Пионери на балканския хип-хоп обединяват сили в Пловдив


Пионери на балканския хип-хоп обединяват сили в Пловдив

4338

Поредната хип-хоп среща The Balkan OG’s Night, организирана от Affirmative Re-Action в Пловдив, ще се състои в клуб "Библиотеката" от 22.00 часа на 25 април.

Главни действащи лица са четирима от основните строители на хип-хопа на Балканите по направления deejaying и emceeing, или с други думи - част от хората, които направиха хип-хопа куул в региона. От техните грамофони и микрофони ще гърми мощна селекция от качествен ъндърграунд рап от Балканите и от цял свят.

Първият е Pikisipi – един от емситата, съоснователи на легендарния и най-влиятелeн македонски хип-хоп колектив SAF. Гостът, който отпразнува 15-годишнинaта от създаването на крюто този април, е популярен и като DJ Dimitri od Chair. Той е първият резидент хип-хоп диджей на македонската клубна сцена. Богатата му биография включва още и 4 години, в които е резидент в Прищина (Косово); излиза на сцена редом до множество международни артисти и музиканти, сред които DMX, Public Enemy, Method Man, Macy Gray, DJ Fu (Словения), DJ 279 (UK), DJ Ron Phlatline (Германия), DJ Rondevu (САЩ), DJ DVS (САЩ), DJ Phat Philie (Хърватска), DJ Stancho (България), DJ Kpaw (Словения), DJ Nikki I (България). Освен като изпълнител, Pikisipi е ключова фигура в изграждането на хип-хоп културата на Балканите, подвизавайки се и като автор и водещ на първото хип-хоп предаване в македонския ТВ ефир HipHopTeza през 1997; по-късно като радиоводещ се запалва по диджейските техники. Замесен е и в реализирането и организирането на първите freestyle/open mic партита в Македония; докарва в родината си първата чуждестранна хип-хоп група – Mr Zou (Франция); през 2001 организира концерт на SAF заедно с DAS EFX (САЩ) в Скопие. DJ Dimitri живее и твори в Прага от 2008, като е резидент диджей в няколко топклуба в Златния град, в Скопие и в Прищина. Непрестанно пътува като гостуващ диджей в много градове в различни държави. Онлайн радиото му е на http://www.funkshuiradio.com/.

Vido, известен като Кума на балканския рап, пристига от Македония. Познавачите на хип-хопа от нашите страни добре го знаят от времето, когато Klan Istok извади рапърите от криза, припомнят организаторите. Изпълнителят започва своята кариера в групата Puka Kozmetika, а по-късно заедно с Boro OG създава Puka Kozmetika. След напускането им на Klan Istok през 2006, е сформиран G-Madda Funk, проект, внесъл свежест на македонската хип-хоп сцена. През годините Vido има много изяви - и като солов изпълнител, и заедно с Klan Istok, взема участие в по-големи музикални събития - Balkan Hip-Hop Fest No Borders в София, в концерта на Jeru The Damajа в София през 2004 и в Скопие през 2005, фестивала Taksirat, изявата на Guru от Gangtsarr в Скопие, фестивала Exit в Нови сад, Best Fest в Скопие... За да се настроим на подходяща вълна, преди партито от 19.30 часа ще гледаме документалния филм по темата в Basquiat в Капана, заедно с участници в лентата, a и в лайн-ъп-а на Affirmative Re-Action за вечерта.

Третият изпълнител е много добре познат на пловдивската публика. Това е Podnulevia, който навърши 15 години на рап сцената през 2011 и на следващата година издаде последния си самостоятелен проект - "Майна Bass". Преди това има още 3 солови албума. Първият излиза през 2004 с името "Хип-хоп буквар", следват "Хип-хоп енциклопедия" - Част 1 & Част 2. И трите диска съдържат колаборации със Skill, Хората на изгрева, SP, ГБТ, Шошо и Сарафа от Raptone Records и Deko и Chovekot X от Македония. В годините преди да се отдаде на солова кариера и живи изпълнения, Podnulevia е част от хип-хоп дуото Под нулата заедно с Венцо Бомбата, a след това с Черния. Членовете на Под нулата се запознават с други местни рап агенти и заедно формират Ударната група, най-емблематичната за направлението в Пловдив.

DJ Skill е ключова фигура в създаването на Ударната група и в развитието на хип-хоп сцената в България като цяло. Това е човекът, който не спира да я разнообразява с музиката си, участва в продуцирането на тракове на поне от половината български рап изпълнители и има голям дял в алтернативните музикални събития в културната програма на Пловдив и други големи градове. DJ Skill е наистина пристратен към музиката - той е продуцент, бийтмейкър, олдскуул емси, радиоводещ и колекционер на винили. В средата на 2014 открива в "Капана", квартала на творческите индустрии на Пловдив, новото музикално място, което кръщава Домъ на плочата Soul Searchin’. Освен рай за меломаните и ценителите на винили, там се създава и Soul Searchin’ Radio, което може да слушаш на http://www.soulsearchin.net/. Малко по-късно се ражда и традицията за Базар на грамофонните плочи, организиран в града на тепетата от Домъ на плочата всяка последна неделя в месеца. Инициативата бързо набира скорост и привлича все повече любители на грамофона и плочите.

Вход за The Balkan OG’s Night: 5 лева, дамите влизат безплатно до полунощ.

Концертът се организира с подкрепата на община Пловдив.

Събитието във Facebook.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички