По Жълтите павета към меломанията за втори път


По Жълтите павета към меломанията за втори път

4021

Второто издание на фестивала "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road), чийто главен идеен двигател е знаменитият Теодосий Спасов, ще се състои в столичния театър "Българска армия" на 9 и 10 октомври - точно година след своя пробивен първи експеримент. И след поредната безупречна селекция на участниците.

Меломанското събитие ще даде сцена на светвноизвестни музиканти от испаноговорящите страни в ярък пейзаж - като от картина на Ван Гог, и пъзел от стилове, жанрове и направления в съвременната музика.

Едмар Кастанеда

Той има уникален стил на изпълнение на арфа; композира крос-ритми като барабанист, разбиващи акордни импровизации като фламенко китарист; обединява бибоп и колумбийска музика и на практика представлява сам един музикален свят. Джазов арфист с изявен талант, Едмар трансформира арфата във водещ инструмент и бързо получава признание заради неповторимото си звучене. През годините е свирил с Маркъс Милър, Пакито Ди Ривера, Джон Патитучи, Уинтън Марсалис, Джон Скофийлд и много други. В София ще се представи заедно със саксофониста Шломо Коен и перкусиониста Родриго Вилалон.

Братя Мартинес и Христо Йоцов проект

Мигел Мартинес става завършен музикант в Ню Йорк, учейки и свирейки с Кени Гарет, Лий Кониц и Доналд Харисън. Групата, която създава и в която играе ключова роля – Martinez Move, бързо получава международно признание. Братът на Мигел, Хуан, започва да свири на баритон саксофон благодарение на влиянието на Пепе Адамс и Джери Мълиган, като в момента е един от най-изявените изпълнители на този инструмент в Холандия. Професор Христо Йоцов е сред лидерите на съвременния български джаз, двигател на множество креативни проекти. Притежава удивителен усет за откриването и реализацията на млади музиканти. До момента е записал над тридесет албума с музика за български и чуждестранни компании. Другите участници в проекта са пианистът Роб ван Бавел и контрабасистът Веселин Веселинов-Еко.

Рамон Вале трио със специалното участие на Елза Вале Рамон се счита за продължител на Чучо Валдес в кубинската пиано джаз школа, удивителен музикант с неизтощима енергия и фантазия. Въпреки че корените му са в кубинското музикално наследство, Вале смесва родните музикални форми със съвременен джаз, а понякога и с елементи от класическата музика. Той се преселва в Европа през 1998, записва няколко албума за бутиковия лейбъл АRT и шества триумфално на европейски джаз фестивали като Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz, London Jazz Festival и много други. На сцената на "Паветата" ще излезе с Омар Родригес (бас), Либер Торенте (ударни) и солистката на супергрупата Latin Jazz Syndicate Елза Вале.

Давид Дорантес и Теодосий Спасов проект

Давид Дорантес не гостува за първи път в България, но за всяко идване на един от най-вдъхновяващите фламенко пианисти на нашето време трябва да бъдем особено благодарни. Целият свят, от Токио до Ню Йорк, от Монреал до Хавана, се прекланя пред експресията и цветовете на неговата музика. Обявен за фламенко изпълнителя на 21-ви век още през 1998 и вече в учебниците, той получава званието Патрон на националния фестивал на фламенко културата от испанското правителство и участва във филма на Карлос Саура "Фламенко, фламенко". През 2012 излиза албумът му "Sin Muros", в който комбинира фламенко мотиви със съвременен джаз. Тиражът на диска е изчерпан за три дни, а испанската музикална критика го обявява за албум на годината. В София Дорантес ще се представи заедно със своя приятел Теодосий Спасов, признат от ЮНЕСКО за артист на мира. Ще им помагат перкусионистът Хави Руйбал и една от най-добрите фламенко танцьорки – Леонор Леал.

Концертите и в двете вечери са с начален час 19.00. 

Билети по 10 лв., 15 лв. и 20 лв. - в системата на Eventim и на касата в "Българска армия".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички