Сред заразно болните, санитар е Jack White


Сред заразно болните, санитар е Jack White

3727

Албумът "Lazaretto" на Jack White ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 19 септември, след новините от 21.00 ч.    

Носителят на 11 отличия Grammy – музикантът, продуцентът и актьорът Jack White, отчаяно търси вдъхновение при подготовката на своя втори самостоятелен студиен албум. Един ден се озовава на тавана на къщата си и попада сред потъналите в прах архиви на свои чернови от ученическите години – къси разкази, стихотворения и пиеси.  

"Някои от писаниците бяха просто боклук, на други се смеех от сърце и полетяха направо към кошчето, но имаше и такива, които след малко преработка ставаха за текстове на песни, точно защото имах намерението да правя музика по нов начин. Повечето работи са съчинени, когато бях на 19 години и изкарвах пари с пеене в кафенета. Ако прослушате внимателно целия албум, ще доловите безпокойството на един млад човек, току-що излязъл от юношеството с възвишени пориви за любов, изпълнен с негодувание към несправедливостта. В него има чистота и непорочност, които не можем да изпитаме отново, след като животът ни е халосал няколко пъти по главата и ни е притъпил възприятията. Трябваше да си кажа отвъд, сред суровата реалност, че през годините моят романтизъм бе силно подтиснат от реализма", споделя главният герой на проектите The White Stripes, The Raconteurs и The Dead Weather.

"Нарекох албума "Lazaretto" ("Болница за заразно болни") неслучайно, харесва ми как звучи, а също така защото се чувствам ограничен, сякаш съм затворен в такава болница. Това е мое много лично усещане. Въобразявам си, че искам някакви сили, или енергии може би, да ме вкарат в подобен сценарий за около месец, да ме затворят някъде, вместо аз да правя това постоянно. Винаги си внушавам такива някакви ограничения", споделя най-яркият китарен гений на 21-и век.
 
Новият начин на работа му отнема 18 месеца и това доста нарушава неговия привичен маниер на спонтанно записване на песни (най-успешният албум "Elephant" на White Stripes например е направен само за 3 дни), защото откъсва писането на текста от композирането с интервал от близо 8 месеца. Известно е, че той е привърженик на аналоговия звук и издава музиката си основно на винилови плочи, дори поставя рекорд по бързо издаване на запис на плоча след изпълнение пред публика.    

"Тук няма да доловите еднаква звучност в различните композиции, те са няколко. Това е така, защото не избирам предварително в кой стил да пиша музиката, просто съчинявам, каквото ми дойде и то само определя стила, в който да бъде записано – блус, рок (или блус-рок), хип-хоп, соул, джипси джаз, фънк, кънтри, фолк и bar-room blues, понякога по няколко от тях в едно изпълнение", въвежда в творческата си лаборатория изпълнителят.
    
"Lazaretto" оглави общата класация за албуми Billboard 200 и донесе отличие Grammy на своя създател.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички