Чужденецът Billy Joel гастролира в Картини от една изложба


Чужденецът Billy Joel гастролира в Картини от една изложба

3395

"The Stranger" на Billy Joel ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 27 юни, след новините от 21.00 ч.  

Детските години в Лонг Айлънд оставят силни впечатления у Billy Joel. Съдбата далеч не е била милостива към него, преди да стане възхитителен певец, изключителен пианист, надарен автор на музика и текстове за песни, влязъл сред първите 10 изпълнители за всички времена по брой на продадените албуми – над 100 милиона по цял свят.

Неговите родители са евреи, избягали от Европа заради нацистите, които  се разделят, когато Billy е само на 8 години. Майка му е счетоводителка и дава всичките се заработени пари да плаща за уроците по пиано на талантливото си дете. За да се научи да брани майка си и себе си, Billy започва да се занимава и с бокс, допълвайки по този начин семейния бюджет. След като му счупват носа, той завинаги приключва с бокса. Напуска училище, за да работи като професионален музикант в баровете и клубовете на Лонг Айлънд. И типично за жителите на острова, развива комплекс за малоценност, изразяващ се в изблиците на присмех и сарказъм, с които прикрива провалите в личния си живот.   

Първите четири самостоятелни албума на Billy Joel представят неговите качества в добра светлина, но липсва хитовата песен, с която да направи пробив на световната сцена, дори "Piano Man" няма търговски успех. Издателите от Columbia Records са пред скъсване на договора с него, още повече след като отказва услугите на George Martin, легендарен продуцент на Beatles.

При подготовката на своя пети студиен албум Billy Joel за първи път сътрудничи с продуцента Phil Ramone, известен преди това от работата си с музиканти като Elton John, Paul Simon, Barbra Streisand, Carpenters, Barry Manilow и други. Именно на Phil е заслугата да накара Billy Joel да престане да се крие зад персонажите на своите песни и да разкрие себе си, да бъде искрен със своята публика.
 
Музикантът се завръща в Лонг Айлънд през 1975 и се потапя в атмосферата на своето детство, отключвайки творческата си енергия. Всяка песен в албума "The Stranger", или "Чужденецът" показва различна страна от неговия емоционален спектър на самотен човек, безмилостно откровен: отчаяни влюбени, цинични мислители, отегчени сноби, амбицирани служители във фирми, всички те илюстрират способността на Billy Joel да позволи на хората да открият себе си в неговите песни. Мнозина автори понякога пишат доста неясно или в завоалиран вид за своите злочестини или философски възгледи за живота. Billy обаче съчинява истории тук, вдъхновени от битието на своята публика, и ги представя по начин, предназначен за нея самата, главно за представителите на средната класа в Ню Йорк и неговите предградия, техните симпатии и неприязън.

Ще открием също така по нещо от други артисти от Ню ЙоркBruce Springsteen (проблемите на средната класа, на бачкаторите) и Martin Scorsese (чувството за хумор и съчувствието), анонсира Сергей Шишов, водещ на "Картини от една изложба".

"Всички ние сме емоционални чужденци, имаме лица, които крием дълбоко от всички. И ги показваме тогава, когато всички са ни напуснали. Животът е нещо като театрално представление, това си е една трагедия, и, независимо че вие повече виждате комедийните, ироничните елементи в своите преживявания, животът винаги ви наказва, удря ви по главата", пее Billy в едноименното за диска парче.

В музикален план в албума ще открием привнасянето в стилистиката на рока на елементи от мюзикълите на Broadway, джаза и класическата музика.

Най-успешният дотогава албум на Billy Joel, записан само за три седмици и  отличен по-късно с две награди Grammy има над 10 милиона продажби в САЩ до наши дни.

Песните " (Anthony's Song)", "She's Always A Woman" и "Just The Way You Are" оглавяват класациите в редица страни и се изпълняват от мнозина други музиканти до днес.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички