Почина Борис Гуджунов


Почина Борис Гуджунов

3881

Легендарният български изпълнител Борис Гуджунов почина след тежко и продължително боледуване.

Смъртта му е настъпила в реанимацията на Трета градска болница в София тази нощ. Опелото ще се състои в храма на Централните софийски гробища във вторник от 14.30 ч.

Певецът навърши 74 години, посрещайки рождения си ден в края на миналия месец в тежко състояние в болница. "Последен стадий е на сърдечна недостатъчност, което означава, че след това друг стадий няма... Бъбреците също отказват. В момента сме на системи, които единствено го държат жив", не скри синът му Кристиян Гуджунов тогава.

"Нещо умира в душата, когато скъп приятел си отиде... Борето Гуджунов си отиде..."-  това написа на страницата си във Фейсбук Йорданка Христова, която първа първа съобщи печалната новина, пояснява Dir.bg. "Беше му много трудно в последните години. Винаги е бил изключителен колега", допълва естрадната прима. "Много тъжна новина е за мен загубата на Борис Гуджунов. За мен той беше специален, защото за първи път с него аз записах дует ("За кой ли път" - б.р.). Изказвам искрени съболезнования към близките му", сподели Тони Димитрова, цитирана от "Блиц".  Недовиждащ от тежкия диабет, прекарал инфаркт, с увреден черен дроб, високо кръвно налягане и доскоро едва свързващ двата края с инвалидва пенсия, Гуджунов бе отвратен от съдбата. "Не желая да говоря за живота. Вие може да сте в него - живота, аз не съм", горчиво каза изпълнителят.  "Откриха ми диабета случайно, когато на един концерт за малко да умра. Едва оцелях. После пет години ме сложиха на диеата, а след 1987 минаха само на инсулин по препоръка на проф. Михаил Протич",сподели певецът.
  Борис Гуджунов е един от най-популярните естрадни изпълнители в България. Завършва ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" и едновременно Школата за естрадни изпълнители при Българското национално радио. За кратък период от време е солист на Сребърните гривни. По-късно е солист на оркестър София. Гастролира в Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Куба, Алжир и Япония. Пише и текстовете на някои свои песни.

Той е един от малцината, които остават живи в самолетната катастрофа на 21 декември 1971, при която загива Паша Христова. Групата тръгва на път за участие в дни на българската култура в Алжир, но на летището в София самолетът пада и се запалва. След това Гуджунов изчезва от сцената за дълго. "След катастрофата ми се случиха само лоши неща. Затворих се в себе си, загинаха близки приятели и колеги и всичко тръгна наопаки. Оттогава станах друг човек. Всеки ден усещах, че умирам...", не скри Борето, който създаде  Борислав Грънчаров и Боян Иванов триото Бо Бо Бо през 90-те години. През 1998 получава голямата награда "Златният Орфей" за цялостното си творчество. Работи съвместно с композиторите Зорница Попова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Найден Андреев и др.

Сред най-известните му песни са "Капри", "Надежда", "Ще те накарам да се влюбиш", "Хора и улици", "Обичай ме", "Каквато искаш ти бъди" и "За кой ли път".

Изпълнители от различни поколения организираха няколко благотворителни концерта за набиране средства за покойния музикант.    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички