Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Величаво: Summer Chaos 2015 край морето


Величаво: Summer Chaos 2015 край морето

11207

Първото издание на фестивала Summer Chaos.

Часът е 16.45, изпиват се последни бири пред входа, тълпата се увеличава, а интрото (от култов филм на ужасите) предшества появата на хардкор ветераните от Бруклин, Biohazard. Това е банда, която няма нужда от представяне и едва ли някой се е съмнявал, че ще последва нещо по-малко от размазване.

Откриха с традиционната "Shades Оf Grey" – силно начало, напомпано още повече от добрия и отчетлив звук. Billy Graziadey и компания видимо се забавляваха и забиваха с хъс, за радост на увеличаващата се публика, която от своя страна не спираше да подкрепя музикантите. Слънцето ту се появяваше, ту се скриваше, но градусът на сцената неимоверно се покачваше. А оттам се сипеха хит след хит – "What Makes Us Thick", "Urban Discipline", "Wrong Side Of The Tracks". С широка усмивка Били поздрави публиката на български, което много не му се получи, пожела "наздарове", но се усети, че това все пак е на руски. Което обаче беше без значение на фона на новата канонада от класики – "Down For Life" от "State Оf Тhe World Address", с мощно "fuck you" и хардкор-пънк атака, която незабавно доведе до доста симпатичен съркъл пит, продължил и по време на "Survival Оf Тhe Fittest" и, естествено, кулминацията "Tales From The Hard Side". Контактът с публиката беше страхотен, четиримата от Бруклин сякаш са родени на сцената и дори леките смущения в едната китара не успяха да развалят купона.

Няма миг почивка: гръмовната "Victory", последвана от ъндърграунд химна "Black And White And Red All Over" ни лишиха от възможността да починем дори за секунда и да пием по бира. След още няколко парчета дойде време и за малко пънк рок, което от устата на Били прозвуча като поп-рок (?!) и за кавъра на "We're Only Gonna Die" на Bad Religion, коeто привидно стъписа публиката. "Спираме и се връщаме директно в Бруклин, ако ще е така", заплаши Били. После забиха наново същото парче, но вече при солидна подкрепа и доста танци както пред сцената, така и по-назад и настрани. Неусетно дойде време и за абсолютния хит "Punishment". Billy Graziadey качи на сцената група млади фенове, които развяваха коси и подскачаха по време на цялото парче, посрещнато въодушевено от всички. След последната за вечерта "Hold My Own", Biohazard казаха "довиждане", а аплодисментите на възторжената публика бяха повече от заслужени. New York Hardcore в най-чист вид!

След около 30 минути пауза за бира, на сцената се появиха финландските класици Amorphis. Тук обаче суровата енергия липсваше, заменена от префинени клавири и отново прекрасен звук, напомнящ студиен запис. Това не се вписа особено след предишната касапница и по наше скромно мнение, финландците спокойно можеха да бъдат изтеглени преди Biohazard. Дуум бащиците не бързаха за никъде и се разходиха из цялата си дискография (с изключение на най-ранните албуми). Началото бе дадено с "Hopeless Days", последвана от запомнящата се "The Wanderer". Вокалистът Томи се беше разделил с емблематичните си расти, но гласът му беше страхотен и при дет метъл вокалите, и при чистото пеене - което изобщо не е толкова трудно, особено когато имаш чудесно озвучаване и огромна тълпа зажаднели фенове. След "Sampo" дойде време и на "Silver Bride", едно от най-запомнящите се парчета от "Skyforger". Amorphis бяха заложили на тотално хитов сетлист и след "The Smoke" удариха "Tales Оf Тhe Thousand Lakes", класическият албум от 1994, който на практика постави Amorphis на музикалната карта. "Drowned Maid" ни върна в годините на касетките, когато бандата бе задължителна за фонотеката на всеки уважаващ себе си меломан. Логично, следващото парче бе от "Elegy", а именно "Against Widows". Двете композиции посъживиха леко апатичната публика, а след малко финландците отново запалиха машината на времето с "Into Hiding". Е, може би култовата "Black Winter Day" липсваше донякъде, но се задоволихме и с не по-малко обичаната "House Оf Sleep", с която групата  закри сета си. Истински празник за почитателите на по-спокойната и мелодична музика.

Дотук разнообразието бе налице, но и Amorphis, и Biohazard, са банди от деветдесетте и тепърва предстоеше часът на Papa Roach, които по-младите фенове очакваха с огромно нетърпение. Тук е мястото да похвалим и организацията на самото събитие, и озвучението, при което, освен обичайните "рискове на живото предаване", нямаше нищо премодулирано и недоизпипано. Не се чуваха дразнещи ухото микрофонии и брумове, а всяка банда си звучеше точно както трябва - с всички специфики на характерния звук, отличаващ Amorphis от Biohazard например, плътно, но не пресилено и уморително. Имаше достатъчно щандове за бира, нещо, което не може да се каже за тоалетните, които бяха крайно недостатъчно – може би двайсетина за около 8000 души (!). И докато хората от трибуните можеха да ползват тоалетните на стадиона, то тези на терена нямаха избор и се образуваха доста стабилни опашни. Все пак, бирата и минералната вода се лееха щедро и нямаше начин да е другояче.

Както и да е – ред е на калифорнийската алтърнатив метъл сензация Papa Roach, вторите американци за вечерта, "младоци" в сравнение с останалите си колеги, започнали кариерите си още през миналия век – първият албум на днешните американски звезди излиза през не толкова далечната 2000 г. Началото е с нещо топло-топло, както се вика, още пари – сингъла "Face Everything Аnd Rise" от излезлия през януари "F.E.A.R.". Това им е хубавото на концертите, предлагат по-различно звучене в сравнение със студийните албуми, и добавят енергията на контакта с музикантите. Papa Roach звучаха изкъртващо и това се усети веднага от публиката, която беснееше, пееше и се раздаваше максимално. Сценичното присъствие на Jacoby Shaddix е помитащо, а когато фронтментът слезе при феновете си по време на "Blood Brothers", стадионът вече беше като наелектризиран. Разходка из дискографията и умело преплитане в сетлиста на класики и нови парчета бе печелившата формула, на която заложиха Papa Roach, а както се оказа по-късно – и Godsmack. Прекрасно е, когато новите албуми на бетониралите позициите си в жанра групи продължават да изкъртват, както и когато шоуто на сцената, замислено и изпълнено с железен професионализъм (това важи и за четирите групи, които имахме удоволствието да гледаме), не разрежда енергията и раздаването, с което музикантите се отнасят към публиката си. Чухме, разбира се, "Last Resort", мегахитът на американците, а за финал прозвуча "… To Bе Loved". Повече от час без почивка за гласовете и краката на феновете – но не вярвам това да попречи на нито един щастлив фен.

Половин час по-късно вече е тъмно, видеостените греят, а озвучителите трескаво се суетят по сцената, подготвяйки я за Godsmack – бандата, която най-накрая дочакахме, след като бяхме на косъм да видим през 2012, но не успяхме поради заболяване на вокалиста Съли Ерна, а музикантите отмениха всичките си европейски дати впоследствие. Самият Съли обаче демонстрира впечатляваща форма сега - ден преди Summer Chaos, когато Godsmack в компанията на Amorphis посетиха популярно заведение на плажа. Мълвата плъзна като чума и Фейсбук мигновено се напълни със снимки на щастливци, докопали се до Съли, Шанън Ларкин и компания.

Най-накрая чакането привърши – Godsmack изскачат в целия си блясък и забиват ударната 1000 hp от едноименния нов албум. Публиката е в екстаз, всички пеят, пълният стадион е страхотна гледка. Дребничкият Съли с гигантския глас и колегите му са в чудесно настроение. Химията между група и публика наелектризира топлата бургаска вечер и докара широки усмивки по лицата на всички присъстващи, без изключение. След "Cryin' Like А Bitch" от "The Oracle", пътешествието през последния албум продължава с "What’s Next".

Трогнат, Съли благодари за това, че парчето "Something Different" няколко седмици заемаше първо място в музикалната класация за тежка музика в България, и обеща да включи кадри от концерта в Бургас в предстоящия документален филм за турнето. Ако, разбира се, публиката се раздаде подобаващо. Не че някой е поставял това под съмнение, но думите му накараха феновете да избухнат още повече, а аз започнах да се замислям какво ли ще се случи по време на известните на всички хитове и дали стадионът няма да бъде тотално сринат от екзалтираните около 8 000 души и четиримата магьосници на сцената. Преди това "Straight Out Оf Line" и "Awake" тотално пометоха и без това пощурялата публика, която пееше в един глас, а земята трепереше под краката на хилядите подскачащи. Наистина грандиозна гледка и атмосфера, която подобава на банда като Godsmack, една от най-влиятелните съвременни рок групи. Заигравката с публиката по време на "Keep Away" също бе майсторска, а момичето с камерата, снимащо от сцената, със сигурност е уловила уникални кадри, които се надяваме да гледаме после по официални издания. Избухването на "Voodoo" просто няма смисъл да се описва. Представям си как е изглеждало от сцената и се сещам само за една дума – велико! Добре че последва "Moon Baby", да кротне малко разгорещилата се тълпа и да я подготви за следващия взрив - дългоочаквания барабанен дуел "Batalla de los Tambores". Шанън Ларкин, известен с ловкостта си, която демонстрира и снощи, бе "предизвикан" от Съли Ерна, който седна на втория сет барабани. На всички е известно, че певецът е започнал като барабанист преди да реши да се ориентира към микрофона и китарата. Барабанист, и то какъв! Уменията му с нищо не отстъпват на тези на Ларкин и заедно изсвириха откъси от класически парчета – "We Will Rock You" (Queen), "Back In Black" (AC/DC), "Walk This Way" (Aerosmith), "Creeping Death" (Metallica) и "Moby Dick" (Led Zeppelin), подпомагани от китариста Тони Ромбола и харизматичния басист Роби Мерил.

Финал – с двете класики "Whatever" и "I Stand Alone", уверението, че сме най-страхотната публика от всички европейски концерти досега (знаем, че го каза искрено), обещанието да се върнат отново (също, надяваме се, искрено) и перфектен завършек на толкова емоционално зареден фестивал, че чак е трудно да повярваш. Въпреки първоначалните опасения от смесването на жанрово разнородни групи, не смятам, че някой би отказал да се повтори този лайн-ъп, най-добре като поредица Biohazad, Papa Roach, Godsmack.

Само не знам ще остане ли и един човек в състояние да разказва как е било на финала тогава...

Снимки на Петя Митрева - в секцията "Галерия"

 

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички