Унгарските виртуози Михай Дреш и Миклош Лукач в Студио 1 на БНР


Унгарските виртуози Михай Дреш и Миклош Лукач в Студио 1 на БНР

3965

Спомняте ли си концерта на "цигуларя на Дявола" Лайко Феликс от май 2014?

Е, сътрудничеството между института "Балаши" (Будапеща) и радиофестивала на програма "Христо Ботев" Alarma Punk Jazz 2015 продължава с концерт на един от музикантите, повлияли най-много Лайко Феликс в началото на 90-те, а именно – саксофониста Михай Дреш (създател на легендарния Дреш квартет), заедно с един от най-големите джаз-цимбалисти на нашето време – Миклош Лукач.

Дългоочакваното събитие е в Първо студио на БНР на 10 ноември с отваряне на вратите за публика в 21.00 ч. и начало на концерта точно в 21.30 ч., когато е и началният час на "Аларма" по програма "Христо Ботев".

Пионер на унгарския фрий-джаз, стъпил здраво и във фолклорните традиции на своята страна, Михай Дреш е жива легенда на съвременната авангардна сцена в Европа. В студийни и сценични колаборации е свирил заедно с музиканти като Арчи Шеп (двамата имат съвместен албум – "Hungarian Bebop" от 2002), Хамид Дрейк, Михай Борбей, Ива Битова, Лешек Можджер и Калман Балог. Лайко Феликс участва в проектите му "Zeng A Lélek (The Sounds Of Soul)" (1993) и "Ritka Madár" ("Rare Bird") (2009). Специфичният стил на Дреш – на границата между фрий-джаза и унгарския фолклор – е изключително разпознаваем и му отрежда място сред най-оригиналните европейски саксофонисти на XX и XXI век. Самият той е страстен почитател и на българската фолклорна музика.

http://dreschquartet.hu

Миклош Лукач е от водещите стихии в Дреш квартет. Дреш е новатор в своята област, превеждайки традиционната унгарска музика за цимбал на езика на джаза. В творческата си биография има дуо-албум с другия голям унгарски цимбалист на нашето време – Калман Балог, съвместен диск с холандското instant composing (pool) трио Braam /De Joode/ Vatcher, както и съвместни проекти с музиканти от ранга на Чарлз Лойд, Арчи Шеп, Ури Кейн, Стив Коулман и Чико Фрийман. Свирил е като солист с Оркестъра на ВВС, Хамбургската филхармония и Варшавската филхармония. Създател е и на триото Cimbiózis. Участва като гост и в редица знаменателни албуми като "Gipsy Composium" на Eclectic Gipsy Band, "Tau" на Золтан Лантош, в новия диск на Давид Йенгибарян "Mariage", както и в най-новия запис на Чарлз Лойд "Wild Man Dance". А съвсем наскоро записа и съвместен албум с групата на саксофониста Михай Борбей и Теодосий Спасов.

http://www.mikloslukacs.com/index.php/en

Събитието сe организира от института "Балаши"- Будапеща (с инциатор Ласло Бедеч, унгарския лектор за България) и фестивала Alarma Punk Jazz. Билети на символични цени може да закупите в "Дюкян Меломан", Ticketplus и Eventim, както и на входа на залата преди концерта, а трима от присъствалите на концерта ще спечелят двоен билет за следващите концерти от афиша на "Аларма" – Jerusalem In My Heart в Чешкия център на 15 ноември, The Necks в Първо студио на БНР (18 ноември) и Naked пак в Първо студио на БНР (11 декември).

Повече информация - на:

https://www.facebook.com/events/972965839431353
http://www.eventim.bg/bg/bileti/mihaly-dresch-miklos-lukac-sofi-studio-1-na-bnr-412740/event.html
http://www.ticketplus.bg/news.php?nid=355
http://www.balassiintezet.hu/en
http://bnr.bg
http://binar.bg/player/punk-jazz

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=g_Nju_6PgUA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички