Щастливи метъли на концерта на Khan, Shambless и Eufobia


Щастливи метъли на концерта на Khan, Shambless и Eufobia

4059

Khan, Shambless и Eufobia се събраха за един т.н. All ages концерт в столичния бар "Зар" през уикенда.

Бяха поканени малки, големи и още по-големи, комплимент към непълнолетните гости на клуба, тъй като те обикновено няма как да влизат на събитията там поради законови ограничения. Именно на тях принадлежи дансингът по време на представянето на първата банда -  Khan. Кои са в нея ли? Момчетата определят стила си като Folkcorъ/ фолккоръ. Може да решите, че "това" е манджа с грозде, може да видите хора, които аплодират старанието на тези младежи да покажат, че се гордеят, че са българи, а и такива, което смятат, че това е потъпкване на традициите. Но то това е изкуството – свободата не само да избираш как да се себеизразиш, но и волята да го възприемаш както го усещаш, защото то - изкуството, на един или друг създаващ го, стига до всеки по различен начин. Докосва едни, а други отблъсква.

Какво още казват за това, което свирят музикантите от Khan? Ами: "Шопско (с елементи от Добруджа, Тракия и Родопа); София (Hatecity); български фолклоръ, мош-питове, хоро, ракия, Стара Велика България; бира, сексъ и рок-ен-ролъ...?! НЕ! Ракия, моми и фолккоръ!". Малко еклектично, нали? Няма да е преувеличено да се каже, че определено съществува елемент на шок – звуци на тамбура, фолклорно пеене на напет момък и дране от друг в някаква смесица от метълкор, в който се опитват да влязат мелодии от българска народна музика. Енергията, самочувствието и хъсът им са по детски искрени. Мелето долу - също.

На сцената са Shambless, при които играта е съвсем друга. На същото това място при вход свободен представиха новия си албум "Irke Ranefas" при пак толкова пълен клуб. Гледахме ги също с Arkona в Mixtape 5 по това време миналата година, а и на Gothic Fest-а в София…, и дори да не разбираме и думичка от езика на Павката със сценичен псевдоним Arvelss- елфически език, наречен TuraIeagan, вече си припяваме и на по-новите песни. Едва ли бандата ви е непозната. Но, ако е, препоръчам да я чуете на този линк: https://shambless.bandcamp.com/. Определено една от добрите формации, с които родната сцена има потенциал да набере положителни отзиви. Видно е, че на това мнение са и присъстващите в клуба. Междувременно, Павел пусна нова десетминутна песен от атмосферик/паган проекта си Fanfar (може да я чуете тук: https://www.youtube.com/watch?v=SYo5NxPz_Q4).

Eufobia са последни и, както се оказва, вече сме назад с времето, така че в крайна сметка дет метълите ще се наложи да отрежат 2-3 парчета от планирания за тази вечер сетлист. Когато трябва да слязат от сцената, е ясно, че това има значение, защото със сигурност искаме още и упорито скандираме, но, уви, купонът е с ранен краен час. Запалили са ни не само класики на групата, но и един кавър, изпълнен с много, ама много страст – "Breed To Breath" на Napalm Death. Съставът свири традиционно стегнато и добре, но този път като чели има и още, щипка "нещо" повече в представянето му. Дали той, дали ние им се радваме повече от обикновено, но има "нещо".

Сега вече чакаме нов албум от тях, трябва си.

Афтърпартито е в метъл - бара Black Lodge. Клубът е препълнен - щастливи метъли куфеят… И, въпреки че и аз съм там и се усмихвам, в сърцето ми зее яма – тъжа за изгубен приятел от Гърция - Никос, напуснал ни два дена по-рано.

Духът на метъла винаги ще е с теб, приятелю. Снимки - в секцията "Галерия". 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички