CISAC и новата ера в света на творчеството


CISAC и новата ера в света на творчеството

4075

CISAC постави нови хоризонти на развитие в тазгодишния доклад за дейността си.

"Годината на промяна", както е озаглавен докладът, започва с призива на президента на CISAC Жан-Мишел Жар (на снимката) за възприемане на нови бизнес модели, с които да се подобрят възнагражденията за хората на изкуството. Само така, според CISAC, ще постигнем устойчиво социално, културно и икономическо развитие, пише в бюлетина на "Мюзикаутор".

CISAC повери репертоара си на BMAT, за да отговори на изискванията на своите членове от цял свят. През юни 2014 CISAC сключи договор със световния лидер в мониторинга на музика ВМАТ и предостави на компанията достъп до данните от световния си репертоар. С помощта на тази информация ВМАТ стартира идентификацията на музикални произведения и изпълнения, като подпомогна дейността на всички организации и членове на CISAC.
 
Множество събития и кампании бяха организирани от членовете на CISAC, както и от самата конфедерация през 2014. Фокус в доклада е поставен на Общото събрание на CISAC през юни 2016, което прие изготвянето на стратегия за популяризиране на устойчиви бизнес модели, носещи справедливи възнаграждения на правоносителите.

През април 2015 в Грузия се проведе и срещата на Европейския комитет на CISAC, а по същото време през 2016 домакин на тази среща ще бъде България и българското сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели – "Музикаутор", в партньорство с "Филмаутор".

Регионалният директор на CISAC за Европа е българин. Неговото име е Митко Чаталбашев и в миналото е бил част от екипа на "Музикаутор". В отчета си за националните инициативи на първо място той поставя действията на CISAC в подкрепа на исканията на "Музикаутор" за подкрепа в закона за авторското и сродните му права.

"Музикаутор" настоя за текстове в Закона с цел подобряване на контрола в заведенията и търговските обекти, ясна процедура при организиране на събития и концерти, разписване на регламент при договарянето с ползвателите на възнагражденията на авторите и други, отчитайки ползите от тези предложения за авторите и призова българските власти да създадат условия за по-ефективно законодателство в сферата на авторското право.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички