Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Мира Кацарова празнува музиката на Били Холидей с новия си проект


Мира Кацарова празнува музиката на Били Холидей с новия си проект

3829

Светът отбелязва стогодишнината от рождението на една от най-харизматичните и влиятелни певици в историята на джаза – Били Холидей, тази година, наред със стогодишнината на Франк Синатра.

На 7 април, когато Лейди Дей е родена, Мира Кацарова ще представи своя проект, посветен на музиката на голямата джаз вокалистка. Заглавието на новата си концертна програма певицата е избрала от името на една от най-знаковите песни на Били – "Blue Moon" за Songs Оf Billie Holiday.

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915. Тогава нейните родителите били все още тийнейджъри. Баща ѝ ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм..., но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Песни, които карат слушащия ги да съпреживява историите, разказани в тях – лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

Известните думи на Лейди Дей -"Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен, или думата "любов" ... Може би е така, защото много добре знам какво означават и двете думи... Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях и достатъчно смелост да не искам да забравя...", вероятно очертават най-силната съставка на нейното творчество – проникнала във всеки тон, акорд, дума и фраза на Били Холидей. В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой с топлия си, отличителен глас. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели.

Следа, която продължава да провокира музикантите да я изследват и допълват със собствения си прочит на композициите на Били Холидей сто години по-късно. В предстоящия си проект Мира е вложила себе си и своето лично музикално пътуване, свързано с Били Холидей, стартирало когато тя е била дете...

Ето какво казва Кацарова за своя първи досег до музиката и магнетичната личност на Били Холидей, както и за предстоящия си проект: "Прочетох биографията ѝ "Лейди пее блус" когато бях 14-годишна... Оттогава съм влюбена в джаза, в нейния магичен глас, в провлачената ѝ меланхолична певческа фраза, във вродената ѝ тъга, в самобитната ѝ вокална изказност, близка до инструменталния начин на изразяване, в отношението ѝ към ритъма, живота, думите, които пее, любовта... Оттогава мечтая да изпея песните на Били Холидей... И тази година, когато се навършват 100 години от рождението ѝ, се чувствам зряла и смела да интерпретирам по мой начин тези красиви песни, пълни с истини, простота и дълбок смисъл. Научих и за първи път ще изпея отдавна мечтаните "Don't Explain", "What A Little Moonlight Can Do", "God Bless The Child..."

На рождения ден на Лейди Дей - 7 април, от 20.00 часа в Sofia Live Club, заедно с нейните любими музиканти и приятели - Мирослав Турийски, Веселин Веселинов - Еко и Христо Йоцов, Мира ще представи Blue Moon- Songs Оf Billie Holiday. Аранжиментите са направени от тримата страхотни инструменталисти, а към тях на сцената ще се присъединят двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев – алт саксофон и Божидар Василев – тромбон. Гост-музикант ще бъде и виртуозният китарист Николай Карагеоргиев, който през последните 10 години живее и работи в Швейцария, и по-специално в Swiss Jazz Orchestra. След концерта DJ Mr. Moon ще направи специален тематичен сет.

Всички заглавия, включени в Blue Moon- Songs Оf Billie Holiday, ще представят личната интерпретация на Мира и музикантите, с които е създадена тази програма, изпълненията им носят отпечатък на вълнението, емоциите, и вдъхновението, които те са откривали в музиката на Били Холидей през годините, и онази непреходност и универсалност на посланията в песните на Лейди Дей, базирани на простотата, истинността и личния почерк във всеки изпят от нея куплет...

Началото на концерта е от 20.00 часа. Вход: свободен.

След премиерата в Sofia Live Club проектът ще гостува в Пловдив на 9 април. А в следващите месеци - и в други градове и на други сцени.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички