Пловдив Джаз фест 2015 посреща внучката на Толстой - Виктория


Пловдив Джаз фест 2015 посреща внучката на Толстой - Виктория

4396

"Пловдив Джаз фест" 2015 - приемник на "Пловдивски джаз вечери", ще се проведе за първи път в новия си формат, с нова концепция и цели, между 2 и 6 ноември.

Събитието се организира от община Пловдив и Блу Ем, благодарение на които бъдещата културна столица на Европа ще посрещне някои от най-значимите джаз изпълнители от съвременната световна сцена. На фокус в предстоящото издание на фестивала ще бъде вокалният джаз.

За "Пловдив Джаз фест" 2015 в България пристига правнучката на Толстой – обаятелната Виктория Толстой. Младата певица ще изнесе концерт с верния си партньор на сцената и приятел в живота – пианиста Якоб Карлсон. Двамата (на снимката) ще представят последния си съвместен проект "A Moment Оf Now", който съдържа 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни - от "Send One Your Love" на Стиви Уондър, през джазовата "Shadow And Light" на Джо Завинул, "Red Rain" на Питър Гейбриъл и "Against All Odds" на Фил Колинс, до световни хитове като най-известната песен на Аланис Морисет "Hand In My Pocket". Концертът на Виктория и Якоб ще бъде на 5 ноември в прекрасната зала на Дом на културата "Борис Христов", в която ще се състоят и останалите големи концерти от петте вечери на "Пловдив Джаз фест".

Фестивалът ще бъде открит от неподражаемия Кърт Елинг, който ще отпразнува рождения си ден на 2 ноември. Носителят на "Грами" е един от водещите съвременни джаз вокалисти. В 14 последователни години той застава начело в допитването на реномираното американско джаз списание Downbeat и осем пъти е обявяван за мъжки вокалист на годината от американската асоциация на джаз журналистите. Всеки негов албум задължително получава номинация за "Грами".
 
Елинг е отличителният мъжки вокал на нашето време", пише "Ню Йорк Таймс". "Уошингтън Поуст" добавя: "От средата на 90-те насам няма джаз певец, който да е така дързък, динамичен и интересен. Извисяващите се полети на гласа му, актуалните текстове и усещането, че е поел на своя собствена музикална мисия, превръщат Елинг в олицетворение на креативния дух на джаза".

"Passion World", последният проект на певеца, отбелязва кулминацията на петгодишно търсене, събиране, и понякога пренаписване - на песни, посветени на любовта и любовната мъка, от три континента. В албума се открояват интерпретацията на хита на Бьорк "Who Is It" и "Where Love Is", в която КъртЕлинг изпълнява поема на Джеймс Джойс, съчетаваща крайни състояния като нещастие и чиста радост. "Passion World" е най-амбициозният диск на световноизвестния джаз вокалист до момента и българската публика ще има щастието да го чуе на живо на 2 ноември.

Последният концерт от фестивала ще срещне почитателите на джаза с магнетичната боса-нова певица Росалия де Соуса. На 6 ноември тя ще накара присъстващите в залата да танцуват под звуците на бразилската музика. Вокалистката е родена в Рио де Жанейро, но от десетилетия живее в Рим. Нейният репертоар включва класически бразилски композитори като Том Жобим, Баден Пауъл, Жоао Жилберто, Серджо Мендеш, Еду Лобо, Джойс, Чико Буарке, Милтон Насименто и много други творци. Италианската сцена я среща с великолепния диджей и продуцент Никола Конте, което води до ползотворна творческа колаборация, съвместни проекти и концерти.

Другите две вечери на "Пловдив Джаз Фест" са запазена територия за българските артисти. На 3 ноември е единствената инструментална вечер от програмата на събитието, по време на която JP3 ще представят новия си албум "Between Тhe Worlds". Преди триото на сцената ще бъде октет Пловдив, формация, създадена специално за фестивала, по идея на пианиста и композитор Мирослав Турийски. Той е автор на музиката, която формацията ще представи за първи път пред гостите в залата на Дом на културата "Борис Христов".

4 ноември ще събере заедно на една сцена четири дами на джаза. Това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мира Кацарова. В съвместния си концерт всяка от тях ще представи по няколко джаз пиеси, аранжирани от Христо Йоцов за предстоящата фестивална вечер. Всички композиции в програмата са подбрани от четирите певици и отразяват техния вкус и послание. За първи път едни от най-обичаните гласове на българския джаз ще звучат заедно и ще докоснат публиката до разнообразието и свободата като изразно средство, характерни за всички течения в джаза. Разбира се, вечерта ще завърши с общо изпълнение на Белослава, Хилда, Мира и Рони.

Всички концерти са с начален час 20.00.

В програмата на "Пловдив Джаз фест" ще има и още съпътстващи и не по-малко интересни събития.

Повече за фестивала може да научите на plovdivjazzfest.com

Билети - в мрежата на Eventim.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички