Хор Космическите гласове на финал в конкурс на Би Би Си


Хор Космическите гласове на финал в конкурс на Би Би Си

3836

Фолклорният хор Космическите гласове с диригент Ваня Монева ще участва на финала на международния конкурс "Нека пеят народите" на Би Би Си.

Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, ще е с домакин Баварското радио в Мюнхен, Германия, на 11 октомври. Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. "В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов", каза диригентката Ваня Монева. Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата награда "Сребърна роза". До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.

Хоровият конкурс "Нека пеят народите" се организира на всеки две години от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Началото му е в Лондон през 1961. Би Би Си е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.

През 1968 хор Родна песен печели голямата награда "Сребърна роза", а след това и през 1973 - Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов. Известните български хорове Бодра смяна, Детски хор на град Добрич и камерна капела Полифония са печелили първи награди в категорията си. През 2011 вокална формация Драгостин фолк спечели втора награда в категорията, в която сега ще се изявят Космическите гласове.

Финалът на конкурса "Нека пеят народите" ще бъде излъчен директно по програма "Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР на 11 октомври от 20.00 ч. българско време.

Всички радиостанции, членове на Еврорадио, ще предат заключителната надпревара на живо.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички