За красотата на живота: Endless Forms Most Beautiful от Nightwish


За красотата на живота: Endless Forms Most Beautiful от Nightwish

3747

"Има нещо величествено във виждането, че първоначално Създателят е вдъхнал живот на няколко или дори само на една от формите, които ни заобикалят; и че докато нашата планета продължава да се върти в съответствие с непоклатимия закон на гравитацията, от едно така просто начало са възникнали и продължават да възникват безкраен брой най-красиви и най-смайващи форми", пише Charles Darwin в "Произход на видовете" (1859).

През последните няколко години интересите на Tuomas Holopainen, водеща фигура във финландската симфоник/ пауър метъл група Nightwish, често го водят към книгите на Richard Dawkins, Walt Whitman, Christopher Hitchens и Carl Sagan.

Познаваме в превод на български част от творчеството на Richard Dawkins, но сега по-точно става дума за неговата книга "Най-великото шоу на Земята", която той отпечатва през 2009 по повод 200-годишнината от рождението на Charles Darwin и 150-годишнината от първата публикация на "Произход на видовете". В нея Dawkins прави енциклопедично обобщение на доказателствата за еволюцията, започващо с изясняване на понятието "теория" и завършващо с коментар върху заключението на "Произход на видовете", с което пък започнахме тези редове по-горе, поснява Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба".
 
Това се оказва достатъчен импулс за музикантите да поканят Richard Dawkins за участие в записите на осмия си студиен албум (той произнася свои думи в две песни) и дори да озаглавят най-мащабната си досега 24-минутна композиция "The Greatest Show On Earth" ("Най-великото шоу на Земята". Tuomas Holopainen използва текста и музиката, за да изрази по свой начин идеите за еволюцията от един общ организъм и причината за развитие на видовете в единство със Земята и човешкия род.

Tuomas заявява в интервю: "Тук става дума за красотата на живота, за красотата на битието, природата и науката. В сравнение с предишния ни албум "Imaginaerum", който посветихме на силата на въображението, сега говорим за ползата от науката и силата на разума".
 
Този проект бележи и включването на две нови имена сред членовете на Nightwish: холандската певица Floor Jansen (от Revamp и After Forever) и мултиинструменталиста Troy Donockley, а като гост музикант – барабаниста Kai Hahto (с участия преди в Wintersun, Swallow The Sun и Trees Of Eternity).

В записите се изявяват внушителен брой музиканти наред с тях: смесеният лондонски хор The Metro Voices, детският хор от Лондон Young Musicians и симфоничният оркестър Orchestre De Grandeur с диригент James Shearman, a Pip Williams от колежа London College Of Music е автор на оркестрациите.  

Албумът "Endless Forms Most Beautiful", или "Безкрайният брой най-красиви форми", ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 16 май, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички