Nu Ance отвяха конкуренцията в Силата на рока 5


Nu Ance отвяха конкуренцията в Силата на рока 5

6469

"Силата на рока" шумно навърши една петилетка.

Създаденият от Милена Славова национален есенен фестивал за авторска рок песен успява някак си да оцелее пета поредна година и главоломно да вдига нивото си.

След екзотично скромния финансов гръб от национален фонд "Култура" преди няколко месеца, на организаторите (Милена и Васко Громков), беше повече от ясно, че тридневен рок фестивал с 28 групи няма как да се случи, ако не бъде задействан спасителен план Б – "Помощ от приятел" (идея на Громков).

Двамата с Милена сядат и правят ревизия на многобройните си истински приятели с възможности за подкрепа. И никой не им отказва. Клуб Rock It осигурява терен и озвучаване, D2 помагат с техника, друг приятел поема нощувките на гостите в хотела си, трети осигурява горивото, четвърти и пети се включват в журито, "Мастило Мюзик", магазин "Форте" и Игор Шабов поемат наградите ... А като супержест партньорите от сръбския мегафест "Гитариада" финансират гостуващата банда Свемирци от Белград.

И "Силата на рока" е спасена!

Резултатът – най-силното ниво на участници в досегашната история на фестивала. И един огромен залог – победител, заминаващ директно на 36- метровата главна сцена в Зайчар, Сърбия, между 26 и 30 юли 2016. Един-единствен бенд от България в битка с балканските страни за шампионската корона на най-дълго просъществувалия (50 поредни години) рок фестивал в света.

Васко Громков:

"Само не ме питайте как се контактува в продължение на 3 месеца с 44 записани групи от цялата страна. И как се селектират 28 от тях. И как се овладява рок хаос по време на финансова рок криза. Но пък си струваше и още как!".

Журито в 5-тото издание на "Силата на рока" беше в състав: Милена Славова, Буги Барабата, Ивайло Кицов, Васко Громков и Бранимир Локнер (Сърбия), председател на журито на "Гитариада"-та в Зайчар, Сърбия от 1997 до днес.

Специални гости на юбилейното издание в София бяха и Перислав Дучич – директор на фестивала "Гитариада", Марко Ранджелович – член на организационния комитет и журито и Саша Стойчич – главен PR на "Гитариада".

Схемата: два полуфинални дни (петък и събота) с по 13 участници (в петък един по-малко поради скорошно разпадане на бандата Тих труд). Общо 10 финалисти за последния ден и поне още толкова достойни за  последното преброяване. Много класно ниво на музициране и тотално стилово разнообразие.

Бранимир Локнер:
"Изключително съм впечатлен от публиката в клуба. Тя подкрепя сърцато едновременно всички групи, които са много различни по стил. Това говори за голяма интелигентност. Прекрасна и много позитивна публика. Нетипично за фестивал с конкурсен характер".

Неделя. Денят на големия финал и разпределянето на наградите. Повечето от отпадналите групи най-изненадващо също са в клуба, за да подкрепят приятелите си. Няма нацупени физиономии. Пълен респект! Силата на рока е в действие! В голямата финална битка с огромен хъс влизат:

Nu AnceСофия
ЛопАтАркА Монтана
Chainsaw Babies Велинград
Brain DonorКърджали
InflictПловдив
ОксиженСофия
DumbfoundСофия
LeeverСофия
MetalwingsСофия
Out Of TuneШумен

Дъжд започва да плющи над София. В Rock It - само че насухо, плющи бесен рок-ен-рол от изключително класни млади банди. Всички свирят прекрасно. Журито е максимално затруднено. Следи се основно за ЕНЕРГИЯТА.

Буги Барабата:
"Това, което става в момента, ме кара да се чувствам много горд с младия български рок. Толкова добри групи и изравнени резултати, че не можем да решим кого да отличим. Много съм щастлив от този факт!"

Докато се калкулират тотално изравнените резултати, на сцената се качват победителите в "Силата на рока" 2014 - великолепните No More Many More от София. Звучат убийствено и суперпрофесионално. В кратък сет забиват всичките си хитове под бурни аплодисменти и шеметен финал с "Бомба на стената".

След тях идва ред и на звездите на вечерта, гостите от Сърбия, победители в 49-тата "Гитариада" за територията на Сърбия през това лято. Svemirci е джем сешън проект, включващ музиканти от различни популярни сръбски групи. Комбинират много стилове: рок, фънк, блус, рейв, афро-бийт и експериментъл. Изнасят стегнат сет от около 30 минути и завършват с наградената песен "Bar Nekad" ("Поне някога"), която вече е хит в Сърбия.

Някъде към 23.00 часа. Клубът жужи като кошер. Време е за наградите. Първи на сцената се качва басистът на група Brain Donor от Кърджали, за да получи специалната награда за най-добър басист. После е ред на публиката. След щателно замерване с уред, присъстващите крещят най-силно за бандата Nu Ance от София (на снимката) и китаристът на квартета прибира ефектната черна китара, осигурена от "Форте".

Третото място (направа на видеоклип) отива у страхотните Chainsaw Babies от Велинград. Втори (студиен запис на сингъл) са безупречните музиканти от ЛопАтАркА (Монтана).

Първият международен член на журито - легендарният сръбски рок журналист Бранимир Локнер, обявява на сръбски победителите. Това са Nu Ance от София. За първи път в историята на надпреварата мнението на публиката съвпада с решението на селекционната комисия.

Младата група Nu Ance със 17 авторски песни в рамките на една година съществуване, ще представя България в "балканската рок-Евровизия", или конкурсната част на 50-тата поредна "Гитариада" в Зайчар.

Перислав Дучич:
"Водим преговори с над 50 имена за участие в юбилейната "Гитариада", но все още нито едно не е обявено официално. Е, от тази вечер вече имаме и първи официален участник при нас. Това е българската група Nu Ance. Честито на момчетата"!

Оказва се впоследствие, че старото куче Ивайло Кицов вече е запознат с уменията на Nu Ance, влезли в погледа му в клуб Студио 5 тази пролет. Но подло мълчи, прави се на дръж-ми-шапката, гледа сеир, слуша възклицанията на останалите членове на журито и се подсмихва тънко.

Nu Ance са одарени млади, които са се гмурнали много дълбоко в себе си преди да решат дали могат да кажат на капризната публика нещо ново, нещо свое, какво е то и в състояние ли са да защитят собствените си послания с музика и текстове. Не на последно място - с какви изразни средства. Възможно ли е по по-различен начин... Е, момчетата подредиха чудесно пасианса на чувствата си и пред снощната капризна публика, и пред членовете на комисията, видели не 2 и 200, а 2 и 2000...", коментира Ивайло Кицов в ефира на БНТ следващата сутрин, когато победителите бяха специални гости в "Денят започва с култура". "Да сте  уверени, е супер, но направете разлика между самочувствие и грандомания", препоръча приятелски Кицов на барабаниста Борис Малеванов.

Първата дама на българския рок Милена Славова също е поканена за официален гост в Сърбия следващото лято. Възможно е да изнесе и концерт там в афиша на събитието.

Милена:
"Във финала давах на всички групи десетки. Останалите членове на журито започнаха да ми се карат дори. Беше ни много трудно. Страхотни групи. Много съм горда и доволна. Най-класното издание на "Силата на рока" досега! Трябва да намерим средства и да увеличим наградите поне двойно догодина."

И нека СИЛАТА НА РОКА бъде с вас!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички