Фойерверки за джаза Под откритото небе на София


Фойерверки за джаза Под откритото небе на София

3701

Дъждът над столицата се смили над почитателите на джаза в сряда вечерта, спря и така вторият концерт от летния фестивал на БНР "Под откритото небе на София" остана на сцената пред Народния театър "Иван Вазов" все пак.

След представянето на Оркестъра за народна музика предишния ден, беше ред на Биг бенда на БНР да зареди с положителни емоции публиката, изпълнила целия площад пред театъра. Изненада за почитателите на джаза беше, че гостите на състава бяха двама, а не един както се очакваше. Естествено, голямото име беше световноизвестният саксофонист Джери Бергонци, а към джазмените с диригент Антони Дончев се присъедини и пианистът Петър Карадонев, който е бил част от бенда, след което е заминал да учи в САЩ, където работи като музикант и до момента.

Маестро Дончев представи с малко думи големия артист. След това за неговата сила в импровизациите заговориха шестте му авторски пиеси, композирани за биг бенд. Програмата започна с "On The Bring", "Third Ray" и "Forth Ray" със солист тромпетистът Венци Благоев. И точно след края на пиесата небето над откритата сцена на фестивала огря в пищна заря. След неочакваната красива пауза джаз феерията продължи, а зрителите имаха удоволствието да чуят и джаз стандарта "Just Friends", обогатен от невероятния новаторски стил на Бергонци. Концертът завърши с бурни овации и бис.

"Оркестърът е изключително щастлив, че за една година имаше възможност да свири с трима от най-големите таланти в джаза - Джордж Гарзон, Джо Ловано и сега с Джери Бергонци. За самите музиканти е изключително предизвикателство, че могат да работят и да се обогатяват от великите изпълнители на съвременния джаз", каза маестро Дончев.

"Не съм изненадан колко добър е Биг бендът на БНР, тъй като от колеги знаех какви чудесни професионалисти са те. Със сигурност за мен беше по-голямо удоволствие да свирим заедно, отколкото за тях. Зареждам се от енергията на талантливи млади хора, каквито до един са вашите джазмени", заяви именитият гост.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички