Гитариада 2015 удари с 41 концерта в Зайчар


Гитариада 2015 удари с 41 концерта в Зайчар

5815

Държа да отбележа, че ще съм силно пристрастен в този текст.

Замесен съм в него още от дете, а след близо 40 години фенство, вече съм член на журито в най-дълго просъществувалия рок фестивал в света – "Гитариадата" в Зайчар, Сърбия, която ще отбележи стряскащия половин век следващото лято.

50 поредни години, преминали във възходи и сривове от онази далечна 1966, когато съм бил на минус една годинка. Тук има само една дума и тя е КУЛТ. Бил съм там като дете, бил съм като възрастен, ще бъда (надявам се) пак там и като старец. Защото отидеш ли веднъж в "Града на безкомпромисния рок-ен-рол", броиш месеците до следващото лято.

Кое прави "Гитариадата" в едва 40 000-ния Зайчар толкова уникално събитие? Респектът към годините и формулата с участие на начинаещи групи в битка за награди, плюс най-легендарните имена на бившата юго рок сцена като специални гости.

През последните 6 години фанатично преследвах "Гитариадата" като единствения акредитиран български журналист там. И усилията ми бяха възнаградени. А в последните няколко дни, по време на 49-тото издание на фестивала, бях поканен за член на журито сред наистина най-големите имена от рок журналистиката на Сърбия, Хърватска, Босна, Македония и Словения. Най-страхотните четири дни в живота ми досега.

Цели 41 концерта се извъртяха през миналата седмица в Зайчар. Не капна и капка дъжд, за разлика от оня потоп миналата година. Организацията беше извънземна. Не се случи нито един - повтарям: нито един инцидент, при наличието на над 200 000 души около петте фестивални сцени в рамките на четиите дни.

За първи път имахме и българска група в битката за наградите на конкурсната програма. Едва 3 малки точки не достигнаха на пловдивчаните от Merian да прескочат полуфинала си, но оставиха прекрасни впечатления. И свириха пред над 30 000 души.

И, понеже информацията е с тонове, ще се опитам съвсем накратко да опиша най-важното по дни:

Ден първи (29 юли)

Тържествено откриване на паметна плоча и преименуване на улица в чест на човека, отдал над 30 години от живота си, за да запази един рок фестивал и да го превърне в легенда. Неговото име е Костадин Костадинович Чауш.

Веднага след това на 11 километра от Зайчар в историческата местност Romuliana тържествено беше открита 49-тата "Гитариада" с връчването на символичния ключ на града на рок кмета с едногодишен мандат, фронтмена на група ГалияНеша. Уникалното в случая е, че през далечната 1978 той и приятелите му като ученическа група печелят фестивала и от там започва славната им кариера по времето на бивша Югославия. Разбира се, част от бандата излезе да изпълни акустично една-две песни и откара цели 35 минути под бурни аплодисменти на участници, гости и официални лица.

Дойде ред и на главната рок сцена с дължина 36 и височина 18 метра. Там се вихриха миналогодишните победители D Zoo, а после и гостите Darko Rundek Cargo Trio, Giga Groovy Going Group, Никола Вранкович и смазващата формация на Gibonni с Влатко Стефановски.

Ден втори (30 юли)

На World Music Stage се изявиха Джура и Морнари и Vrane Kamene. В "ирландския пъб" слушахме беседа за рок музиката на Босна, гледахме документалния филм за група Limonovo Drvo и се запознахме с новата продукция на Croatia Records.

На главната сцена след група Dok7 от Ниш (видяхме я и в София и Кюстендил през април на промо турнето с група Sevi), започна и първата полуфинална вечер със 7 демо банди. Те свириха по 2 песни в рамките на 10 минути, както е по регламент.

А след това стартира истинският ураган. Пред близо 40 000 души група N  на Балканите според MTVVan Gogh, изнесе поредния си мегаконцерт, а изключително популярните в България Dubioza Kolektiv накараха хиляди да подскачат и танцуват пълни 2 часа време. В ранни зори забиха хърватите Hard Time и възродената група Karizma от 1985 (да, имало е такава група в Югославия, много преди нашата).

Дeн трети (31 юли)

Стартира 19-тият мотосъбор на Зайчар с над 4 000 мотористи от цяла Европа. На мото сцената свириха: Plutonia, Diva Demolution, Aus, Sveti Gral, Madicine Band и Persona Non Grata. Имаше десетки промоции на албуми, книги и комикси на рок тематика. Школи по китара и 3D Art Fest с поделено българско и сръбско участие.

Главната сцена се тресеше над 8 часа от специалните гости Guano Apes, Laibach и легендарните (за екс-Югославия) Kerber. Знаков беше и вторият полуфинал на демо бандите, в който българската група Merian свири първа непосредствено след Guano Apes. Така се сбъдна мечтата на вокалистката Мария Иванова да пее на една сцена със Сандра Назик, че дори и да се снима с нея след това.

Журито избра за участие на големия финал в последния ден на фестивала 5 групи: две от Хърватска и по една от Сърбия, Босна и Словения.

Ден четвърти (1 август)

На World Music Stage се вихреше състав чак от Индонезия. При мотористите воюваха Ер Голям (България), Osmi Dan, Alisa и New Deal. Сцената за класическа китара беше на етно и фламенко вълна.

А на рок сцената между Galija и мегазвездите от Therapy? се състоя и големият финал, спечелен от страхотните хървати Syleth (на снимката) от град Рйека, станали носители на голямата награда на 49-тата "Гитариада" (запис на албум и пълна PR поддръжка). По силата на договора ни за сътрудничество, ако всичко е наред, ще ги видим като специални гости на нашия фестивал "Силата на рока" 5 в София през септември.

Наградата за група от територията на Сърбия спечели алтернативната банда от Белград Svemirci (запис на албум и пълна PR поддръжка), а призът на публиката заслужено отиде при словенците от Up N’ Downs (направа на видеоклип и пълна PR поддръжка).

Журито беше в състав: Бранимир Локнер, рок критик и публицист (Сърбия); Игор Полак, представител на фестивала HHF (Хърватска); Душан Хедл (Словения); Драгутин Матошевич, журналист (Босна и Херцеговина); Панта Джамбазовски, журналист и рок критик (Македония); Васко Громков, фестивал "Силата на рока" (България); Драгиша Радулович, PR мениджър (Сърбия); Ненад Кузмич, музикален редактор на радио Beograd 202 (Сърбия) и Марко Ранджелович от ръководството на "Гитариада", Зайчар(Сърбия).

Фестивалът завърши с ударни концерти на легендите Generacija 5 и Elektricni Orgazam някъде след 5 часа българско време.

На специална пресконференция в община Зайчар бяха разкрити подробности за предстоящата 50-та юбилейна "Гитариада" през 2016, която ще е под наслов "50 години в 5 дни". За първи път ще е с билети на символични цени. Отново ще има световни имена в афиша. Вече са договорени Parni Valjak и Gibonni & Vlatko Stefanovski (отново).

В конкурсната програма ще има и една българска група и тя задължително ще е победителят в нашия фестивал "Силата на рока" 5 през септември. Всъщност, това ще е и голямата ни награда. Вече се минава на фестивален принцип за страните извън Сърбия, така че единствен шанс за участие е "Силата на рока". Заявките вече пристигат. Срокът е до края на август.

За финал:

Не ми се прибираше бе, хора! Остават цели 360 дни до юбилейната "Гитариада"! Нека цитирам и моя страхотен приятел Перислав Дуцич (директор на фестивала): "Рок-ен-ролът отново победи!".

Така е! Казвам ви го от възможно най-първа ръка!

VELIKO HVALA!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички