Международният детски фолклорен фест: мост между различни култури


Международният детски фолклорен фест: мост между различни култури

4706

Много пъстроцветно, свежо, създаващо жизнено настроение събитие! – така определиха хора от публиката атмосферата на IV-то издание на Международния детски фолклорен фестивал "София" 2015.

КактоMySound.bg вече информира, то се разгърна на четири сцени в различни локации на столицата и околностите миналия уикенд. Главни действащи лица и домакини бяха детските фолклорни ансамбли Пламъче от район "Младост", "Огнените" от Бусманци и състава при Народно читалище "Цар Борис I" в Бистрица. Според домакинството бяха ситуирани и сцените на фестивала. Стартът на събитието бе даден на 23 април на откритата сцена срещу община "Младост". По традиция кметът на този столичен район – д-р Цвета Авджиева, даде началото с приветствена реч. На следващата сутрин отново традиционно посрещна децата от съставите домакини и тези от гостуващите от чужбина ансамбли на официално посещение в кметството. Петъчната вечер се разигра на площада в с. Бусманци с гостоприемството на ансамбъл Огнените и читалище "Елин Пелин". Преди това участниците бяха на официално посещение при кмета на район "Искър" г-н Ивайло Цеков. След завършека на концерта, той, заедно с кмета на Бусманци г-н Стефан Станоев, връчиха на чуждестранните състави и на домакините подаръци и плакети, давайки гостоприемен коктейл.

Подобаващо се бяха подготвили да посрещнат участниците и бистричани. В съботната сутрин, макар мрачно и мокро, времето не попречи на деца от множество столични самодейни фолклорни състави да покажат наученото на централната сцена в "Борисовата градина". Малко след началото на първия съботен концерт небето се разведри и слънцето щедро озари изпълненията на лятната естрада в парка. Целият следобед мина в игри и опознаване между чужди и наши деца на пикника, който кметът на Бистрица г-н Николай Гюров организира в мемориалния парк на селището. Освен да се забавляват и да обменят контакти, участниците разучиха и общ танц, който бе запазен за десерт на финала на фестивала. Втората изява от съботната програма се състоя в читалище "Цар Борис I" в Бистрица. Залата беше препълнена и местата не достигаха за многобройната публика. Овациите не стихваха, а след концерта кметът на Бистрица, заедно с председателя на читалището г-н Стефан Маджаров, дадоха коктейл за чуждестранните състави и домакините от българска страна. На него взаимно се обменяха подаръци, грамоти и сувенири за спомен. Внучките на прочутите Бистришки баби, достойно онаследили ги в пеенето, а и в танцуването на автентичен български фолклор, изпълниха една от песните от репертоара на своите баби и така вечерта придоби още по-паметен завършек.

Неделята бе особено празничена и също наситена със събития и изненади за всички участващи - като за финал. Той започна още от сутринта с празнична литургия в храм "Свети Александър Невски". Пременени в пъстрите си носии, отделните ансамбли от България и останалите 5 страни преминаха по обяд по централните софийски улици в празнично дефиле. Парадът бе воден от духовия оркестър на Сухопътни войски. Шествието тръгна от пилоните на НДК, за да стигне до лятната естрада на "Борисовата градина", където се състоя и заключителният концерт. В него отново се изявиха петте чуждестранни колектива: Гайрет от Босна и Херцеговина, Ера от Сърбия (на снимката), Дурес от Албания, Дорулецул от Румъния и Мали Гронковянье от Полша, наред с българчетата от Пламъче, Огнените и Бистрица, а към тях и пъстра китка от много други самодейни детски състави от цяла София. Заключителната част събра рекорден брой публика.

Заедно с участниците, тя с охота се хвана на общо хоро, което дълго след края се виеше на площадката пред лятната естрада в "Борисовия парк", свидетелстват присъствали на фолклорната магия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички