Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Дуенде на Жълтите павета – различните прочити на латиното в джаза


Дуенде на Жълтите павета – различните прочити на латиното в джаза

4250

Второто издание на фестивала "Жълтите павета" под егидата на Теодосий Спасов, което отново се провежда в театър "Българска армия", бе открито стилно на 9 октомври.

Тази година акцентът пада на латино влиянието в джаза. След кратките встъпителни думи, от които се разбра, че събитието всъщност е кръстено на пътя, който Дороти изминава, за да се срещне с Магьосника от Оз, първи на сцената излязоха Едмар Кастанеда трио (Едмар Кастанеда – арфа, Шломо Коен – саксофон, Родриго Вилалон – барабани), които ни поведоха по един друг път – към необятния свят на джаза.

Още с първата композиция, "Quarto de Colores", дело на самия Едмар Кастанеда, бе окончателно и съвсем ясно това, което белгийската харпкор банда Guili Guili Goulag загатна в Mixtape 5 няколко дни по-рано, а именно - че арфата има пълното право да се нареди до всички останали инструменти в съвременната музика.

През първата половина на концерта, който по-скоро бе доминиран от невероятни импровизирани сола и съвсем неочаквани траектории на парчетата, отколкото джазова модалност, Едмар Кастанеда (с червената фланелка до Теодосий) показа не само как може едновременно да се свири ритъм, бас и соло на арфа, но и как се танцува с нея. След няколко композиции дойде време и на "Jesus de Nazaret", една доста по-класическа и меланхолична творба и своеобразна молитва, написана за човека, подарил арфата на Кастанеда. След нея на сцената, заедно с останалите джазмени от триото, се качи и Теодосий Спасов, за да се включи и придаде мистичност с кавала си в "Colibri", фламенко композиция, пак авторска на Кастанеда, в която музикантите отново решиха да избягат от модалността и този път заложиха на страхотно солово надсвирване, ескалирало за завършек в чудесна дисхармония от звуци и бурни аплодисменти от страна на публиката. След края на парчето Спасов излезе на сцената, за да нарече гении членовете на триото, което Кастанеда от своя страна интерпретира като двойно заплащане за концерта.

Музикантите завършиха с джем сешън, чиято основа бе "Autumn Leaves", a за бис поканиха пианиста Рамон Вале от Куба (в средата на снимката), който се включи за парчето "Double Portion".

Ако първата част на откриването на "Жълтите павета" бе посветена предимно на свободния импровизиращ джаз, в който широките усмивки на триото огряваха цялата публика, то втората успокои разгорещените страсти с един по-скоро хладен и систематичен, но през цялото време ведър и почти излизащ от улегналостта прочит на латино музиката от проекта на братята Хуан и Мигел Мартинез от Холандия (алт и баритон саксофони) с професор Христо Йоцов (барабани), с когото свирят вече десетина години, като на сцената присъстваха и Веселин ВеселиновЕко (бас) и Роб ван Бавел (пиано).

Квинтетът откри програмата си с "Los Hermanos" (в превод "Братята"), а после това изсвири авторски композиции на Йоцов ("Balkan Afro", "Friends") и Веселин ВеселиновЕко ("Eurozone"), които се отличаваха с висока ритмичност и невероятни бас сола.

Музикантите заложиха на нотите и, макар да липсваха импровизираните сешъни от предишния сет, показаха как латино влиянието може да се преплете чудесно с класическия поглед на европейския джаз. След заслужени аплодисменти Martinez Brothers и Hristo Yotsov Project също завършиха с бис, изпълнявайки "Tangos de Garaff" на известния джаз и пост-боп/фламенко композитор Чано Домингез.

Класен и многобагрен натюрморт, който може да бъде чут и видян единствено и само на "Жълтите павета".

Снимки на Петя Митрева - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички