Банско Джаз фест с полъх от Кабо Верде


Банско Джаз фест с полъх от Кабо Верде

3927

Измина поредна джаз вечер в Банско.

Под ясното небе на планинския град почитателите на хубавата музика отново наизлязоха на площада към 19 часа и зачакаха най-голямата българска джаз дива – Йълдъз Ибрахимова. За да подгрее публиката за нейното появяване, първи на сцената се качи биг бендът на турските военновъздушни сили - Орлите на джаза, с диригент Мурат Аксой. Чухме "Lullaby Оf Birdland" и "Watermelon Man", след което Йълдъз се появи с бавна стъпка на сцената и огря целия площад с магнетичното си присъствие. Още с първото изпълнение показа изключителния си гласов диапазон и тези, които я чуваха за първи път, останаха с отворена уста през цялото ѝ изпълнение... Дори и хората, които присъстваха на нейна изява за пореден път, не можаха да сдържат вълнението си и всяка  заигравка на примата с високите или ниските тонове беше посрещната с бурни аплодисменти.

Чухме няколко песни на турски, както и класики в джаза катo "Routh 66" и "Black Coffee". Бендът умело преплиташе неравноделна балканска ритмика, ориенталски елементи и куул джаз, като през цялото време следеше своята дива за спонтанни импровизации и се съобразяваше с творческата ѝ воля.

Разделянето с публиката беше бавно и Йълдъз не можеше да не излезе на бис.

Унгарците Баладж Бади квартет от Унгария заложиха на авторски композиции в стила на традиционния West Coast cool jazz или така наречения студен джаз. Джаз в неговата пълна форма, неравноделен, импровизационен, в който всеки музикант намира най-подходящите начини да изрази напълно себе си чрез инструмента, който владее.

Дългоочакваната Кармен Суза се появи на сцената към 22.00 часа и още с излизането си заплени публиката и с визия, и с поздрава си към присъстващите  на перфектен български - "Здравей, Банско". Тъмнокожата красавица от Кабо Верде също удиви феновете с уникален гласови диапазон, който по най-естествен начин приемаше всякакви форми и тоналности. Гласът ѝ на моменти внушаваще асоциации с Ерика Баду, в други напомняше за Ела Фитцжералд, но нежният португалски вокал с кабовердиански акцент винаги ни връщаше към неподправения стил на Кармен, който наистина не може да бъде толкова лесно определен.

Публиката чу пиеси от албума ѝ "Live In Langli". Талантливата изпълнителка очарова не само с неземен глас, но и с уменията си на китара и пиано. Непрекъснатата комуникация с хората от площада създаде приятна и уютна атмосфера, която ни отнесе някъде далече на юг, на слънчев бряг, където животът е чиста радост и блаженство.

Българската публика се влюби в Кармен и се надяваме скоро пак да я видим по нашите географски ширини.

Последни на сцената излязоха египтяните от Ефтекасат. През далечната 2004 година те направиха своя дебют именно тук, на сцената на Банско Джаз фест. И този път не разочароваха публиката и ѝ поднесоха уникален коктейл от джаз, ориенталски мотиви и балкански ритми, с щипка латино елементи. Арабски вокали допринесоха за източната атмосфера и накараха публиката да настръхне и да скочи на летящото килимче на Ефтекасат и да потегли с тях, без значение накъде.

Остават още две вечери на музикално угощение, а публиката е все така гладна за всичко, което предлага фестивалът.

Снимка: Симона Рандева

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички