Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

С Бела Флек и Абигейл Уошбърн в машината на времето


С Бела Флек и Абигейл Уошбърн в машината на времето

3674

Който е бил там, ще го потвърди.

Май отдавна не се бяхме пренасяли по толкова естествен и неподправен начин в други времена – от първата изсвирена нота на "Railroad" до биса, когато Абигейл (вече без банджо) и Бела на високо столче (и двамата в непосредствена близост до публиката) завършиха "His Eye Is On The Sparrow". Госпъл класика от 1905, добре позната от по-късните интерпретации на Махалия Джаксън, Лорин Хил, Марвин Гей, Уитни Хюстън, Скот Амендола и на още безброй герои на ХХ век, включително и на самата Абигейл – само че вече от XXI-ви, записана с The Sparrow Quartet през 2010.

Това е само рамката обаче – а ако говорим за този концерт, някак си не върви да кажем, че началото е било много ударно, или средата – много впечатляваща, или краят – много емоционален и т.н. Защото всяка една минута от представлението на Бела и Абигейл си струваше преживяването – и смяната на различните инструменти от семейството на банджото (по едно време имаше и едно маломерно банджо-укулеле за кратко), и разходките до ранното творчество на The Flecktones, припомняйки си първия мандат на Нелсън Мандела като демократично избран президент с пиесата "New South Africa" (нейна версия има и в дуо-албума на Бела и Абигейл), и призоваването на духа на Блайнд Уили Джонсън с "(It’s) Nobody’s Fault, But Mine", и общата комедийна атмосфера, която семейството на двамата банджо-пътешественици явно има като запазена марка, и "Shotgun Blues", единствената мърдър-балада, в която момичето не умира накрая… И, разбира се, кратките образователни лекции на Бела за различните стилове на свирене на банджо – неговия (с напръстници на три пръста, както повелява Ерл Шръгс), и нейния – по-стар, коренящ се в пренесената в Новия свят африканска традиция, с пръсти без напръстници.

И още две-три неща, които ми хрумнаха по време на тоя невероятен концерт, в който се изяви и родната кънтри и блуграс формация на Лили Друмева Lilly Оf Тhe West: знаех защо аз, дето през 90-те слушах основно блус, харесвам Бела Флек, но се чудех (с радост, де) защо и метълите го харесват толкова много. Е, сега ми е напълно ясно. Също така искам да кажа като човек, срещал не един и двама уан-мен бендове, че, ако имаш такава група като дуото Бела/Абигейл, поради самата специфика на инструмента, няма нужда от адаптирана каса на барабани, за да покриеш всички измерения и целия спектър. Това не е откриване на топлата вода, разбира се, но в днешните времена на динамични турнета с компактен багаж би било много полезно ако сте на 15 години, имате идея за уан мен бенд  и се колебаете как да комбинирате китарното си свирене с каса на барабани, за да сте по-лесно транспортитуеми. Имайте предвид, че, ако се насочите към банджото, ще решите този проблем от раз.

А колкото до евентуалните критики защо от заглавието на текста отсъства думичката "банджо", ще отговоря: "Не е така, не сте прави". Та какво е банджото, ако не машина на времето? Вчера бях на концерт на Get The Blessing в Панчево, утре ще гледам Орегон и Гари Бартц, във вторник – Дреш и Лукач. Но фактът, че при цялата тази сгъстена и звездно-натоварена програма Бела Флек и Абигейл Уошбърн още отекват в главата ми, говори за това, че този концерт не е бил, а все още е.

"I sing, because I’m happy, I sing because I’m free", това е положението, дами и господа, както се казва в цитирания в началото госпъл химн от 1905.

Снимки на Марчела Иванова - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички