Великанът Ray Charles оживява в Картини от една изложба


Великанът Ray Charles оживява в Картини от една изложба

4057

Албумът на Ray Charles "Modern Sounds In Country And Western Music" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 3 октомври, след новините от 21.00 ч.   

"Sam Clark беше президент на ABC-Paramount Records в края на 50-те и началото на 60-те" – спомня си Ray Charles – "Когато през 1961 му казах, че искам да запиша албум с кънтри-ен-уестърн, той ми отговори: "Толкова години си правил кариера с джаз, соул, ритъм-ен-блус и госпъл, може да загубиш част от своите привърженици". Аз обаче му заявих: "Независимо, че може да загубя част от феновете си, ако стане както трябва, може да спечеля много повече нови".

Петият албум на Ray Charles за каталога на ABC-Paramount Records, озаглавен "Modern Sounds In Country And Western Music" ("Съвременни звуци в кънтри и уестърн музиката") и издаден през април 1962, заема 14 седмици първото място в класацията Billboard 200 и носи наградата Grammy с една от песните си – "I Can't Stop Loving You". Този албум има много по-силно влияние върху музикалната картина в САЩ, както твърдят изследователи, отколкото който и да е друг от Ray Charles и затова е нареден сред най-значимите за миналия век.

Началото на 60-те години в Америка е белязано от борбите на афроамериканците срещу расовата сегрегация и Ray Charles прави нещо твърде неочаквано тогава – да свири музиката на белите американци като намери свое звучене, и именно това става еталон за по-нататъшното разчупване на жанровите различия на расова основа, създава основа за нова идентичност на американците. В статия за списанието Rolling Stone друг американски певец, Billy Joel, твърди: "Тук виждаме един черен да свири възможно най-бялата музика по възможно най-черния начин, и то по времето, когато адът се пукаше по шевовете от движенията за граждански права".

Бялата аудитория в началото на 60-те вече познава някои от хитовете на Ray Charles, излезли малко преди това – "Georgia On My Mind" и "Hit The Road Jack" и в известен смисъл е подготвена за този негов експеримент. От 1959 продуцент от страна на ABC-Paramount Records е Sid Feller, който събира над 250 кънтри и уестърн песни. Той споделя: "Ray разбираше добре тази музика. Като дете често е слушал предаванията на Grand Ole Opry по радиото, а и е свирил на пианото с хилбили групи на юг. Той обичаше техните прости, тъжни и откровени текстове и искаше да им вдъхне живот в друга светлина, различна от тази на кънтри певците. Отсяхме 40 заглавия, създадени през последните 30 години, записахме ги заедно с пояснения от къде са, изпратих му ги и после подбрахме онези 12, които влязоха в албума".

Сред тях са песните на Floyd Tillman в стил уестърн суинг ("It Makes No Difference To Me Now"), на Don Gibson – кънтри поп ("I Can't Stop Loving You"), Eddy Arnold ("You Don't Know Me"), както и три композиции на Hank Williams в стилистиката на хилбили laments.  

Всъщност първият опит на Ray да интерпретира кънтри песен е още през 50-те години: "Когато чух Hank Snow да пее "Moving On", се влюбих в нея, особено текстът ми допадна. Аз съм певец и за мен текстът има важно значение, а тези стихове са великолепни, това ме накара да направя своя версия на "I'm Movin' On" и това бе последният ми запис с фирмата Atlantic".  

Ray е сред малцината афроамериканци, които могат да контролират целия процес на звукозапис в тези години и той внимателно прослушва предложенията, наема най-добрите оркестратори (Gerald Wilson и Gil Fuller за биг бенда, и Marty Paich за струнния оркестър и хора), но и сам прави поправки в щимовете с аранжиментите дори по време на записите, събира два малки оркестъра и хор.
    
Текстовете на песните в албума са посветени на темите за любов и разбити сърца. "Стиховете в кънтри песните са земни, подобно на тези в блуса, няма префърцунени работи, хората могат да бъдат честни и да кажат "Виж, скъпа, много ми липсваш, затова отидох в бара и му ударих едно питие", признава Ray.

"Това е начинът, по който го казват, докато в Tin Pan Alley стилистиката ще бъда така: "О, колко ми липсваше, скъпа, затова отидох в ресторанта, седнах и си поръчах вечеря само за мен. Разбирате разликата, нали, затова кънтри песните и блуса са много близки, защото са земни", коментира певецът.    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички