Почина преводачът с голямото метъл сърце Адриан Лазаровски


Почина преводачът с голямото метъл сърце Адриан Лазаровски

4514

Много тъжна новина ни застигна на 2 октомври.

Отиде си един от нас - Адриан Лазаровски – приятел, колега, фен и рядка порода мил и сърцат човек. По данни от мрежата, той е загинал в автомобилна катастрофа край Шумен в четвъртък вечерта.

Добре познатият ни с текстовете си в специализираните издания "Нов РИТЪМ", ХАОС, "Про-Рок", Metal Hammer Bulgaria и онлайн портала Metal Katehizis (където пише под псевдонима Maldoror) владетел на перото в родната музикална журналистика ни напусна на 39 години, а го чакаше още толкова много музика, толкова много литературни произведения.

Адриан Лазаровски притежаваше не само голям аналитичен ум, но и огромно метъл сърце. През 2011 пусна дигитален сборник – книга със свободен достъп с интервюта, които е правил със свои любимци от метъл сцената в периода 2002-2006, когато сътрудничи на списание "Про Рок". Заглавието ѝ е "Сбъднати мечти, или колко е дълъг пътят до звездите" и добре отразява силната емоция на автора, който не остава длъжен на мечтите си.

Винаги ще си спомняме за страстта и вълнението, с което ти, приятелю, говореше и пишеше за музиката и прецизността на преводите ти на автори като Стивън Кинг и Хауърд Лъвкрафт, чиито произведения без твоето посредничество нямаше да стигнат така близо до българина. Ти ни срещна и с Ричард Матисън, Владимир Набоков, Рей Бредбъри, Лорд Дансени, Роалд Дал, Робърт Блох… С право те наричаха "тъмния принц на хорър литературата в България"…

Авторът на "Завладей българите" и "Завладей българките" е носител и на няколко награди за своята писателска и преводаческа дейност.

Поднасяме дълбоки искрени съболезнования на неговите семейство и приятели,  както и почитателите му, на които без съмнение ще липсва.

Светъл път нагоре към звездите, колега Лазаровски

На снимката: Адриан с Harry "The Tyrant" Conklin - вокалист на хеви/пауър легендите Jag Panzer от Колорадо, САЩ, на концерт на групата в столичния бар Fans, 8 ноември 2005.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички