Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Фестът в Банско продължи с латино,клезмер и италианска романтика


Фестът в Банско продължи с латино,клезмер и италианска романтика

3958

Многоликият музикален празник, наречен Банско Джаз фест 2015, не спира.

Престижният форум за четвърта вечер предостави сцена на едни от най-добрите български музиканти и на харизматични гости.

Въпреки че 10 август бе работен ден, градският площад беше пълен с жадна за музика публика и дори мрачното небе не попречи на приповдигнатото ѝ настроение. Още с първите изпълнители тя бе отведена на далечна екзотична разходка към Бразилия. Весела Морова излезе на сцената към 19.20 ч. заедно с бразилския проект Дандалунда, чиито жизнерадостни ритми разгониха тъмните облаци. Малко след началото, на сцената се качиха и прекрасните танцьорки от Amazonia Dance Project, които разгорещиха още повече кръвта на зрителите с перфектни фигури и завидни умения в самбата.

Специален гост на проекта бе перкусионистът и продуцент Клаудио Крон до Бразил, роден в една от най-романтичните райони на Бразилия - Баия. Част от публиката вече се беше запознала с него предишния ден на специално организирания уъркшоп по афро-бразилски перкусии. На сцената той демонстрира удивително владеене на традиционния афро-бразилски струнен перкусионен инструмент беримбао, омагьосвайки присъстващите с магията на екзотичната ритмика. Не само нежна боса-нова, самба и капоейра, но и приказки - една от които за бразилските Ромео и Жулиета, бяха част от знойното шоу.

Следващи бяха поляците Klezmafour – една от малкото групи, изпълняващи клезмер – традиционна еврейска музика. Анджей Чаплински (цигулка и вокал) и Войчех Чаплински (кларнет и вокал) са братя, наследилигрупата от своите родители – първите основатели на клезмер банда след Втората сетовна война в Полша. Заедно с Рафал Гжоунка (акордеон), Габриел Томчук (контрабас) и Павел Марушак (барабани), те използват традиционни еврейски мотиви, смесват ги с ориенталски влияния и добавят модерно звучене, което прави музиката им изключително пъстра, но и достъпна за недотам запознатото с тази мелодика по-младо поколение.

С изключитено силно сценично присъствие, купонджиите Klezmafour (на снимката) вдигнаха на крака цялата публика. Звучаха песни на иврит, турски и арабски, майсторски смесени с балкански и ориенталски ритми.

Популярният италиански изпълнител Рон излезе в светлината на прожекторите към 22.00 часа и многобройната публика, голяма част от която италианци, събрали се специално заради неговото изпълнение, го приветстваха с бурни аплодисменти. Победителят на "Сан Ремо" през 1996 с песента "Vorrei incontrarti fra cent`anni testo" като че ли постла една - по италиански носталгична, пелена над присъстващите и ги отнесе на дълго пътешествие с хитовете от своята 45-годишна музикална кариера. Сред тях се откроиха "Sabato Animale", "Una citta per cantare", "Anima" и "Singing In The Rain", композиция на Матиа Дел Форно, който акомпанираше на клавишни.

Настроението видимо се промени, публиката затихна, италианците се размечтаха, а на финалното изпълнение магичната средиземноморска атмосфера се допълни от голяма група дами, облечени в официални рокли и маскирани с домино, които заеха пространството пред сцената. За момент се озовахме във филм на Фелини.

Лентата обаче не продължи дълго, тъй като с изявата на следващите изпълнители публиката пред сцената утрои размера си и дамите с домино се изгубиха сред тълпата.

Дърти Пърчес започнаха ударно, подкрепени от брас секцията Мишо Йосифов и Вили Стоянов и китарата на Иван Лечев. А когато Амалия Ненова пое микрофона, фънки рок-ен-ролът, така присъщи за групата, тотално взриви площада. Бандата бе еднакво убедителна и в кавърите - от "Whole Lotta Love" на Led Zeppelin до "Sunny" на Boney М, така и в собствените парчета.  Емил Минчев представи последната им авторска песен - "Sweet Sensation", която се прие изключително добре.

Формацията, която отбелязва две декади на сцената тази година, довършва работата по първия си албум с оригинални композиции, чиято поява се очаква скоро.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички