Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Новият амфитеатър в Долен готов за Transfiguration Festival 2015

04.08.2015   MySound.bg
Амфитеатърът

Уникалната нова амфитеатрална сцена в село Долен, община Сатовча, ще бъде открита с изпълненията на етно формациите Исихия и Бalkansky с Теодосий Спасов навръх Преображение – 6 август.

Както MySound.bg нееднократно писа, това е датата, на която започва мултижанровият Transfiguration Festival 2015. Първото издание на събитието ще продължи до 9 август.

За група Исихия, която се събира специално за феста, това ще бъде първа среща с публиката за последните 10 години. Концертите в амфитеатъра събират на едно място водещи имена в родната и чуждестранна уърлд/етно/ембиънт сцена: нашите Smallman, унгарците The Moon And The Nightspirit и гърците Villagers Of Ioannina City на 7 август, Irfan и Кайно Йесно Слонце с премиери на нови албуми на 8 август и турците Baba Zula, които ще излязат на сцената след тях. С прожекция във full HD формат на пълнометражния документален филм "Това е България" амфитеатърът се превръща в киноекран под звездите в заключителната вечер – 9 август.

Видеопоглед върху амфитеатралния комплекс.

Амфитеатралната сцена е специално създадена за събитието и заема централно място в концепцията за фестивал-произведение на изкуството: фестивалните структури, разположени в землището на село Долен, са изградени изцяло от натурални материали (камък, дърво, глина и плат), така че да бъдат в хармония с архитектурната цялост на историческия резерват и да стимулират културния обмен в региона. В уникалния футуристичен дизайн на амфитеатъра, дело на арх. Николай Маринов, са заложени и конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи. Амфитеатралните елементи, сцената и прилежащата инфраструктура са изградени поетапно и търпеливо в съзвучие с местната строителна традиция като всеки камък е положен на ръка.

Фестивалният комплекс включва и Кръгла сцена, изградена от дърво (проект на Стефан Парисов), на която в малките часове на нощта след края на програмата на амфитеатъра ще се изявят едни от най-интересните електронни и акустични проекти в момента – Kliment, The Third Man, Vataff Project, The Science, MyTrip, Maica-Ra и др.

Представяне на разнородни проявления на съвременното изкуството е една от основните цели на организаторите на Transfiguration Festival, поради което го определят и като мултижанров. По време на богатата фестивална програма гостоприемните жители на селото буквално отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти (керамика, коване, тъкане) и творчески работилници, в които посетителите могат да вземат участие: изработване на нови музикални инструменти (Албена Баева и Рене Беекман), роботика (Роботев), основи на звука (Иван Шопов и Атанас Динчев от Мелформатор), ръчен ситопечат (Brave Moustache) и др.

През четирите фестивални дни калдъръмените улички и каменни зидове ще се превърнат в изложбено пространство за 24 ротационни изложби – творби на фотографа Ивайло Петров, изложба в памет на големия Никола Карамфилов, събрани от АСЕМ архивни кадри от селото, скици от проучванията и дейностите в рамките на подготвителните лагери за фестивала и др.

В паузите между фестивалните вечери посетителите ще могат да избират между редица дневни активности: турове с велосипеди и коне, панорамна гледка от балон с горещ въздух, информативни обиколки на селото на два езика, релакс в чил зоната с хамачена градина и книжни щандове. Специално за деца са предвидени обучителни занимания по каба гайда и игрови обучения от "Бъдеще сега".

Всички, закупили билети за фестивала, ще могат да ползват индивидуално място за паркинг и палатка срещу представяне на уникалния си идентификационен номер, получен по имейл след регистрация на сайта на събитието. Графикът на совалките, превозващи посетители на фестивала между локациите за настаняване, ще бъде достъпен на сайта и фейсбук страницата. На разположение на феновете е и група за споделено пътуване до село Долен, където могат да предложат/намерят превоз от различни точки на страната.

Билети за Transfiguration Festival се продават в мрежата на Eventim на цена 130 лева. Ограничено количество еднодневни пропуски на цена от 60 лева също могат да бъдат намерите в Eventim. В деня на събитието ще се продават и на място. Всеки, закупил билет за 6, 7 или 8 август, получава възможността да посети и събитията на 9 август. Деца до 12 години влизат безплатно с пълнолетен придружител. Декларация за придружител можете да изтеглите от тук или да попълните на място на фестивала.

Пълната програма на Transfiguration Festival по дни и часове може да видите на официалния сайт.2991
100%
 

Януари ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031