Концерт за 100-годишнината на Синатра в Музиката на Америка


Концерт за 100-годишнината на Синатра в Музиката на Америка

3527

Както е известно, 100-годишнината от рождението на американската легенда Франк Синатра ще бъде отбелязана с първото събитие от "Музиката на Америка" за този сезон в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 14 ноември.

С това събитие ще бъде открит шестият сезон на цикъла с участието на Оркестъра на Класик FM радио. За концерта, билетите за който са изцяло разпродадени, ще гостува забележителният певец и актьор с впечатляваща кариера на Бродуей Сал Вивиано. С програмата Perfectly Frank - A Century Of Sinatra Вивиано възкресява ненадминатия талант на Франк чрез неговите хитове "My Way", "Fly Me Тo Тhe Moon", "New York, New York", "It Was A Very Good Year", "Night And Day" и много други. На диригентския пулт ще застане Григор Паликаров. Цикълът "Музиката на Америка" се организира от агенция "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България".
 
"Франк Синатра е истинска легенда. Творчеството му е изключително! Надали има друг артист, оставил толкова ярък отпечатък върху изкуството и обществото", възкликва солистът Сал Вивиано в специално интервю за Джаз FM радио. "Имам уникалната възможност да изпълнявам неговите песни. В началото на кариерата си записвах с някои от големите композитори, работили за него. Това бе голяма чест! Така се чувствам лично свързан със Синатра, макар че никога не съм го срещал. Макар да не звуча и да не изглеждам като него, искам да му благодаря за това, че проправи пътя на толкова много от нас", сподели още Вивиано.

Сал Вивиано съчетава успешно кариерата на певец и актьор. Той е известна фигура на Бродуей, където дебютира още през 1984 в спектакъла "Тримата мускетари" (1984). Изпълнява централни роли в бродуейските постановки  Romance/Romance, "Градът на ангелите", Falsettos, "Животът", The Full Monty и др. През 1998 получава номинация за наградата "Хелън Хейс" за главната роля в мюзикъла Sunday In The Park with George. Изнесъл е и над 300 концерта като солист с престижни оркестри в Америка и Европа.

За Франк Синатра

Една награда "Оскар", 13 отличия "Грами", 58 филма и над 250 милиона продадени плочи, 4 съпруги, 3 признати деца и 1 непризнато – така вероятно би изглеждал животът на Франсис Албърт Синатра в цифри. Но неговата артистична личност не може да бъде измерена само с тях, защото той пише историята на американската музикална култура цели 60 години. На 12 декември 2015 светът отбелязва 100 години от рождението на легендата.

Известен с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol' Blue Eyes (Старите сини очи), Синатра дебютира през 1937. Първият му солов студиен запис на песента "Our Love" излиза две години по-късно. Синатра-манията започва още в ерата на суинга, когато от 1940 до 1943  23 негови сингъла влизат в класацията Топ 10. През 1943 певецът дебютира в прочутата "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, а след участие в няколко филма популярността му става толкова голяма, че след един негов концерт в "Парамаунт тиътър" тълпата от 35 000 души предизвиква безредици в Ню Йорк. По някои изчисления през 40-те години феновете му наброяват над 40 милиона.

Синатра налага своя специфичен вокален стил, като изпълнява само песни или аранжименти, писани специално за него. Той има възможността да работи с първокласни музиканти като Хари Джеймс, Томи Дорси, Каунт Бейси, Куинси Джоунс, Бъди Рич, Били Мей, Нелсън Ридъл и други.  Като актьор играе в 58 филма и печели "Оскар" за ролята си в лентата "Оттук до вечността" (1953) на режисьора Фред Зинеман.

Познат е като любимец на жените. През 1951 се жени за холивудската легенда Ава Гарднър, а впоследствие неговото име се свързва с някои от най-красивите жени от епохата - Марлене Дитрих, Лорън Бакол, Лана Търнър, Мерилин Монро. През 1966 Синатра се оженва за друга знаменитост - Миа Фароу.

Медиите се интересуват постоянно от бурния му живот – проблемите с алкохола, многобройните любовни афери, слуховете за връзки с мафията. И все пак, през целия си живот той се радва на компанията на принцове, крале и президенти. И макар че в кариерата му има много възходи и спадове, винаги успява да се завърне и продължава да пее на сцената почти до последните години на своя живот. Умира през 1998 в Лос Анджелис.

"Отдавайки почит на артист като Синатра, е трудно да избереш какво да не изпееш, защото имаш пред себе си толкова голямо богатство", възкликва Сал Вивиано.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички