Три от звездите на Банско Джаз фест 2015 гостуват в Студио 5


Три от звездите на Банско Джаз фест 2015 гостуват в Студио 5

4429

Три ярки имена от афиша на Банско Джаз фест 2015 ще гостуват в столичния клуб Студио 5 през август.

Това са мултинационалната формация Newstalgia (на снимката), David Helbock Trio от Австрия и египетската група Eftekasat.

Невероятните музиканти от няколко държави, образуващи магията Newstalgia, ще изнесат единствения си концерт в София от 22.00 ч. на 9 август (неделя).

Царина Маринкова и DUMItRIO обединяват своите идеи, талант и отдаденост и създават Newstagia - вдъхновяващ артистичен проект, който има за цел да предаде емоции чрез класическа и импровизирана музика, разкривайки на публиката свят на безкрайни възможности. Царина е от България, живее и работи в Холандия. Завършва класическо пиано в консерваторията Prins Claus в Грьонинген и магистърска степен в Амстердамската консерватория. Има повече от 15 награди от конкурси в България, Италия, Холандия, Германия и Австрия. Канена е многократно като солист на оркестри и член на жури на Международния клавирен конкурс "Фр. Шопен" в Бакау, Румъния. Нейният отличаващ се звук и интерпретация оставят ярък спомен. DUMItRIO (Джордж Думитриу) (Румъния), Кристиян Крайнчан (Словения) и Матия Магатели (Италия) са обединили силите си в изследване на широки музикални територии. Концертните им изяви включват повече от 23 държави в Европа, Азия, САЩ и Африка. Основата на тяхната музика е джазът, но строежът е направен от елементи на класическа, пост-рок, алтернативна, електро и фолклорна музика. Спонтанна импровизация и екстремни динамики са най-важната ѝ характеристики. Програмата на концерта включва оригинални пиеси от дебютния албум на DUMItRIO "Future Носталгия" и от техния втори диск, чиято премиера предстои. Новият материал на проекта е силно повлиян от балканския фолклор и класически пиеси за пиано от Бах, Шопен, Владигеров, Пиацола, Равел, Прокофиев, Парт и Губайдулина. Важна част в концепцията на Newstalgia е изградена върху "разказването на приказка". Произведенията, макар и в различни стилове, са създадени във формата на музикална приказка, която може да бъде саундтрак на публиката, нейните спомени, мисли или моментно състояние.

Египетският състав Еftekasat ще свири от 22.00 ч. на 13 август (четвъртък).

Стилът на Амро Салах – клавишни, Самер Джордж – бас, Ахмат Хешам – барабани, Шериф Алаа – китара, Мохамед Медхат – цигулка и Хани Бедейр – перкусии е определен като ориенталски джаз. Формацията е основана в Кайро през 2001. Първата ѝ изява пред публика е в тамошен джаз клуб през 2002. Това е поредното гостуване на бенда в България, но неговата първа изява в столицата.

Не по-малко емоции обещава гостуването на David Helbock, популярен не само в родната си Австрия, но и по света през последните години. Пианистът пристига с Рафаел Пройшъл – бас укулеле и Райнхолд Шмьолцер – барабани за ексклузивния си концерт в София. Събитието ще се състои от 22.00 ч. на 14 август (петък).

Дейвид е роден в малко австрийско село. По пътя към международната популярност преминава през няколко проекта, последният от които е настоящето трио. След две години на интензивни турнета в Мексико, Китай, Малайзия, Австралия, Етиопия, Русия и други държави, триото записва дебютния си албум "Aural Colors", чиято премиера се състоя на 30 януари. Сред наградите на пианиста е и тази на публиката на прочутия джаз фестивал в Монтрьо.

Билетите за вход и за трите концерта в Студио 5 са по 10 лв.

Както MySound.bg вече съобщи, Банско Джаз фест е с един ден по-дълъг тази година: международният форум събира меломаните между 7 и 14 август.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички