Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Тежко с Terrorizer L.A., Mass Infection, Corpse и Free Fall


Тежко с Terrorizer L.A., Mass Infection, Corpse и Free Fall

3766

Екстремната сцена на Гърция ври и кипи и от нея излизат не една и две банди, които - къде скоропостижно, къде след години "копаeне" в ъндърграунда, пробиват и името им става популярно по цял свят.

Това обаче си го знаем. Южната ни съседка е в извънредна ситуация сега, но дали това ще ги спре…

Въпреки кризата и напълно обективния сериозен проблем за всеки гражданин на Гърция ограничението за теглене на не повече от 60 евро на ден, организаторите от Krisis Production като че напук решиха - каквото и да им струва, да направят концертите, които са анонсирали.

И ето ни - пак сме в Солун, само ден след референдума и положението не изглежда да се е променило отпреди. Както сме говорили с тях още при предишната ни среща, при която българска банда отива на аудиенция в култовия клуб Eightball, за да представи нашата сцена като подкрепи големи имена в любимия ни подземен , и този път група от България ще забие на концерта. Този път ще се удряме гордо в гърдите, но без да крещим "Булгар! Булгар!", докато гледаме плевенските грайнд ветерани Corpse - една от съпорт бандите за концерта на американската легенда Terrorizer – и по-точно Terrorizer L.A (историята с това L.A. ви обяснихме в анонса са събитието).

След едночасово отлагане на началото на това, което ще бъде квалифицирано като един от концертите – кандидати за най-силните за сцената през 2015 събития, на сцената скача шайката Free Fall. Стари мои солунски познайници, които леко са се отклонили от дет - ен-рол звученето след промени в състава. Гледам ги за трети път и все ми се струва, че всеки път се стараят все повече. Харесвам ги. Приготвят нов албум и когато свирят една нова песен, която ще е част от него, я посещават на нашия общ приятел Nickolas, който ни напусна наскоро и който със сигурност щеше да е тук с нас тази вечер, но уви… Моментът е доста емоционален, когато вокалистът казва: "Дано си добре, където и да си, приятелю". Дано…

В клуба Eightball е прохладно и най-малкото заради това се чудя защо част от феновете все още висят навън, където чувството е като че ли си цаца в тиган. По времето, когато Corpse са готови да забият, повечето вече са влезли и са вперили любопитни погледи към сцената. Това - в погледите им от любопитство, бързо преминава в одобрение още след втория откат. Скоро плъзва и ентусиазъм за мош пит, за въздушни китари и гриндажи и всичките там прийоми, с които си служим ние, метълите, за да се кефим, да покажем подкрепа.

Нямам идея колко от гърците са проверили кои са Corpse, когато бандата бе обявена като съпорт за концерта; колко от тях са разбрали, че нашите тръгват през 1989, но то се усеща - носят онзи олдскуул полъх и маниер, който запознатите трудно биха сбъркали. Надушва ги и басистът на Terrorizer L.A., до когото се озовавам, застъпвайки на смяна зад мърч щанда. "Еха-а-а, готини са! Стара банда са, нали?", стари кучета - точно като мен, допълва и вдига наздравица със студената бира, която му подавам в бързината (мерси, Митак!) с поздрав на гръцки "Я мас!". Става му още по-интересно, когато му обяснявам, че всъщност не сме местни, кога са създадени и т.н. Малко по-рано едно голямо знаме с логото на Corpse в публиката, опънато от Борето и Митака (мерси и бравос, пичове!), е дало кураж на нашите момчета. Няма колебание или пози – четиримата са спокойни и, въпреки силното вълнение, което, предполагам, ги налазва като се сетят с кого делят сцена тази вечер, смачкват със стегнат сет.

В него са включили парчета от единствения си за 25 години дългосвирещ албум "Mortal Terror" (1996) и от появилото се миналата година EP "Underground" и обичайния кавър на Brujeria и още нещо... Хубаво е, че и новата "Still Alive" следва линията на това, което са Corpse, а и се приема лесно от тренираното, вече кървящо ухо.

Когато димът обзема сцената, потънала в тежки червени светлини, е ред на Mass Infection. Те също почитат паметта на Nick… Името му говори много на всички присъстващи и както се натъжаваме от липсата му, така и ни става по-леко да усетим, че той е в мислите на всички ни. Mass Infection е една от силно амбициозните гръцки банди. И, както потокът на групи е огромен, така времето, феновете и самата сцена правят своя естествен подбор и ето ги, създадени през 2013, Mass Infection изкачват стълбицата и, подобно на Dead Congregation, вече обиколиха бруталните европейски фестивали, трупат точки от позитивни ревюта в световната специализирана преса и получават най-ценнотото - уважение и верни фенове, които примират от кеф, докато George надава нечовешки класически дет метъл ревове. А свиренето им – остави се, млади момчета са, а сякаш 20 години са се упражнявали на инструментите си. Техният техникъл дет метъл (от класа) е добре познат и приет и тук, както и, без преувеличение, по цял свят. Последният им засега албум "For I Am Genocide", който излезе чрез щатския лейбъл Comatose Music, впечатли дори и песимистите, които винаги са готови да твърдят, че няма какво интересно да се чуе в този стил. Правят го и сега – заковават вниманието ни със супертехнични китари като формула от висшата математика, ултабас битове и добре балансиран звук. И, докато ние се чувстваме издухани от шоуто им, Geroge явно е повече от перфекционист, защото намира какви забележки да отправи сам към себе си и момчетата от бандата, когато говорим след сета им. Но какво да ви кажа – вероятно така трябва да вижда и чува нещата човек, който е част от екипа на клуба като - най-общо казано, технически съпорт и стейджхенд…

Вероятно се сещате коя банда е следваща в програмата и колко още по-нагоре скача настроението…  Да, легендарните Terrorizer от САЩ, които на това кратко извънредно европейско турне свирят под името Terrorizer L.A. В този неин състав няма да видим един от най-откачените барабанисти в метъла - Pete Sandoval, който е прочут терорайзър… Това не е "онзи" формат на Terrorizer. В TerrorizerL.A. свирят: Oscar Garcia – вокали, Leondel Muerte – китара, Cosmo Reveles – бас и Mike Caffell– барабани.  Rick Cortez - втората китара, обаче отсъства тази вечер.
То е ясно, че няма да видим и друга емблематична фигура, която свързваме с името на Terrorizer, но няма как да не го спомена – та, няма да видим и Jesse Pintado(Terrorizer, Napalm Death, Lock Up, Brujeria) - R.I.P.!, който всъщност пусна в обръщение термина грайндкор, и след 6 дена - на 12 юли, щеше да празнува своя 46-и рожден ден, ако не си беше отишъл без време през 2006…

Nick е споменат два пъти в сета на американците, посвещават му шоуто два пъти. И ние ти посвещаваме и това, и всяко следващо шоу, Nick...

Terrorizer са създадени през 1987 и извървяват пътя както всяка банда от 80-те, за да достигнат култов и як статус в днешно време. Между другото, на един артист винаги му е трудно, а на ъндърграунд героя е хубаво, когато му е трудно. И така е добре, защото това е истинският начин да бъдеш и да останеш себе си. Ако си изминал пътя, на който можеш да застанеш и да познаеш себе си 30 години назад, значи тогава си се справил.

Така е с Corpse. Свирят с чиста съвест песни от албума, който ги е представял преди 26 години, също както им пасва и днес. Така е и с Terrorizer L.A., които удрят "World Downfall" (1989) - емблематичния албум с оригиналния вокалист Oscar Garcia. Всъщност Terrorizer L.A. се събират за концерт в чест на Jesse – бащата на грайнда, за честване на рождения му ден миналата година…

Празнуваме дългия живот на това, което ни завеща – грайндкора. И как по-автентично да бъде от това да го правим с лицето Oscar Garcia. Не е трудно да се види, че е тотален маниак. Не е реално как ни връщат в онова велико време за грайнд и детметъла, Eigthball е толкова подходящо за този ритуал място, защото и той е напоен с история. Шоуто на Terrorizer L.A. е поглъщащо, настръхваш, а после те облива топла вълна. Истинско и като извадено консерва – дълготрайна и запазваща всички вкусови достойнства на манджата.

Всъщност истинското изкуство няма срок на давност.

Затова и ще пребъде. Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички