Джо Ловано смени саксофона с кавал


Джо Ловано смени саксофона с кавал

3910

Великият саксофонист Джо Ловано трябваше да дойде в София, за да открие нова страст и да замени саксофона си с кавал.

Преди концерта си с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Антони Дончев, част от фестивала JAZZit на "Музикална къща БНР", 64-годишният американец се влюби в звука на народния инструмент. Той е виртуоз в джаза, свири на саксофон, алт кларинет, флейта и барабани.

"Впечатлен съм от вашата народна музика", заяви джазменът при излизането си на сцената в препълнения Sofia Live Club в НДК, но малцина разбраха за какво точно става дума.

Хелия Чавдарова завела Ловано на записи на Оркестъра за народна музика на радиото, където блестящият импровизатор останал впечатлен от всички инструменти. Кавалджията Кръстьо Димов, който изработва кавали, му показал как се свири и му показал най-новата си продукция, а американецът си купил един.

"Вместо да се разсвирва със саксофона, Джо Ловано се занимаваше само с кавала цял час преди концерта", разказва Димитър Христов. "Накрая изкара тон, което е най-трудното и се получава при малцина. Засвири ли веднъж кавалът, после пръстите сами се редят", пояснява диригентът на ОНМ. Това е доказателство, че не случайно критиците определят носителя на три награди "Грами" като блестящ импровизатор.

При всяко съприкосновение с уменията на музикантите от БНР – Биг бенда или Оркестъра за народна музика в София, той непрестанно повтаряше "Невероятно!".
 
"Щастливци сте да имате такъв невероятен бенд", обяви пред всички на концерта Джоузеф Салваторе (Джо) Ловано, който е издал повече от 25 албума и е бил гост музикант в над 30 други. Работил е със звезди като Чарли Хейдън, Джон Скофийлд,Том Харел, Пол Моушън, Дан Силвърман, Бил Стюърт, Ханк Джоунс и други.

Има много номинации за "Грами" заради работата си в Blue Note.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички