Лондонският български хор на турне у нас


Лондонският български хор на турне у нас

4340

Чужденци от всички краища на света пеят българските народни песни с душа, сърце и пълен глас. В холивудски филми, в Уестминстърското абатство, а през август тази година - в Созопол и Копривщица Лондонският български хор завладява с уникалните си хармонии и интереса на изпълнителите към нашата богата традиция.

На турнето им в България те ще бъдат придружени от Швейцарския български хор, чието създаване вдъхновяват.

Това лято Лондонският български хор ще отбележи 15 години от създаването си със своето трето турне у нас. Само една трета от изпълнителите във формацията са българи. Останалите са британци и чужденци от всички краища на света - от Полша, Чехия и Гърция през Германия и Франция, до далечна Азия. Това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика. Те успяват да я вдъхнат чрез песните си на цяла Великобритания.

Освен със своята международност, хорът се гордее и с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света. Музикантите са озвучили филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица" и компютърната игра Halo 4. Хорът е носител на званието "Би Би Си некласически хор на годината" през 2006. Певците са се колаборирали с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата Doves и композитора Авшалом Каспи (2009), с Английския камерен оркестър (2011), певиците Софи Елис-Бекстър (2013) и Керис Матюс (2015). Гордеят се още с два самостоятелни албума – "Аляна галяна" (2007) и "Горо ле, горо" (2012). Участвали са в BBC Electric Proms (едно от най-големите събития за музика в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство (2010), в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.

Швейцарският български хор е основан през 2010 след запознанство между швейцарски музиканти и лондонските певци на събора в Копривщица. Швейцарците се вдъхновяват от лондонската група и веднага формират състав-побратим. През 2014 те посещават Лондон за голям съвместен концерт. По време на изявите си в България през август Швейцарският български хор ще изпълни и алпийски поздрав, специално подготвен за родната публика.

Всеки, който има желание, може да чуе прекрасните песни на двата хора в България между 4 и 10 август. Лондонският български хор ще завладее сърцата на публиката с концерти на 4 август в Приморско (амфитеатъра) от 19.00 ч., на 5 август в Созопол (амфитеатър "Аполония") от 21.00 ч., на 6 август в Стара Загора (Операта) от 19.00 ч., на 8 август в Копривщица и в Орешак (НИХЗИ - до Троянския манастир) на 10 август. Концертите в Стара Загора, Копривщица и Орешак ще бъдат съвместни с Швейцарския български хор. В Стара Загора хоровете ще делят сцената и с експлозивния ансамбъл Загорче. Входът за всички изяви е свободен.

Диригент и основател на Лондонския (на снимката) и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Тя израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация Загорче и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл Филип Кутев. Преди 15 години Деси идва в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да дава уъркшопи и да пее в саундтрака на емблематични представители на холивудското и независимото кино. Гласът ѝ разтърсва зрителите не по-малко от действието в най - напрегнатите и лирични моменти на "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и "Бен Хур".

Но едно от най-забележителните постижения на Десислава Стефанова остава несравнимият начин, по който умее да вдъхва любов у чужденци и нашенци по българската народна музика. Това е причината тя да получи през 2011 сребърен медал от Министерствота на външните работи за принос към българската култура. В многобройни интервюта за престижни телевизии в Лондон тя разкрива най-интригуващите особености на българското звукоизвличане. Характерна с натурално, гърлено, открито пеене, постановката на гласа в българските народни песни се различава от постановката в класическото пеене и създава специфичното звучене на родния фолклор, който завладява въображението и чувствата на западните слушатели. Темите на нашите песни разчувстват със своята лиричност, често забавляват с чувството си за хумор и успяват да потопят британците в нашата култура и народопсихология. Деси е изключителен музикален педагог, който успява да отвори душите и гърлата дори на хора, които не са се докосвали преди срещата с нея не само до нашия фолклор, но до пеенето. Подобен опит споделя Агнес от Унгария: "Моят учител по музика ми каза, че не мога да пея. Така прекарах двайсет години в тихичко тананикане, докато не се присъединих към хора и сега най-после мога да пея. Тези песни ме връщат в спомените за моя роден дом, където земята докосва небето и сълзите докосват усмивката".
 
Вярвайки, че "пеенето на тази музика е като магия, която сякаш има силата да изцелява болни и дори да разцепи атомното ядро" (Вероника), за повечето от пеещите в Лондонския български хор това е преживяване, граничещо с откровение: "Обожавам да пея в хора, защото това е музика от тялото и от сърцето, тя е храна за душата" (Вик). "Ние сме селски хор, но тъй като нашето "село" е Лондон, идваме от всички краища на света. Хората идват, за да пеят и остават, за да пеят заедно" - смята съпругът на Деси Джеймс. "Ставаме все по-близки, споделяйки сватби, годишнини и запознавайки дори нашите новородени бебета с този изумителен звук", признава Кейт, британска журналистка, която е с хора почти от създаването му.

Някои от изпълненията в неговия репертоар са наследници на най-добрите фолклорни песни, които в началото на 20-ти век български композитори започват да аранжират в красиви хорови хармонии, изпълнявани от Le Mystѐre Des Voix Bulgares, ансамбъл Филип Кутев и трио Българка. Песни за универсалния човешки опит като любовта, женитбата, болката, раздялата и войната, те прекосяват езиковите бариери и вълнуват публиката до сълзи. Един от най-талантливите композитори и приятели на London Bulgarian Choir е Кирил Тодоров. Негови са аранжиментите на някои от най-разтърсващите песни (сред тях има и написани специално за хора) като "Прощавай, мамо", "Мъри, Яно", "Зелник, делник", "Събрали са се, набрали" и т.н. Други песни, които хорът изпълнява, са известните и обичани от всички ни "Седнало е, Джоре", "Изгреяла ясна звезда", "Пиленце пее", "Кавал свири", "Що ми е мило", "Дилмано, дилберо" и  други.

Лондонският български хор: "Пиленце пее":

https://www.youtube.com/watch?v=LPvxjc3fzV4

Страницата на хора във Фейсбук:

https://www.facebook.com/LondonBulgarianChoir?fref=ts

Уебсайт на хора:

https://www.londonbulgarianchoir.co.uk

Уебсайт на Швейцарския български хор:

http://www.swissbulgarianchoir.ch

Филмче за особеностите на българското звукоизвличане:

https://www.youtube.com/watch?v=-o31Yg936Ac

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички