Варна брои дните до Radar 2015


Варна брои дните до Radar 2015

4241

Фестивалът Radar 2015 очаква ценителите на съвременните изкуства във Варна между 21 и 24 август.

Събитието се организира от фондация за културно развитие "Сидея" (www.sidea-varna.org) и музиканта и композитор Димитър Бодуров (www.dimitarbodurov.com) за втора поредна година. Екипът на феста се интересува от безграничните възможности на взаимодействие на музиката с останалите форми на съвременно изкуство.

Целта му е да представи музикални проекти, в които по кохерентен начин се срещат филм, видео арт, поезия, театър, танц и нови технологии. Тук джазът, електронната и съвременната класическа музика са част от едно цяло с различни прояви - концерти, аудио-визуални експерименти, съвременен танц и музика на живо, отворени дискусии, работилници и ателиета за деца и възрастни. Отворена за смели идеи под мотото "Фестивал отвъд музиката", платформата представя нови за България формати и концерти на световноизвестни артисти от Германия, Франция, Холандия, Словения и Великобритания, както и утвърдени български имена.

В тон с новаторския дух са избрани и локациите - места в града, чието музикално лице е непознато, като новото културно пространство  – вътрешния двор на Градската художествена галерия, където ще се представят аудио-визуалните проекти или Обсерваторията, която ще има своята премиера като музикална сцена с концерта на виртуозната цигуларка Биляна Вучкова.

В рамките на проявата за първи път в България ще се излъчи филмът Bjork: Biophilia Live (www.biophiliathefilm.com), записан на живо от представянето на Бьорк в лондонския Alexandra Palace през 2013 както и серията късометражни филми Fugues на Антоан Вивиани. Аудио-визуалното дуо от Хамбург incite/ (www.incite.hamburg) ще представи за първи път пред българска публика специална селекция light spin от последните си сетове.

Още в програмата на фестивала: Ме/the City – холандско-българският проект на Йост ван Феен и Петър Дундаков "опакова" визуално и звуково двора на Градската художествена галерия. Иван Шопов, известен още като DJ Cooh и Balkansky, представя Eclypsis - уникален нов сет заедно с визуалния артист Ели Жотева. Проектът Causality на базираните в Амстердам творци Питър Ленг (английски хореограф: www.peter-leung.com) и Димитър Бодуров съчетава съвременен танц с музика на живо.

Представлението участва в оригиналния си състав в престижния културен фестивал Origin в Швейцария на 7 август тази година, а по време на Radar ще има своята своеобразна премиера с участието на четирима български танцьори, представители на различни танцови школи от 3 български града - формат, който досега не се е случвал в България, джаз атмосфери и електроника с българския фаворит FlyWeToTheMoon (facebook/Fly We 2 The Moon) аудио-визуално пътешествие с Франк Вигру (звук и музика на живо: www.franckvigroux.com ) и Антоан Шмит (визуализации и генерирано видео), соло концерт на екстравагантната пианистка от Словения Кайа Дракслер (www.kajadraksler.com), както и любопитния сайт спесифик пърформcнс are you kidding me?.

Тази година Radar получи наградата на EFFE LABEL 2015-2016 за продукция, отличаваща се с високо художествено качество, за събитията, които представя, и за ключовото въздействие на местно, национално и международно ниво, което фестивалната платформа оказва. Призът е получен наравно със 761 фестивала от 31 страни.

Съпричастен към опазването на околната среда, Radar има в екипа си специалист по зелени политики, който работи за тяхното прилагане в рамките на фестивала с цел да се намали произведеният отпадък.

Пълна информация за програмата, артистите и фестивала - на:

www.radar-festival.eu.

Събитието във Facebook:

https://www.facebook.com/events/1474453112870765/.

Билети - в мрежата на Тicketlogic:

http://www.ticketlogic.bg/radar-festival-beyond-musi/27563

както и на място един час преди началото на всяко събитие.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички