Второ издание на международния фолклорен фестивал Златен прах


Второ издание на международния фолклорен фестивал Златен прах

3862

Колоритни фолклорни формации от Италия, Румъния, Словакия, Турция и България чрез танци ще разкажат за своята история, култура и национални традиции по време на второто издание на фестивала "Златен прах" 2015 в Челопеч от 23 до 26 юли при следната програма:
 
23 юли (четвъртък)
 
19.30 ч. - официално откриване на МФФ "Златен прах" 2015. Концертна програма с участието на ДТС Изворчета при ОДЗ "Х.К.Андерсен", с.Челопеч, детска вокална група и женски хор Средногорски звън при община Челопеч и международни фолклорни състави от Италия, Словакия, Румъния и Турция
 
24 юли (петък)
 
19.30 ч. – концертна програма на български и международни фолклорни ансамбли
 
25 юли (събота)
 
10.00 ч. – 16.00 ч. – конкурсна  програма на български фолклорни ансамбли и хорове, които ще се състезават за наградния фонд на фестивала "Златен прах" 2015 Челопеч. Награждаване на победителите от конкурса.
 
19.30 ч. - концертна програма на изявените състави от конкурсната програма и международните фолклорни състави.
 
26 юли (неделя)
 
16.00 ч. – Училище по танци – могат да се включат всички жители и гости на община Челопеч, които желаят да научат фолклорни танци от Румъния, Словакия, Италия, Турция и България
 
19.30 ч. – концертна програма за официално закриване на МФФ "Златен прах" 2015 с участието на лауреатите от конкурсната програма и фолклорните групи от  Италия, Словакия, Румъния и Турция
22.00 ч. – светлинно шоу и илюминации
 
Сред акцентите в афиша е изявата на фолклорната група Трискелион, Роккалумера (ME). Създадена през 2010, формацията принадлежи към FITP "Италианската федерация за популярна традиция". Целите, които групата възнамерява да следва, изрично посочени в устава, са насочени към възстановяване на обичаите на местната традиция, както и към насърчаването на езиковите и културни инициативи. Спектаклите включват музика, танци и символично пресъздаване на древни занаяти. Селските събития са свързани с религиозни, граждански, социални и фолклорни теми. Играят се различни видове балет, като се спазва оригиналността на посланието, което се отправя: танцът на пръчките, който е всъщност извън рамките на класическия стил, като се обръща внимание на движението на fourcantuneri с кулминиция на ducacciacani, метафоричен израз на чувството за свобода на човешката природа, както и на духа на отбраната от всякаква опасност или нараняване. За костюми, по които се виждат характерните особености от древната традиция на Месина, са използвани прости материи като памук за faddetta на жените и кадифе за бричовете на мъжете. Всеки компонент представлява проекция на традиционните социални потребности, които продължават да съществуват.

Традиционните носии са били носени по време на жътва, от втората половина на 1800 и са донесени от земеделските производители по празниците. Разбира се, за песните за морето групата носи костюми на рибари, които също са от миналия век. Музикалните инструменти, които акомпанират песните и танците са: акордеон, китара, friscalettu (флейта), барабан, marranzano (типичен сицилиански музикален инструмент, който с течение на времето е акомпанирал популярните песни на превозвачите), brogna (голяма черупка) – инструмент, с който се подава сигнал, и quartara (стомна).

Групата, състояща се от около 28-35 души на възраст между 17 и 35 години е участвала в международните фолклорни фестивали в Агридженто, Алатри, Роккалумера, в Барселона, Испания, 35-тия международен фолклорен фестивал в Атина, фестивала във Виагранде (CT) през 2010, 2011 и 2013 по повод Празника на жътвата, освен това през 2012 се изявява на събитието "Италия и регионите", организирано от FITP.

Фолклорен ансамбъл Розмария, Словакия, работи към ABC - Център за свободното време от 1992 насам. В момента разполага със 190 членове на възраст от 5 до 70 години, благодарение на 8 професионални ръководители, които са художествено-педагогически работници. Ансамбълът представя 10 вида танци, музика и фолклор от източната част на Словакия - Сарис, Земплин, Абов и Замагурие, в оригинални автентични носии. Програмата е във формата на хумористичен театър с някаква определена степен на стилизация с оригинална народна музика с чинели. Остроумната хореография се смесва с елементите на автентичния театър, използвайки диалекта от Сарис. Жизнерадостните сюжети са предназначени за театрални представления. Те са преплетени с традициите на селския живот в Източна Словакия, както и с хумористични ситуации, които да улавят взаимоотношенията и характера на хората от този регион. Сред използваните инструменти са цигулка, контрабас и цимбал - голям колкото една маса с 320 струни, и на него се свири с дървени чукчета.

Ансамбълът се е представял в не само в Словакия, но и на 72 световни фестивала, които се организират под патронажа на C.I.O.F.F., I.O.V., UNESCO и IGF в 22 държави - Швеция, Германия, Полша, Италия, Унгария, Чехия, Румъния, България, Гърция, Литва, Португалия, Турция, Испания, Русия, Белгия, Беларус, Франция, Холандия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Естония, Индия. Важна част от Словашкия фестивал е участието му в Първия световен фестивал CIOFF, Братислава, и във Východná. През 2004 детският фолклорен ансамбъл Розмария публикува своя първи диск с музика, изпълнявана от деца. Фолклорният ансамбъл Розмария публикува втори диск с песни от региона на Източна Словакия през 2006.

Директор на фолклорната група е г-жа Данка Ковалчикова.

Челопеч наброява около 2 500 жители, намира се недалеч от София, сред красотата на Средногорието. Селото е известно с най-голямото медно-златно-пиритно находище в Европа и с красивия си парк "Корминеш", където се провеждат голяма част от събитията в културния календар на общината. Това е  уникално място, на което е построена чудесна сцена и амфитеатрално разположени места за зрителите.

Още - на:

http://chelopech.org/?page=3527

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички