Родни звезди подкрепят децата на България със специфични нужди


Родни звезди подкрепят децата на България със специфични нужди

3969

Броени часове остават до мащабния благотворителен концерт – телетон на bTV и УНИЦЕФ "Заедно от детската градина".

Както MySound.bg вече извести, тя ще се състои от 20.00 ч. на 28 ноември, събота, и ще бъде излъчена на живо по bTV и радио N-Joy. Организаторите на кампанията отчитат силно повишен интерес към темата и необходимите реформи, които трябва да се предприемат, за да може всички близо 8000 деца със специфични нужди или увреждания да имат възможност да учат, играят и живеят заедно с връстниците си.

Цяла плеяда от любими публични личности на България се ангажираха с каузата за правата на децата и набиране на средства за създаване на приобщаваща среда за обучение на деца със специфични потребности. Сред тях са изпълнители като Графа, Миро, Михаела Филева, Поли Генова, БТР, Мариана Попова, Прея, Крисия, Милица Гладнишка и много други. Особен колорит придава участието на сладурите Бон-бон (на снимката със Стивън Ачикор). 

Стремежът на bTV, УНИЦЕФ и популярните българи е да се създаде приобщаваща среда в детските градини и отношение на уважение и толерантност към специфичните нужди на децата. Първият етап на инициативата ще бъде осъществен в детски градини в областите Шумен, Сливен и Монтана, а поради засиления интерес – и в София. Това обаче не може да се случи без подкрепата на хората. Необходими са 500 000 лв., за да може да бъде създадена приобщаваща среда за деца със специфични потребности и увреждания в 15 детски градини и да се осигури устойчивост за срок от 2 години. Целта е да се насърчи създаването на приобщаваща среда във всички детски градини в страната, като част от държавната политика за образование.

Регионите не са избрани случайно. Това са места, където УНИЦЕФ, заедно с партньорите си, работи от години със стратегическата цел да създаде мрежа от услуги – социални, здравни и образователни, в подкрепа на децата и техните семейства. Преди 5 години Детският фонд на ООН и bTV стартираха кампанията "Семейство за всяко дете", целяща да закрие Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен, като постави децата в центъра на всички предстоящи политики и реформи. Днес в дома няма нито едно дете. На всички изоставени деца е осигурен живот в семейна среда. Най-уязвимите семейства на малки деца се подпомагат с цел да не изоставят децата си и да се грижат по-добре за тях чрез Семейно - консултативните центрове в област Шумен. За всички родители на малки деца са създадени Център за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, предстои откриването на такъв и в област Монтана. Благодарение подкрепата на зрителите на bTV и слушателите на радио N-Joy в началото на годината, вече работят две Зона ЗаКрила – център за застъпничество и подкрепа за децата и семействата, преживяли насилие.

Целта на кампанията на bTV Media Group и УНИЦЕФ "Заедно от детската градина" е да набере средства за създаване на модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в 15 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства активно да участват в живота на децата в детската градина, обучение за учителите и др. За да бъде постигната тази цел са необходими 500 000 лв., които да финансират програмата в срок от две години. Крайната цел на проекта е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца.

Всеки, който иска да помогне децата в България да живеят заедно и да растат и учат в споделена, солидарна и развиваща ги среда, може да го направи като изпрати есемес с цифра 5 на 1021 и стане БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения през мобилния си телефон. Текстът на есемеса отговаря на стойността и цената на месечното дарение. ДДС и други такси не се начисляват върху даренията за абонати на всички мобилни оператори.

Общи условия - на:

www.unicef.bg.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички