички заглавия, включени в Blue Moon- Songs Оf Billie Holiday, ще представят личната интерпретация на Мира и музикантите, с които е създадена тази програма, изпълненията им носят отпечатък на вълнението, емоциите, и вдъхновението, които те са откривали в музиката на Били Холидей през годините, и онази непреходност и универсалност на посланията в песните на Лейди Дей, базирани на простотата, истинността и личния почерк във всеки изпят от нея куплет...

Началото на концерта е от 20.00 часа. Вход: свободен.

След премиерата в Sofia Live Club проектът ще гостува в Пловдив на 9 април. А в следващите месеци - и в други градове и на други сцени.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички