Банско на крака за Мънго Джери Блус бенд: In The Summertime


Банско на крака за Мънго Джери Блус бенд: In The Summertime

4350

Банско Джаз фест 2015 бе официално открит на 8 август - по традиция от Васил Петров под акомпанимента на Биг бенда на Благоевградското радио, дирижиран от Борис Янев.

Чудесно начало: проектът "Сто години Синатра", включващ джаз стандартите "Blue Мoon", "L.O.V.E.", "Where Or When" и други. Още от 18.30 ч. площадът се напълни и за тържествената част в 19.00 почти нямаше свободни места.

След изпълнението на българския Франк Синатра на сцената се качи Шели Бърг трио. Американският пианист, признат за един от най-добрите изпълнители на мейнстийм джаз в страната си, е за първи път в България. Той сподели пред журналистите, че импровизацията е един от най-добрите начини не само да повтаряш това, което вече е било, но и да създаваш музика, развивайки традицията. Такъв е неговият подход в предстоящия му албум "An American In Londоn". Дискът е изцяло посветен на музиката на Гершуин, върху която Шели импровизира смело и интригуващо. На точно това станаха свидетели и присъстващите на площада в Банско.

Американецът се представи с двама български музиканти – Радослав Славчев (бас) и Богомил Енчев (барабани), признавайки, че се вижда с тях за първи път, но като чул как са научили изпълненията му, се почуствал така че все едно цял живот са работили заедно. Прозвучаха различни аранжименти на популярни пиеси. С особен "прочит" се откроиха композициите "I Will Follow The Sun" на Битълс и "Jubilee Stop" на Дюк Елингтън.

Преди следващите изпълнители, публиката беше развълнувана от прочуственото изпълнение на 13-годишния русенец Николай Димитров, който изсвири пиеса на Дюк Елингтън. Публиката изпрати с бурни аплодисменти малкия пианист, който, въпреки крехката си възраст, вече е имал изява в "Карнеги Хол".

Пианистът и композитор Леонид Пташка не е за първи път у нас, но и сега, както преди, даде всичко от себе си и спечели симпатиите на публиката. Сред акцентите в репертоара му бяха "Bаhchik" ("Малкият Бах") и "Balkan Storm" ("Балканска буря"), в която използва неравноделните 7/8, традиционни за българската музика, но както се оказа, и за израелската. Последва поздрав за израелския посланик, който беше в публиката, с традиционна израелска мелодия. А бразилската пиеса "Brasilian Тrain" ни отведе малко по на юг и стопли сърцата ни във вече прохладната вечер.

Звездата в програмата беше Мънго Джери Блус бенд.  Публиката посрещна музикантите на крака. Така и остана през цялото време на техния гиг, който, както и преди, като че ли нямаше край. Шеговит слух разнесе, че никой никога не е присъствал на финал на концерт на именитата банда. Очаквано: рок, блус и буги завладяха целия площад. Ръцете горе за вселенския хит "In The Summertime". Мало и голямо танцува в екстаз. Никой не обръща внимание на минаващите часове и на лекия вечерен хлад.

Публиката се развълнува още повече, когато видя две от любимите си филмови лица - Деян Донков и Радина Кърджилова, пристигнали в китния град за  снимките на "Извън пътя", филм на Николай Волев, в който Деян има главна роля.

На пресконференция по-рано през деня фронтменът на Мънго Джери - Рей Дорсет, се запозна и с един от най-големите си почитатели, който беше дошъл специално за неговото шоу - а именно известният британски актьор Гай Сайнър, популярен сред на българската публика като уникално смешния лейтенант Грубер от "Ало, ало". За съжаление се оказа, че музикантът не е запознат с хитовия сериал, но лекото разочарование от този факт веднага бе неутрализирано с приятелски разговор между двете звезди.

За голяма част от нас Банско Джаз фест продължи с джем сешън в "Бъндер пъб", където Мишо Йосифов беше преотстъпил мястото си на снощните герои - музикантите от Acid Folk Five, а насядалата по стълбите публика слушаше в захлас виртуозното изпълнение на флейта на Иво Паунов.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички