Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Лондонският български хор на турне у нас


Лондонският български хор на турне у нас

4355

Чужденци от всички краища на света пеят българските народни песни с душа, сърце и пълен глас. В холивудски филми, в Уестминстърското абатство, а през август тази година - в Созопол и Копривщица Лондонският български хор завладява с уникалните си хармонии и интереса на изпълнителите към нашата богата традиция.

На турнето им в България те ще бъдат придружени от Швейцарския български хор, чието създаване вдъхновяват.

Това лято Лондонският български хор ще отбележи 15 години от създаването си със своето трето турне у нас. Само една трета от изпълнителите във формацията са българи. Останалите са британци и чужденци от всички краища на света - от Полша, Чехия и Гърция през Германия и Франция, до далечна Азия. Това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика. Те успяват да я вдъхнат чрез песните си на цяла Великобритания.

Освен със своята международност, хорът се гордее и с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света. Музикантите са озвучили филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица" и компютърната игра Halo 4. Хорът е носител на званието "Би Би Си некласически хор на годината" през 2006. Певците са се колаборирали с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата Doves и композитора Авшалом Каспи (2009), с Английския камерен оркестър (2011), певиците Софи Елис-Бекстър (2013) и Керис Матюс (2015). Гордеят се още с два самостоятелни албума – "Аляна галяна" (2007) и "Горо ле, горо" (2012). Участвали са в BBC Electric Proms (едно от най-големите събития за музика в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство (2010), в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.

Швейцарският български хор е основан през 2010 след запознанство между швейцарски музиканти и лондонските певци на събора в Копривщица. Швейцарците се вдъхновяват от лондонската група и веднага формират състав-побратим. През 2014 те посещават Лондон за голям съвместен концерт. По време на изявите си в България през август Швейцарският български хор ще изпълни и алпийски поздрав, специално подготвен за родната публика.

Всеки, който има желание, може да чуе прекрасните песни на двата хора в България между 4 и 10 август. Лондонският български хор ще завладее сърцата на публиката с концерти на 4 август в Приморско (амфитеатъра) от 19.00 ч., на 5 август в Созопол (амфитеатър "Аполония") от 21.00 ч., на 6 август в Стара Загора (Операта) от 19.00 ч., на 8 август в Копривщица и в Орешак (НИХЗИ - до Троянския манастир) на 10 август. Концертите в Стара Загора, Копривщица и Орешак ще бъдат съвместни с Швейцарския български хор. В Стара Загора хоровете ще делят сцената и с експлозивния ансамбъл Загорче. Входът за всички изяви е свободен.

Диригент и основател на Лондонския (на снимката) и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Тя израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация Загорче и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл Филип Кутев. Преди 15 години Деси идва в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да дава уъркшопи и да пее в саундтрака на емблематични представители на холивудското и независимото кино. Гласът ѝ разтърсва зрителите не по-малко от действието в най - напрегнатите и лирични моменти на "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и "Бен Хур".

Но едно от най-забележителните постижения на Десислава Стефанова остава несравнимият начин, по който умее да вдъхва любов у чужденци и нашенци по българската народна музика. Това е причината тя да получи през 2011 сребърен медал от Министерствота на външните работи за принос към българската култура. В многобройни интервюта за престижни телевизии в Лондон тя разкрива най-интригуващите особености на българското звукоизвличане. Характерна с натурално, гърлено, открито пеене, постановката на гласа в българските народни песни се различава от постановката в класическото пеене и създава специфичното звучене на родния фолклор, който завладява въображението и чувствата на западните слушатели. Темите на нашите песни разчувстват със своята лиричност, често забавляват с чувството си за хумор и успяват да потопят британците в нашата култура и народопсихология. Деси е изключителен музикален педагог, който успява да отвори душите и гърлата дори на хора, които не са се докосвали преди срещата с нея не само до нашия фолклор, но до пеенето. Подобен опит споделя Агнес от Унгария: "Моят учител по музика ми каза, че не мога да пея. Така прекарах двайсет години в тихичко тананикане, докато не се присъединих към хора и сега най-после мога да пея. Тези песни ме връщат в спомените за моя роден дом, където земята докосва небето и сълзите докосват усмивката".
 
Вярвайки, че "пеенето на тази музика е като магия, която сякаш има силата да изцелява болни и дори да разцепи атомното ядро" (Вероника), за повечето от пеещите в Лондонския български хор това е преживяване, граничещо с откровение: "Обожавам да пея в хора, защото това е музика от тялото и от сърцето, тя е храна за душата" (Вик). "Ние сме селски хор, но тъй като нашето "село" е Лондон, идваме от всички краища на света. Хората идват, за да пеят и остават, за да пеят заедно" - смята съпругът на Деси Джеймс. "Ставаме все по-близки, споделяйки сватби, годишнини и запознавайки дори нашите новородени бебета с този изумителен звук", признава Кейт, британска журналистка, която е с хора почти от създаването му.

Някои от изпълненията в неговия репертоар са наследници на най-добрите фолклорни песни, които в началото на 20-ти век български композитори започват да аранжират в красиви хорови хармонии, изпълнявани от Le Mystѐre Des Voix Bulgares, ансамбъл Филип Кутев и трио Българка. Песни за универсалния човешки опит като любовта, женитбата, болката, раздялата и войната, те прекосяват езиковите бариери и вълнуват публиката до сълзи. Един от най-талантливите композитори и приятели на London Bulgarian Choir е Кирил Тодоров. Негови са аранжиментите на някои от най-разтърсващите песни (сред тях има и написани специално за хора) като "Прощавай, мамо", "Мъри, Яно", "Зелник, делник", "Събрали са се, набрали" и т.н. Други песни, които хорът изпълнява, са известните и обичани от всички ни "Седнало е, Джоре", "Изгреяла ясна звезда", "Пиленце пее", "Кавал свири", "Що ми е мило", "Дилмано, дилберо" и  други.

Лондонският български хор: "Пиленце пее":

https://www.youtube.com/watch?v=LPvxjc3fzV4

Страницата на хора във Фейсбук:

https://www.facebook.com/LondonBulgarianChoir?fref=ts

Уебсайт на хора:

https://www.londonbulgarianchoir.co.uk

Уебсайт на Швейцарския български хор:

http://www.swissbulgarianchoir.ch

Филмче за особеностите на българското звукоизвличане:

https://www.youtube.com/watch?v=-o31Yg936Ac

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички