Шестата вечер на Банско Джаз фест в ритъма на суинга


Шестата вечер на Банско Джаз фест в ритъма на суинга

3675

Още една джаз вечер приключи тук, в Банско.

Времето отново подкрепи фестивала и устиска да не завали, а публиката пак  беше заела местата си към 19.00 часа, в очакване на първия гост за вечерта.

Lesni Zver (Лесни Зверж) от Чехия забъркаха своя нетрадиционен меланж от ню джаз, акустичен дръм-ен-бейс и алтернативен саунд. Много експерименти и импровизации, страст и отдаденост. Музикантите на моменти се доближаваха повече до рок и пънк звученето, а в други - до ейсид джаза. И тъй като изпълнителите в шестия ден на форума бяха само трима, чехите се разгърнаха напълно в рамките на повече от час и успяха да разкажат на публиката своята музикална история.

Култовият пианист Монти Александър излезе на сцената с Хасан Шакур (контрабас) и Обед Калвиер (барабани).  Роден в Ямайка, Монти започва да свири на пиано още на шестгодишна възраст и през годините е работил с невероятни изпълнители като Франк Синатра, Тони Бенет, Дизи Гилеспи, Боби МакФерин и други. Сътрудничи на Натали Коул за посветения на баща ѝ албум "Unforgettable", отличен със седем награди "Грами". Монти (вдясно на снимката) е записал над 70 проекта като лидер на формации.

Освен че изглеждаше абсолютно автентично на сцената, достолепното трио с лекота показа такъв музикален талант, че публиката остана със зяпнала уста. Прозчуваха много популярни пиеси, сред които "Sweet Georgia Brown" или пък "Rhapsody in Blue" на Гершуин, която Монти Александър изпълнява и на фестивала Вербие в Швейцария, дирижиран от самия Боби МакФерин.
Музикантите направиха и кратък трибют към Боб Марли с "Redemption Song" и "No Woman, No Cry". В един момент на сцената се качи мистериозна италианска певица на име Катерина, която представи прочутата италианска песен "Torna a Sorrento" ("Завръщане в Соренто").

За изпроводяк триото избра Франк Синатра. С първите акорди на "I’ve Got You Under My Skin" на сцената към гостите се присъедини Васил Петров и гласът на българския Франк Синатра огласи площада. Последна песен за вечерта, отново с участието на Васко, беше "Fly Me To The Moon". Присъстващите дълго ръкопляскаха на виртуозното изпълнение, но и в очакване на следващата група.

Jazz Connection излязоха в светлината на прожекторите към 22.00 часа. Познати на публиката в Банско с невероятното шоу, което спретнаха преди три години, те не похабиха нито секунда след качването си на сцената и незабавно подхванаха лудия суингарски ритъм. И въпреки че аудиторията в Банско тази година не е лесна за подхващане, нито пък за танци, музикантите направиха и невъзможното, за да накарат хората да станат на крака и да започнат да движат телата си в ритъм.

Освен че заблестя с прекрасна визия, невероятната вокалистка Анджела ван Рийтховен извиси глас над площада и освежи изцяло мъжката група със забавни музикални закачки със своите колеги, отбезлязващи 25-годишнината си тази година. Чухме едни от най- популярните суинг и буги изпълнения. "I Want To Be Just Like You", "Jumping Jive", "Foggy Day", "I’ve Got You Under My Skin", кaкто и вечните парчета на Луис Прима – "Nothing Is To Good For My Baby", "Buonna Serra" и "That’s Amore".

Суинг шоуто продължи до полунощ, след което тези, които жадуваха за още джаз, се разпределиха по останалите две места за джем сешъни в града – "Бъндерица", където Мишо Йосифов приветстваше музикалните гости на фестивала, и "Бейс Кемп", където българските групи Southwick и Funky Miracle показаха изключително високо ниво и заявиха претенции за свое собствено джем място за  среднощни срещи.

Очакваме ви и тази вечер - последна за настоящето издание, когато на сцената ще излязат и знаменитите британци Incognito.

Снимка: Ани Петрова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички