Twisted Sister: Fuckin Rock And Roll за десерт на Kavarna Rock


Twisted Sister: Fuckin Rock And Roll за десерт на Kavarna Rock

4734

Вторият ден на Kavarna Rock Fest 2015 бе на истинските легенди: ветераните, емблеми в стила си - Twisted Sister.

Концертнито изживяване на 20 юни започна с румънците An Тheos. Това беше една от групите, спечелили битката в Jegermeister Battle Of The Bands първия ден. Осмината комшии от Букурещ (три млади дами и пет юнака) поднесоха веселяшки фолк метъл, различен и невръзващ се стилово с другите участници. За половин час те успяха да раздвижат все още малобройната публика, която ги беше одобрила.

Първата класика за вечерта - Candlemass, разцепи още по светло. Легендарните дуум метъли спретнаха безупречно шоу. Шведите започнаха ударно с вечната  "Mirror, Mirror" (1988) и минаха през знаковите песни от всеки свой период. Въпреки честите смени в състава (над 15 музиканти), те доказаха своята класа. Много фенове изпитваха страх, че Mats Leven няма да се справи с наследството на легендарния Messiah Marcolin, но вокалистът, минал през Therion, Ingwie Malmsteen и много други формации, обори тези съмнения на секундата. Школовката и перфектната му гласова бленда доказаха, че е точният човек в тази банда. Петимата бяха в класическа визия – черни кожи и очила, дълги коси и знаме с логото им. Без много говорене между песните, след малко повече от час те остъпиха място на следващите.

На сцената изгря огненото лого на великите UFO. Създадената още през 1969 британска група, която скочи надолу с главата в хеви метъла 1971 - времето, в което Scorpions свиреха експериментален и отнесен krautrock, a Motorhead, Judas Priest, Iron Maiden, Saxon и Accept все още не бяха дебютирали или въобще не бяха създадени. Интересен факт е, че именно UFO сложиха първи клинове на райета и почти всички групи от края на седемдесетте и през целите осемдесетте ги използваха. Водени от единствения и постоянен член - вокала Phil Mogg, изсвириха за един час най-големите си хитове: "Lights Out", "Rock Bottom", "Love To Love", "We Belong The Night" и "Only You Can Rock Me", плюс няколко нови песни, сред които "Run Boy Run" и "Burn Your House Down". Усети се осезаемо липсата на най-големия им хит "Doctor, Doctor". Но нека приемем това като обещание за следващо идване на бандата в България.

Точно в 20.30 ч. на сцената - пред завеса със стилизиран средновековен замък, скочиха все още актуалните Hammerfall. Химните на шведите бяха посрещнати подобаващо. За втори път в България, рицарите показаха огромен хъс и желание да останат все така в сърцата на многобройните си фенове. След 9 албума и над 20-годишна кариера, водени от китариста Oscar Dronjak и вокалиста Joakim Cans, музикантите се очертават като основни наследници на истинския мъжки хеви метъл в традициите на Manowar, Judas Priest и Accept. След великото интро "Hector’s Hymn", гостите изпяха 13 от най-добрите си парчета: "Renegade", "Let The Hammer Fall" (по време на която имаше чудесна игра с публиката), "Last Man Standing" и едноименната "Hammerfall". На последната песен "Hearts On Fire" интерес предизвика появата като гост вокалист на още един неоповестен гост на фестивала. Това беше Jeff Scot Sotto, бившият фронтмен на Ingwie Malmsteen, Axel Rudi Pell и Talisman, работил е и с Brian May от Queen. Всеизвестен факт е, че той е бургаски зет и явно лятото е в България с хубавата Елена и няма как да откаже да подпомогне на живо някои от приятелите в гостуващите групи. Музикантите от Гьотеборг се сбогуваха с нас и ни увериха накрая, че няма да чакаме дълго до следващата им изява у нас.
 
След доста дълга пауза дойде времето и за истинските хедлайнъри - Twisted Sister. Публиката се концентрира пред сцената и положението стана Fuckin’ Rock &  Roll. Шарените парцали, леопардовите кожи, тупираните коси, огнената смес от осемдесетарски хеви метъл, хард и глем рок пренесоха присъстващите няколко десетилетия назад във времето, когато всеки имаше срещу какво да се бунтува. Когато малките хлапета, все още бяха наистина малки и не обичкаха учителите и родителите си. Съставът беше класическия от осемдесетте, с изключение на починалия тази година барабанист A.J Pero. За наше щастие той беше заместен от великолепния Mike Portnoy (екс-Dream Theater). С визия, наподобяваща тази на Stefan Schwarzman от Helloween, той демонстрира висока класа и уважение към предшественика си. Twisted изпълниха своебразен Best of репертоар  – "The Kids Are Back", "I Wanna Rock", S.M.F., великолепната балада "The Price", "We’re Not Gonna Take It", "Burn In Hell (по средата на песента на стената бяха пуснати ефектни кадри с дръм соло на A.J Pero), "Come Out And Play", "Stay Hungry", "The Beast", "I Believe In Rock’N’ Roll". Култовият фронтмен Dee Snider (на снимката) бе в перфектна форма. Той обявяви, че прощалното им турне е догодина и че няма да се превърнат в Scorpions, за които всяка световна обиколка е последнa. Ние тайно се надяваме да не се окаже прав, а това негово изказване да е само рекламен трик (като на Scorpions - б.а.). Времето ще покаже.

Само Dee Snider може да се вихри с такава  розова стойка за микрофона и пак да изглежда от пантеона на Rockin' Fickin' Rock & Roll героите. Светлините на стадиона изгаснаха след цели 16 химна на знаменитите американци. Само блясъкът на сълзите в някои бунтарски очи остана да грее... И аха епилог, ето я чудесната вест за 12 000 души, посетили десетото юбилейно издание на Kavarna Rock: обявиха датите за 2016.

Почитателите на рока ще се съберат отново със страхотни музиканти, с които да се забавляват на 1, 2 и 3 юли догодина. Организаторите отправят отново специално предложение за най-верните посетители на събитието, предлагайки промоционална цена за първите 1 000 закупени билета, които са в продажба от днес.

Цените на билетите за Kavarna Rock 2016 са:

70 лева – 1 000 билета на "зелено" – до изчерпване на количеството

Пропуските могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim и Ticketportal в цялата страната: Piccadilly, Office 1 Superstore, OMV, Technomarket, Technopolis, магазини "На тъмно", Usit Colors, книжарници Booktrading, НДК, книжен център Greenwich, Мюзик центърПловдив и други, както и онлайн на www.eventim.bg и www.ticketportal.bg.

Не ще и дума, там сме!

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички