Балетът Сухишвили с юбилейна програма на турне у нас


Балетът Сухишвили с юбилейна програма на турне у нас

3748

Националният балет на Грузия Сухишвили ще гаспролира у нас за пети път с пет изяви.

Програмата по повод 70-годишнината на трупата, ще бъде представена в София, Пловдив, Габрово, Варна и Русе след триумфа на формацията в Европа, Азия и Америка.

Обиколката на Летящите грузинци започва от зала 1 на НДК в София тази събота, 28 ноември, и ще премине през Панаирна палата 2 в Пловдив следващата вечер, габровската зала "Орловец" (1 декември), ДКС Варна (2 декември) и "Булстрад Арена" - Русе на 4 декември.

Специални гости са музикантите от Грузинския оркестър. 120-минутно шоу с взривяваща енергия (https://www.youtube.com/watch?v=6tc0yTnIAJs). Определен преди десетилетия от най-стария и най-масово разпространяван вестник във Вашингтон - "Вашингтон поуст", за най-добрия ансамбъл в света, Летящите грузинци отново получиха прекрасни отзиви след спектаклите във Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк от авторитетното издание.

"Грузинският национален балет Сухишвили показа уникални физически умения с невероятните си движения, експлозивна енергия... като неспокойни жребци... тези удивителни движения ставаха все по-вълнуващи ... Фината естетика на живия оркестър на сцената ... уравновесеността на танцьорите с осанката им... високите скоци и главозамайващите завъртания бяха невероятни... По-тихите моменти бяха най-завладяващите... Човек би могъл да повярва, че те се пързалят над сцената с въздушни, кръжащи движения... танцьорите правеха фигури, подвластни на перфектна симетрия. Математиката срещна мистерията и зрителят се предаде на красотата", написа Сара Л. Кауфман във "Вашингтон поуст".

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, изключителен труд, режим и креативност, съпроводени от хореографи, естети, диетолози. За турнето в България, освен строгия хранителен режим, менюто е събразено и с коледните пости.
    
Двучасовата програма ще представи най–зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 70 години от поколения Сухишвили. Балетът пристига по покана на Degris Events в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюма ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на Летящите грузинци, танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти без помощта на палци и туфли, и плавните пързалящи движения при жените.

Юбилейните концерти на Сухишвили започнаха през юни в столицата на ГрузияТбилиси, а от октомври е поредното световно шествие на Летящите грузинци в Европа, Азия и САЩ.

Главен фореограф е творческият гений Илико Сухишвили–младши,  филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сухишвили (внучка на основателите Нино Рамишвили и Илико Сухишвили).

Билетите - в мрежата на "Ивентим" (http://www.Еventim.bg)  

Видео на Сухишвили:

https://www.youtube.com/watch?v=6tc0yTnIAJs

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички