Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Nu Ance отвяха конкуренцията в Силата на рока 5


Nu Ance отвяха конкуренцията в Силата на рока 5

6478

"Силата на рока" шумно навърши една петилетка.

Създаденият от Милена Славова национален есенен фестивал за авторска рок песен успява някак си да оцелее пета поредна година и главоломно да вдига нивото си.

След екзотично скромния финансов гръб от национален фонд "Култура" преди няколко месеца, на организаторите (Милена и Васко Громков), беше повече от ясно, че тридневен рок фестивал с 28 групи няма как да се случи, ако не бъде задействан спасителен план Б – "Помощ от приятел" (идея на Громков).

Двамата с Милена сядат и правят ревизия на многобройните си истински приятели с възможности за подкрепа. И никой не им отказва. Клуб Rock It осигурява терен и озвучаване, D2 помагат с техника, друг приятел поема нощувките на гостите в хотела си, трети осигурява горивото, четвърти и пети се включват в журито, "Мастило Мюзик", магазин "Форте" и Игор Шабов поемат наградите ... А като супержест партньорите от сръбския мегафест "Гитариада" финансират гостуващата банда Свемирци от Белград.

И "Силата на рока" е спасена!

Резултатът – най-силното ниво на участници в досегашната история на фестивала. И един огромен залог – победител, заминаващ директно на 36- метровата главна сцена в Зайчар, Сърбия, между 26 и 30 юли 2016. Един-единствен бенд от България в битка с балканските страни за шампионската корона на най-дълго просъществувалия (50 поредни години) рок фестивал в света.

Васко Громков:

"Само не ме питайте как се контактува в продължение на 3 месеца с 44 записани групи от цялата страна. И как се селектират 28 от тях. И как се овладява рок хаос по време на финансова рок криза. Но пък си струваше и още как!".

Журито в 5-тото издание на "Силата на рока" беше в състав: Милена Славова, Буги Барабата, Ивайло Кицов, Васко Громков и Бранимир Локнер (Сърбия), председател на журито на "Гитариада"-та в Зайчар, Сърбия от 1997 до днес.

Специални гости на юбилейното издание в София бяха и Перислав Дучич – директор на фестивала "Гитариада", Марко Ранджелович – член на организационния комитет и журито и Саша Стойчич – главен PR на "Гитариада".

Схемата: два полуфинални дни (петък и събота) с по 13 участници (в петък един по-малко поради скорошно разпадане на бандата Тих труд). Общо 10 финалисти за последния ден и поне още толкова достойни за  последното преброяване. Много класно ниво на музициране и тотално стилово разнообразие.

Бранимир Локнер:
"Изключително съм впечатлен от публиката в клуба. Тя подкрепя сърцато едновременно всички групи, които са много различни по стил. Това говори за голяма интелигентност. Прекрасна и много позитивна публика. Нетипично за фестивал с конкурсен характер".

Неделя. Денят на големия финал и разпределянето на наградите. Повечето от отпадналите групи най-изненадващо също са в клуба, за да подкрепят приятелите си. Няма нацупени физиономии. Пълен респект! Силата на рока е в действие! В голямата финална битка с огромен хъс влизат:

Nu AnceСофия
ЛопАтАркА Монтана
Chainsaw Babies Велинград
Brain DonorКърджали
InflictПловдив
ОксиженСофия
DumbfoundСофия
LeeverСофия
MetalwingsСофия
Out Of TuneШумен

Дъжд започва да плющи над София. В Rock It - само че насухо, плющи бесен рок-ен-рол от изключително класни млади банди. Всички свирят прекрасно. Журито е максимално затруднено. Следи се основно за ЕНЕРГИЯТА.

Буги Барабата:
"Това, което става в момента, ме кара да се чувствам много горд с младия български рок. Толкова добри групи и изравнени резултати, че не можем да решим кого да отличим. Много съм щастлив от този факт!"

Докато се калкулират тотално изравнените резултати, на сцената се качват победителите в "Силата на рока" 2014 - великолепните No More Many More от София. Звучат убийствено и суперпрофесионално. В кратък сет забиват всичките си хитове под бурни аплодисменти и шеметен финал с "Бомба на стената".

След тях идва ред и на звездите на вечерта, гостите от Сърбия, победители в 49-тата "Гитариада" за територията на Сърбия през това лято. Svemirci е джем сешън проект, включващ музиканти от различни популярни сръбски групи. Комбинират много стилове: рок, фънк, блус, рейв, афро-бийт и експериментъл. Изнасят стегнат сет от около 30 минути и завършват с наградената песен "Bar Nekad" ("Поне някога"), която вече е хит в Сърбия.

Някъде към 23.00 часа. Клубът жужи като кошер. Време е за наградите. Първи на сцената се качва басистът на група Brain Donor от Кърджали, за да получи специалната награда за най-добър басист. После е ред на публиката. След щателно замерване с уред, присъстващите крещят най-силно за бандата Nu Ance от София (на снимката) и китаристът на квартета прибира ефектната черна китара, осигурена от "Форте".

Третото място (направа на видеоклип) отива у страхотните Chainsaw Babies от Велинград. Втори (студиен запис на сингъл) са безупречните музиканти от ЛопАтАркА (Монтана).

Първият международен член на журито - легендарният сръбски рок журналист Бранимир Локнер, обявява на сръбски победителите. Това са Nu Ance от София. За първи път в историята на надпреварата мнението на публиката съвпада с решението на селекционната комисия.

Младата група Nu Ance със 17 авторски песни в рамките на една година съществуване, ще представя България в "балканската рок-Евровизия", или конкурсната част на 50-тата поредна "Гитариада" в Зайчар.

Перислав Дучич:
"Водим преговори с над 50 имена за участие в юбилейната "Гитариада", но все още нито едно не е обявено официално. Е, от тази вечер вече имаме и първи официален участник при нас. Това е българската група Nu Ance. Честито на момчетата"!

Оказва се впоследствие, че старото куче Ивайло Кицов вече е запознат с уменията на Nu Ance, влезли в погледа му в клуб Студио 5 тази пролет. Но подло мълчи, прави се на дръж-ми-шапката, гледа сеир, слуша възклицанията на останалите членове на журито и се подсмихва тънко.

Nu Ance са одарени млади, които са се гмурнали много дълбоко в себе си преди да решат дали могат да кажат на капризната публика нещо ново, нещо свое, какво е то и в състояние ли са да защитят собствените си послания с музика и текстове. Не на последно място - с какви изразни средства. Възможно ли е по по-различен начин... Е, момчетата подредиха чудесно пасианса на чувствата си и пред снощната капризна публика, и пред членовете на комисията, видели не 2 и 200, а 2 и 2000...", коментира Ивайло Кицов в ефира на БНТ следващата сутрин, когато победителите бяха специални гости в "Денят започва с култура". "Да сте  уверени, е супер, но направете разлика между самочувствие и грандомания", препоръча приятелски Кицов на барабаниста Борис Малеванов.

Първата дама на българския рок Милена Славова също е поканена за официален гост в Сърбия следващото лято. Възможно е да изнесе и концерт там в афиша на събитието.

Милена:
"Във финала давах на всички групи десетки. Останалите членове на журито започнаха да ми се карат дори. Беше ни много трудно. Страхотни групи. Много съм горда и доволна. Най-класното издание на "Силата на рока" досега! Трябва да намерим средства и да увеличим наградите поне двойно догодина."

И нека СИЛАТА НА РОКА бъде с вас!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички