Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Огненият дух на Испания идва у нас с Летиция Морено


Огненият дух на Испания идва у нас с Летиция Морено

3294

Цигуларката Летиция Морено ще гостува като солист в  превърналия се в меломански деликатес проект "Концертмайсторите", организиран от музикална агенция "Кантус Фирмус".

Темпераментната испанка ще свири на сцената в зала "България" заедно с музикантите от Оркестъра на Класик FM радио под диригентството на Лучано ди Мартино от 19.30 ч. на 16 октомври, петък. Това ще бъде първата изява на оркестъра за сезон 2015/2016.

Програмата на събитието ще предложи изцяло музика, пресъздаваща огнения дух на Испания. Летиция Морено ще свири за столичната публика уникалната цигулкова творба "Испанска симфония" от френския композитор Едуард Лало. Макар да се нарича симфония, блестящата композиция е виртуозен концерт за цигулка. Композирана е през 1874 и е посветена на испанския композитор и цигулар Пабло Сарасате. Формата е в пет части, вместо обичайните за концерт три части. Именно с "Испанска симфония" Лало става много известен като композитор. И до днес това е най-често изпълняваното му произведение. Другата основна творба в репертоара на Летиция у нас е оркестровата сюита из балета "Любовна магия" от Мануел де Файя, вдъхновена от самобитната природа на испанския фолклор. Де Файя е сред видните испански автори от 20 век, който за първи път използва в класическата музика елементи на фламенко. В балета "Любовна магия" оживяват картини от живота на Андалусия. Музиката е изключително красива и оригинална. Публиката ще може да се наслади на прочутия "Ритуален танц на огъня", благодарение на който балетът си спечелва широка популярност. Родните меломани ще съпреживеят и увертюрата "Лятна нощ в Мадрид" от руския композитор Михаил Глинка. Това е също оригинален поглед към испанската музика - увертюрата е създадена непосредствено след посещението на Глинка в испанската столица през 1848.
 
Летиция гостува за втори път в България след като се представи с голям успех също в цикъла "Концертмайсторите" през 2008. За изминалите 7 години нейната кариера се разви изключително бързо, като през 2012 бе отличена с наградата ECHO в категория "Изгряваща звезда". Родена през 1985 в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в "Гилдхол скуул" в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович.

"Новата Марта Аргерих на цигулката" - така пресата нарича младата цигуларка след изпълнението ѝ на цигулков концерт оп.99 от Дм. Шостакович. "Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар", пише за нея Le Figaro през 2014. Сред нейните най-интересни изяви напоследък са концерти с диригентите Андрей Борейко, Андрес Ороско-Естрада и Зубин Мета. Летиция има покани за участия от звездите на диригентския подиум Густаво Дудамел и Валери Гергиев. Предстои ѝ турне в Китай с диригента Еса-Пека Салонен и камерен оркестър Густав Малер. Наскоро цигуларката направи голямо турне в Италия, Русия и Великобритания с диригент Юрий Темирканов и Филхармонията на Санкт Петербург. С този оркестър и диригент осъществи записите за своя албум с музика на Шостакович, издаден от престижната компания "Дойче Грамофон" през ноември 2014.
 
Морено дебютира с успех в САЩ, където изнесе концерти с Националния симфоничен оркестър под диригентството на Кристоф Ешенбах през март.

Концертът е организиран от агенция "Кантус Фирмус" и се финансира от Столична програма "Култура" на Столичната община за 2015. Гостуването на Летиция се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, институт "Сервантес" и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.

Билети за събитието се продават на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com.

Работно време на касата: понеделник – петък – 9.30-13.30; 15.00-19.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички