Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Банско на крака за Мънго Джери Блус бенд: In The Summertime


Банско на крака за Мънго Джери Блус бенд: In The Summertime

4357

Банско Джаз фест 2015 бе официално открит на 8 август - по традиция от Васил Петров под акомпанимента на Биг бенда на Благоевградското радио, дирижиран от Борис Янев.

Чудесно начало: проектът "Сто години Синатра", включващ джаз стандартите "Blue Мoon", "L.O.V.E.", "Where Or When" и други. Още от 18.30 ч. площадът се напълни и за тържествената част в 19.00 почти нямаше свободни места.

След изпълнението на българския Франк Синатра на сцената се качи Шели Бърг трио. Американският пианист, признат за един от най-добрите изпълнители на мейнстийм джаз в страната си, е за първи път в България. Той сподели пред журналистите, че импровизацията е един от най-добрите начини не само да повтаряш това, което вече е било, но и да създаваш музика, развивайки традицията. Такъв е неговият подход в предстоящия му албум "An American In Londоn". Дискът е изцяло посветен на музиката на Гершуин, върху която Шели импровизира смело и интригуващо. На точно това станаха свидетели и присъстващите на площада в Банско.

Американецът се представи с двама български музиканти – Радослав Славчев (бас) и Богомил Енчев (барабани), признавайки, че се вижда с тях за първи път, но като чул как са научили изпълненията му, се почуствал така че все едно цял живот са работили заедно. Прозвучаха различни аранжименти на популярни пиеси. С особен "прочит" се откроиха композициите "I Will Follow The Sun" на Битълс и "Jubilee Stop" на Дюк Елингтън.

Преди следващите изпълнители, публиката беше развълнувана от прочуственото изпълнение на 13-годишния русенец Николай Димитров, който изсвири пиеса на Дюк Елингтън. Публиката изпрати с бурни аплодисменти малкия пианист, който, въпреки крехката си възраст, вече е имал изява в "Карнеги Хол".

Пианистът и композитор Леонид Пташка не е за първи път у нас, но и сега, както преди, даде всичко от себе си и спечели симпатиите на публиката. Сред акцентите в репертоара му бяха "Bаhchik" ("Малкият Бах") и "Balkan Storm" ("Балканска буря"), в която използва неравноделните 7/8, традиционни за българската музика, но както се оказа, и за израелската. Последва поздрав за израелския посланик, който беше в публиката, с традиционна израелска мелодия. А бразилската пиеса "Brasilian Тrain" ни отведе малко по на юг и стопли сърцата ни във вече прохладната вечер.

Звездата в програмата беше Мънго Джери Блус бенд.  Публиката посрещна музикантите на крака. Така и остана през цялото време на техния гиг, който, както и преди, като че ли нямаше край. Шеговит слух разнесе, че никой никога не е присъствал на финал на концерт на именитата банда. Очаквано: рок, блус и буги завладяха целия площад. Ръцете горе за вселенския хит "In The Summertime". Мало и голямо танцува в екстаз. Никой не обръща внимание на минаващите часове и на лекия вечерен хлад.

Публиката се развълнува още повече, когато видя две от любимите си филмови лица - Деян Донков и Радина Кърджилова, пристигнали в китния град за  снимките на "Извън пътя", филм на Николай Волев, в който Деян има главна роля.

На пресконференция по-рано през деня фронтменът на Мънго Джери - Рей Дорсет, се запозна и с един от най-големите си почитатели, който беше дошъл специално за неговото шоу - а именно известният британски актьор Гай Сайнър, популярен сред на българската публика като уникално смешния лейтенант Грубер от "Ало, ало". За съжаление се оказа, че музикантът не е запознат с хитовия сериал, но лекото разочарование от този факт веднага бе неутрализирано с приятелски разговор между двете звезди.

За голяма част от нас Банско Джаз фест продължи с джем сешън в "Бъндер пъб", където Мишо Йосифов беше преотстъпил мястото си на снощните герои - музикантите от Acid Folk Five, а насядалата по стълбите публика слушаше в захлас виртуозното изпълнение на флейта на Иво Паунов.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички