Carmen Souza превръща Банско в Кабо Верде


Carmen Souza превръща Банско в Кабо Верде

3959

Само ден ни дели от тазгодишното издание на Банско Джаз фест, а ние сме емоционално готови за прохладните вечери в планината и за колоритните изпълнители, на които предстои да се насладим.

Сред акцентите в афиша е концертът на една от най-успешните португалски певици – Carmen Souza. Това е първата визита на екзотичната дама в България. Вокалистката ще излезе на сцената със своя дългогодишен продуцент, който е от най-добрите басисти в Португалия, Тео Паскал; Елиас Какоманолис – барабани и Ейдън Глоувър - пиано. Гостите ще представят парчета от своя нов албум "Epistola", чиято премиера предстои през септевмври, и пиеси от проекта Live Аt Lagny Jazz Festival, който излезе като специално DVD през 2014.

Кармен е родена в Лисабон, Португалия, през 1981 в християнско семейство от Кабо Верде - островна държава, известна още като Зелени нос. Израства в международна среда, в която се преплитат няколко силни музикални култури, а местният диалект се смесва с креолски и португалски. В тийнейджърските си години пее в Lusophone Gospel Choir. Като духовна личност тя винаги е приемала музиката за своя мисия, а възможността да изразява себе си чрез нея - за привилегия. Били Холидей, Ела Фитцджералд, Майлс Дейвис и Хърби Хенкок са сред артистите, от коитото изпълнителката черпи вдъхновение през годините.

Специално внимание заслужава преклонението на певицата към Сезария Евора (Cesaria Evora), което лесно може да се усети слушайки я да изпълнява нейни песни. Смята се дори, че след като Босоногата дива ни напусна преди няколко години, именно Кармен продължава нейната мисия – да разпространява духа на Кабо Верде по целия свят.

Тео Паскал е човекът, който открива Кармен. Още на 17 години тя започва да се изявява на сцената и две години по-късно излизат с първия си албум "Esse e nha Cabo Verde".

Обиколила някои от най-големите джаз фестивали по света, успяла да се наложи като една от носителките на истинския дух на Кабо Верде, Кармен ще пренесе магията от бреговете на Африка и в Банско. Мелодичният и нежен глас на вокалистката ще огласи планинското градче на 11 август, вторник, точно преди на сцената да се качат египетските магове от фюжън джаза Ефтекасат.

Но ние сме там още от 7 август и ще останем до самия край на събитието, за да се сме сигурни, че не сме изпуснали и тон от магичната програма.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички