Часове до тридневната магия А to JazZ 2015


Часове до тридневната магия А to JazZ 2015

4196

Дългоочакваното от много меломани пето издание на фестивала А to JazZ в столичния Южен парк 2 започва този петък.

Както е известно, в продължение на 3 дни - от 3 до 5 юли, ще звучи най-доброто от световната и родна джаз сцена. Входът на събитието е свободен, а фестивалната емоция ще бъде допълнена от джем сешъни в късните вечерни часове и базар с млади артисти по време на тридневната програма, чието начало  и в трите дни е 17.00 ч.

3 юли

Начало на А to Jazz ще поставят Slavena Daskalova & Jazz Orpheus с техния проект Pop & Rock Meets Jazz. В репертоара са известни поп и рок хитове, пречупени през погледа на певицата Славена Даскалова и нейните музиканти. След тях на сцената ще се качи новата родна формация DAYО, нашумяла с иновативния си и смел поглед върху музиката - свежа комбинация от хип-хоп бийтове и живи инструменти. Непосредствено преди голямата изненада в първия ден, на сцената ще излезе любимата българска формация Dirty Purchase. Начело с невероятните вокалисти Амалия и Емил Минчев, Христослав Галилеев-Гальо и легендата Иван Лечев, бандата ще представи своето специално подготвено за юбилейното издание на фестивала шоу, в което умело се преплитат фънк, блус и соул. Бандата ще отпразнува заедно с феновете своята 20-годишна кариера.

Кулминацията на вечерта е изявата на един от най-великите тромпетисти на всички времена - Roy Hargrove. От кубински джаз, през няколко награди "Грами" и собствен биг бенд, той се справя брилянтно с всеки проект. Освен богатото си солово творчество, участва и в албумите на известни изпълнители, сред които D’Angelo, Erykah Badu, Common и други. За първия си концерт у нас Roy Hargrove пристига със своя квинтет: Джъстин Робинсън (саксофон), Съливан Фортнър (пиано), Амеен Салеем (бас) и Куинси Филипс (барабани).

4 юли

Програмата ще открият едни от най-популярните имена от родната сцена – дуото Sirius & Methodikal (ReelFeel). Двамата са причината за гостувания на артисти като Nicolas Jaar, Bonobo, Andreya Triana, Who Made Who и др. Тандемът ще подгрее публиката с динамичен микс от грууви, фънк, хип-хоп, соул и джаз. Щафетата ще поеме младата формация ZONYO & Friends за  сет, включващ латино, джаз, фънк и етно ритми. Барабанистът Христо Йоцов ще представи проекта Jazzball с отбор първокласни музиканти. В афиша на вечерта, разбира се, е и Белослава. Магнетичната певица ще излезе на сцената с най-верните си съмишленици и цяла палитра от летни цветове и музика, пълна с истории и приключения. След много и красиви емоции, денят ще завърши с изпълнение на един от от най-успешните саксофонисти в света - Kenny Garrett, в компанията на неговия квинтет. От първото си участие с Duke Ellington Orchestra, през съвместни проекти със знаменити музиканти като Freddie Hubbard, Woody Shaw, Art Blakey & The Jazz Messengers и Miles Davis, творчеството на Garrett се отличава с много живо, мелодично и специфично звучене. Освен че за последните 20 години Kenny се изявява като фронтмен, той постепенно започва и да композира музика. С богатото си творчество, съчетаващо класически ритъм-ен-блус, джаз интерпретации и фюжън, Garrett се нареди сред най-открояващите се лица от тази сцена. Американецът ще бъде акомпаниран от Corcoran Holt (бас), Vernell Brown (пиано), Marcus Baylor (барабани) и Rudy Bird (перкусии).

5 юли

Проявата ще започне отново още следобед със Sirius & Methodikal, а след тях на сцената ще се качат Funky Miracle. Младата банда ще демонстрира жесток фънк и ритъм, а вокалистът Симо Желязков ще ни смае с глас и харизма, уверяват организаторите. Явно момчешките банди напоследък са доста актуални. Още една сполучлива формация, станала любима на българската публика, ще се представи на фестивала - Bobo & The Gang, демонстрирайки своя неподражаем стил, съчетаващ джаз, соул, ар-ен-би, хип-хоп и атрактивна визия. Последната българска група от петото издание на A to JazZ Festival е Mетаформоза. Трудни за изписване, но лесни за слушане, музикантите-проводници на Духа, както определят себе си, обещават експлозивен микс от фънк и джаз. Изявата започва в 19.00 ч. 

Достоен край на фестивала ще постави изключителният Jose James. Американецът с кадифен тен и магнетичен глас създава различна музика, умело вплитайки в хомогенно цяло нежни вокали, хип-хоп, джаз, соул, ар-ен-би и рок. Той ще представи последния си албум "Yesterday I Had The Blues: The Music Оf Billie Holiday", посветен на 100-годишнината от рождението на легендарнaта певица Били Холидей, която той определя като свой учител.

Подробности за фестивала - на:

www.atojazz.bg

www.facebook.com/atojazzfestival

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички