А победителите в конкурса Златна пролет 2015 са:


А победителите в конкурса Златна пролет 2015 са:

4492

Победителите в 46-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Златна пролет", организиран от БНР, бяха обявени на тържествена церемония снощи.

Голямата награда - 3 000 лв. и статуетка "Златна пролет", дело на скулптора Емил Попов, бе присъдена на "Your Love" на Веселина Николова (Лина Никол), чийто аранжимент е дело на Емил Бояджиев. Втората награда (2 000 лв.) бе за "Ти", дело на братята Росен и Милен Кукошарови и Ангел Дюлгеров, които получават правото да представят България на фестивала "Евросоник" (EuroSonic) в Грьонинген, Холандия.

Журналистическата гилдия предпочете "Дай ми време" на Йоанна Драгнева и Ненчо Балабанов ft DJ Rossko.

Христина Живкова получи наградата за дебют на името на Ана-Мария Тонкова. Изпълнителката участва с "Неродени слова", която с 1 389 гласа спечели наградата на слушателите на БНР. Биляна Чокоева - Ангелова е автор на музиката и текста. Призът се определя от селекционната комисия, направила номинациите за конкурса, до участие в който тази година бяха допуснати 73 кандидатури.

Лина Никол е артистичният псевдоним на младата певица Веселина Николова (на снимката). Едва четиригодишна тя започва да свири на пиано. След това идват участията в концерти, конкурси и фестивали. Изпълнителката живее седем години в Норвегия и в други скандинавски страни, където за първи път се появява на музикална сцена. През 2007 взима участие в WCOPA (World Championship Оf Performing Arts) в Лос Анджелис и печели първото място в категорията поп пеене. Класира ce на второ място в британски онлайн конкурс We Are Listening през 2008. Дебютира със сингъла "Rhythm Оf The Night".  

Номинираните в "Златна пролет" 2015 представиха предложенията си на стилна гала в по традиция чудесно озвучения Sofia Live Club. Най-много аплодисменти обраха Атлас, Airhead и Подуене Блус бенд. "За 25 години на сцена, това е първият конкурс, в който участваме", обяви Васко Кръпката, преди да изсвирят композицията "И глухарчето е цвете", интригуващо миксваща блус и реге. Най-встрани от познатостта на подобен род конкурси бе парчето "Before" (муз. и ар. Димитър Кърнев, т. Alan Bowing), изпълнено от Airhead - фонична  соулфул и фънки мелодия с купонджийска тяга, но и с чил нюанс. По-модерният вкус обаче претърпя поражение. За пореден път.

Водещ на церемонията беше Богдан Томов.  

Група Оратница забавлява присъстващите с чудесен авторски сет, докато седемчленното жури заседаваше.

За 5-годишното си съществуване колоритната формация наложи тотално фюжъна между автентичния ни фолклор с почти всички актуални жанрове и електронен саунд. И не само го утвърди, но го изнесе и извън границите на България. Браво!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички