Оркестър Мезе с радиопремиера в Картини от една изложба


Оркестър Мезе с радиопремиера в Картини от една изложба

4197

Радиопремиера на албума "Оркестър Мезе" предстои в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 1 август, след новините от 21.00 ч.

През 2011 пианистът Милен Киров обяви създаването на стила "селски фънк" така:

"Ние използваме добре познати музикални идеи, разбъркваме ги и ги поднасяме по доста различен начин, като "фънк" в случая се отнася както до американския стил, така и до всички останали танцувални елементи в нашата музика, а "селски" – защото всички сме деца на Земята и се обръщаме към нея да ни захрани с най-истинските неща в живота – не само с храна и история за отминали времена, а и с фолклор – изкуството, захранено от много поколения и векове на традиции, – който от своя страна подхранва нашия музикален микс".

Вторият албум на Оркестър Мезе ни показва ясно развитието на групата и нейния уникален стил. Седем песни са на английски език и това е резултат от нарастващата популярност на Оркестър Мезе и стремежа на композитора Милен Киров "селският фънк" да достигне до възможно най-много хора. Целта е те да разбират за какво се пее и същевременно да си припяват, докато слушат тази оригинална музика, изпълнена с фънк ритъм секция, мощна брас секция, неравноделни размери, балкански по звучене и ладове мелодии.

Както MySound.bg вече огласи, пилотен сингъл от проекта е "Любовна революция" ("Love Revolution").

Две от песните са на български език – "Селска приказка" (автор на музиката и текста е Тодор Киров, баща на Милен) и "Зора" – българска фолклорна песен. В албума също така има и 2 инструментални пиеси - "Before The Dawn", или "Преди зората" с интимно и прочувствено кавал соло на Тедосий Спасов, и "A New Dawn" ("Нова зора") – динамична и мощна композиция в размер 11/8, в която ще усетите виртуозната техника на Теодосий Спасов и на Оркестър Мезе.

Разликата от първия албум "Селски фънк" е, че в новия албум песните са много повече от инструменталните пиеси, звукът е по-мощен и има като специални гости виртуозни музиканти, сред които нашият Теодосий Спасов, Ellis Hall – изтъкнатият соул певец, свирил със Stevie Wonder, George Benson, Herbie Hancock, EW&F, Tower Оf Power, и т.н., китаристът Miroslav Tadic и гъдуларят Тодор Киров.  

"През 2013 година Оркестър Мезе вече беше установена група с един издаден албум и много фенове в Калифорния и Западния бряг на САЩ, с нарастваща популярност по света. Време беше да се запише албум, който да покаже израстването на групата и нашия уникален звук, и който да помогне да достигнем до още повече хора по света и да ни изстреля напред по пътя, който сме поели", споделя Милен Киров за "Картини от една изложба", цитиран от Сергей Шишов, водещ на предаването за концептуални албуми.

"Като композитор и продуцент на този проект, знаех че ще ни трябват много средства да постигнем тази цел и да направим албум, с който да се гордеем и който да е на световно ниво. Затова направихме дарителска кампания чрез IndieGoGo платформата и много от нашите фенове откликнаха и дадоха средства в замяна на "селски колети" – дискове, тениски, постери, уроци, вечери с мен, дори и бутилка ракия – които щяха да получат при завършването на албума.
Исках да поканя световноизвестни музиканти, а и също така и добри мои приятели, които биха се вписали в концепцията на албума и биха допринесли за разнообразието и уникалния негов звук.

Записите започнаха през лятото на 2013, но по различни причини се наложи да записваме на части в период на година и половина. Ние не бързахме и аз вложих много мои лични средства, а също така време и усилия. Исках да изпипам най-добрия за момента албум, който да направим с най-добрия възможен тонрежисьор Rich Mouser в неговото прекрасно студио", допълва Киров.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички