Достойно есть с камерен ансамбъл Йоан Кукузел Ангелогласният


Достойно есть с камерен ансамбъл Йоан Кукузел Ангелогласният

4115

Албумът "Достойно есть" с изпълненията на камерния ансамбъл Йоан Кукузел Ангелогласният с диригент Таня Христова ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на будителите, в събота, 31 октомври, след новините от 21.00 ч.

През април 1876 година старобългарските песнопения напускат храмовете и манастирите и наред с добре известните песни на Добри Чинтулов, Иван Вазов и Стефан Стамболов, започват да звучат като революционни химни. Те извисяват националното самосъзнание и повдигат духа на нашите предци в решителния час на битката за род, вяра и език, ставайки истински катализатор на Освобождението. Така делото на народните будители, вдъхновено от закрилата на свети Йоан Рилски, намира през Възраждането своя връх в Априлската епопея. Ето няколко примера:

• "Господи сил, с нами буди" е пято от защитниците на Дряновския манастир;
• "Возбранной воеводе победителная" е изпълнявано от клисурските въстаници след освещаването на знамето в черквата "Св.Никола" на Гергьовден;
• "Христос воскресе", "Господи помилуй" и "Достойно есть" (негов автор е Аверкия монах Рилец, председател на Втори революционен комитет) звучат на много места в онези паметни дни.

Наред с тях трябва да споменем и любимото песнопение на Васил Левски "Достойно есть" – възхвала на Св. Богородица, което е записано от Таня Христова и Иван Желев в Родопите, в Широка лъка, запазено от Згуро Згуровски.  

Тези песнопения са съчетани с малко известни спомени на участници в тези величави събития в проекта на журналистите Милко Кръстев, Илия Пехливанов и Таня Христова с консултанти академик Иван Дуйчев, академик Иван Унджиев, професор Стоян Джуджев и Веселин Йосифов.

Текстът е озвучен с великолепните гласове на артистите Виолета Бахчеванова, Коста Цонев, Васил Михайлов, Петър Чернев, Вълчо Камарашев, Николай Узунов и Васил Стойчев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички